FLYERZ REVIEW

3 anyag, ami igazán környezetbarát

Screen Shot 2020-02-11 at 8.27.35

A divatos és egyben olcsó ruhák iránti kereslet még soha nem volt olyan magas, mint manapság. Fogyasztóként nem csak a ruházat árára kell figyelnünk, hanem mindenekelőtt a minőségre, márkaértékre, a gyártási folyamatokra és persze a ruházatot készítő alkalmazottak munkakörülményeire is. Az ökológiai anyagokból készült ruházat kiválasztásával megtesszük az első lépést afelé, hogy korlátozzuk a divat bolygónkra pusztító hatását. Az alábbiakban bemutatunk három anyagot, amelyek előállítása kevésbé szennyezi a környezetet.

Kender

Ez a szerves anyag nem csak a 100%-os biológiai lebonthatóság és a negatív szénlábnyom miatt fontos. A kender már a termesztés szakaszában 60-70%-kal kevesebb vizet használ, mint a pamut és nem igényel peszticideket vagy herbicideket. 1 hektár kender akár 250%-kal több rostot eredményez, mint az azonos mennyiségű pamut. A kenderrost vagy vastag és tartós anyaggá, amely hasonlít a farmerre, vagy vékony és finom, sőt fényes, selyemre emlékeztető anyaggá alakul. A kenderből készült ruházat antibakteriális és gombaellenes, természetes UV szűrővel rendelkezik, és sokkal tartósabb. A gyártási szakaszban a kender sokkal kevesebb festéket vesz fel, mint a pamut, ezért a fehérítéshez minimális klórmennyiség szükséges. A rengeteg hasznos tulajdonsága ellenére sajnos az anyag még mindig nem túl népszerű a divatvilágban. Kár.  

Len

Az ágyneműk mellett, egyre gyakrabban használják ruhák előállításához, mind 100%-os szövetként, mind pedig a többi kötöttáru keverékéhez. Jó okból válik kedvelt ökológiai anyaggá. A len tartósságát évezredek óta értékelik, mert a kender után az emberiség történetének egyik legrégebbi termesztett növénye. A vászon cellulóz rostokból készül, amelyek a száron belül nőnek. Az anyag rendkívül lélegző és tartós, könnyű, nedvszívó, antimikrobiális és hűvös (a pamuthoz képest a hőmérsékletet nyáron csökkenti). Úgy mint a kender, a len sokkal kevesebb vizet igényel, mint a pamut, és nem igényel semmilyen kémiai műtrágyát vagy rovarirtót. Fő előnye az ár. A kenderhez képest sokkal olcsóbb anyag. 

Tencel

Ez az anyag cellulózból készül (sajnos többnyire fa, de vannak eukaliptusz változatok is), ezért teljesen biológiailag lebontható. Nem tagadható azonban, hogy az anyagok előállítása kevésbé káros a környezetre. Ezen felül a tencel rost finom, mint a selyem, erős, mint a poliészter, hűvös, mint a len, meleg, mint a gyapjú, és abszorbeáló, mint a bambusz. Ezenkívül az anyag szerkezete rendkívül finom és antibakteriális, ami nagy előnyt jelenthet az irritációnak kitett érzékeny bőr számára. A legtöbb anyaghoz hasonlóan a tencelnek is van sötét oldala. A gyártási folyamat során nagy mennyiségű kémiai oldószert kell felhasználni (az anyag fapép feloldásával készül), ám a kár csökkenthető, ha ugyanazt az oldószert többször újrahasznosítják a káros hulladék minimalizálása érdekében. 

Az új ruházat vásárlására vonatkozó napi döntéseink meghozatalakor érdemes figyelembe venni a természetre kifelytett hatást és a ruházat gyártójának üzleti etikáját. Ha problémánk van annak meghatározásakor, hogy vásárlásunk nem terheli-e a környezetet, akkor érdemes odafigyelni az anyag típusára, amelyből a ruhadarab készül. Végül tehetünk mást is. Például vásárolhatunk használt ruházatot. Akkor biztosak lehetünk abban, hogy választásunk csökkenti a hulladék mennyiségét és az új divattermékek iránti igényt. 

További információt anyagokról a ShopAlike ruházati útmutatójában találsz. 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .