EGÉSZSÉG & SZÉPSÉG

11 élelmiszer ízületi panaszokra

Az ízületi panaszok megkeserítik az ember mindennapjait. Az arthritis, bursitis, tendonitis és sok egyéb sérülés mind fájdalmas gyulladással jár. A hosszabb kímélet rövidtávon enyhülést hozhat, de később súlyosbíthatja a problémát. Az izületeink mozgásra valók, ami a gyógyulást is előremozdítja, egészen addig, amíg nem terheljük túl a területet, illetve nem idézzük elő az eredeti sérülés körülményeit. De mégis hogyan vegyük rá magunkat arra, hogy felkeljünk és mozogjunk a nagy fájdalmaink közepette?

Először is fel kell számolni a gyulladást! Sokan nem is gondolnák, milyen jelentős szerepe van ebben a megfelelő étrendnek.

A gyulladások visszaszorítása nemcsak közvetlenül a fájó ízületekre fejti ki kedvező hatását, hanem azok megfelelő tompítását, stabilitását biztosító porcok, inak, ínszalagok működését is támogatja.

Fogyasszon többet ezekből az élelmiszerekből és enyhülést hoznak ízületi bajaira! Bizonyítottan támogatják az ízületek egészségét, csökkentik a fájdalmat, ezáltal hozzásegítik Önt újra a mozgás öröméhez. 

 

       1. Cseresznye 

Úgy tartják, minél színesebb egy táplálék, annál több antioxidánst tartalmaz. Ez teljes bizonyossággal igaz a cseresznyére, amelynek a vörös árnyalata antocianin jelenlétére utal.  A friss gyümölcs vagy gyümölcslé fogysztása bizonyítottan csökkenti a gyulladást a szervezetben. Még egy olyan súlyos betegség esetén is, mint a köszvény, minimalizálja a fájdalom fellángolásait, amelyet az ízületben jelen lévő kemény kristályok okoznak. Hasonlóan kedvező hatással rendelkeznek még az antioxidánsokban ugyancsak gazdag gránátalma, az áfonya és a szeder.

     2. Piros paprika

A piros színű paprikák rengeteg C-vitamint tartalmaznak, amely többek között segíti a kollagén termelést. A kollagén tartja össze a csontokat és izmokat, alkotja struktúráját az ízületnek. Hasonlóan gazdag C-vitamin forrás még a grapefruit, a narancs, a paradicsom és az ananász.

    3. Hal

 

A fenntartható forrásból származó hal kiváló táplálék választás az ízületek szempontjából is. A csontok egészségéhez elengedhetetlen D-vitamint és kalciumot, illetve rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, utóbbi csökkenti a gyulladási folyamatokat. Sajnálatos módon nagyon keveset fogyasztunk belőle Magyarországon. Ha esetleg valaki nem szereti a halat, a benne található egészséghez nélkülözhetetlen anyagokat mindenképpen pótolni kell! Ez esetben javasoljuk az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és halolaj táplálékkiegészítő fogyasztását.

        4. Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák hatásosan csökkentik a gyulladást. Vigyázni kell azonban, mert a finomított változataik (pl. fehér liszt) pont az ellenkező hatást váltják ki. Az egész szemek tartalmazzák a gabona mindhárom részét, a korpát, a csírát és az endospermiumot. A fehér liszt csak az endospermiumot használja, miközben a csíra és a korpa tartalmazza a tápanyagok túlnyomó részét. Óvakodjon a finomított gabonakészítményektől, és részesítse előnyben az egész gabonaszemeket, gabonatöreteket, teljes kiőrlésű lisztből készült temékeket. A legértékesebb teljes kiőrlésű gabonafélék közé tartozik a zabliszt, a quinoa, az árpa és a barna rizs.

           5. Kurkuma

A kurkuma az a narancssárga fűszer, amely jellegzetes ízét, színét adja a curry pornak. Kurkumin nevű anyagot tartalmaz, amelyet bizonyos tanulmányok az ibuprofen riválisának tartanak, ha fájdalomcsillapításra kerül a sor. Évszázadok óta használják a hagyományos ázsiai orvoslásban, gyulladásgátló hatásai miatt. Egy Arizonában végzett 2006-os tanulmány megállapította, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az oszteoporózis és a rheumatoid arthritis kialakulásának megakadályozásához. Ha nem talál kurkumát az üzeletek polcain, válassza a curry port. Széles körben használható a legkülönbözőbb ételek ízesítéséhez, a gasztronómiai élményen felül egészségünk fenntartásához, visszaszerzéséhez.

          6. Gyömbér

A gyömbér gyakori fűszer az ázsiai konyhában. Édes és fűszeres, igazi antioxidáns bomba. Erős gyógyító tulajdonságait biztosító hatóanyagát gingerolnak hívják. Csökkenti a gyulladást, az izomfájdalmat, a koleszterinszintet, javítja az agyműködést, megakadályozhatja az Alzheimer-kórt, kezeli az emésztési rendellenességeket és potenciálisan csökkentheti a rák kockázatát. A gyömbért változatos módon használhatjuk fel ételben-italban egyaránt. Tegyük is meg!

             7. Dió

A dióban magas az omega-3 zsírsav és antioxidáns tartalom, amelyek enyhítik az ízületi fájdalmakat. A dió gazdagabb ezekben a fontos tápanyagokban, mint bármely más általánosabban fogyasztott dióféle. Védelmet nyújthat a rák és a 2. típusú cukorbetegség ellen egyaránt. A magas kalóriatartalom ellenére néhány tanulmány szerint a diófogyasztás paradox módon hozzájárulhat a fogyáshoz. Fogyasztása után hosszabb ideig tart a telítettségérzet, ezáltal kitolódik az éhségérzet amely ugye az erőfeszítéseink ellen hat.

          8. Fodros kel

A sötétzöld leveles zöldségek kiválóan alkalmasak az ízületek egészségének védelmére, a fodros kellel az élen. Tartalmaz C-vitamint a kollagén támogatására, sok kalciumot és 45(!) különféle antioxidáns flavonoidot! Fogysztása jelentősen csökkentheti az ízületi gyulladást. A rendszeres nyers fogyasztása negatív hatással lehet a pajzsmirigy működésére, ezért ha sokat fog enni belőle, váltogassa a nyers és a főtt elkészítési módokat.

             9. Avokádó

Az avokádó különlegessége az egészséges telítetlen zsírokban rejlik, amelyek többsége olajsav formájában található meg benne. Ezek olyan fajta zsírsavak, amelyek objektív módon csökkentik a gyulladások bizonyos biomarkereit. Tartalmaznak bizonyos mennyiségű omega-3 zsírsavat is, de nem olyan mennyiségben, mint más a listánkon szereplő élelmiszer. Az avokádó minimalizálhatja más ételek gyulladást okozó képességét is, ezért nagyszerű kiegészítő minden étkezéshez.

             10. Lenmag

A lenmag kiváló forrás ahhoz, hogy omega-3 bevitelét kiegyensúlyozottá tegye. Mindössze két evőkanál őrölt lenmag elképesztő 140%-át tartalmazza a napi ajánlásoknak. A tanulmányok azt mutatják, hogy a lenmagolaj rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentheti a gyulladást elősegítő vegyületek képződését. Ez nagyszerű lehetőség a vegetáriánusok és vegánok számára, hogy növényi alapú omega-3 zsírsavhoz jusson a szervezetük.

             11. Keresztesvirágúak

 

Ebbe kategóriába tartozik többek között a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta és a karfiol. Ezek a zöldségek gázokat termelhetnek az emésztés során, de a kedvező hatásaik feledtetik ezt a kis kellemetlenséget. Tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és rostokkal a gyulladás csökkentésére. A keresztes növényekben található  szulforafánról kimutatták, hogy blokkol egy bizonyos enzimet, amely az ízületi fájdalomért és gyulladásért felelős.

 

Az összeállításunkban szereplő minden élelmiszer célzottan alkalmazható térd- és ízületi fájdalmak esetén, de egészségvédő hatásaik ezen panaszokon messze túl mutatnak. Ha többet is beépít az étrendjébe, akkor elég gyorsan enyhítheti a kellemetlenségeit. A megelőzés érdekében akkor se hagyja abba, ha fájdalmai megszűnnek. Szervezete meghálálja. Jó egészséget kívánunk!

 

 

Forrás: hhdresearch.org

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .