Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionPROGRAMAJÁNLÓ

3 MESEBELI, MAGYAR SZURDOK ŐSZI KALANDOZÁSHOZ

Screen Shot 2019-09-30 at 14.09.24

Elérkezett a túrázók egyik kedvenc hónapja. Ilyenkor úgy élvezhetjük a természetet, hogy még nem kell tartanunk a fagyoktól, de már magunk mögött tudhatjuk a kánikulát, nem beszélve az ősz csodálatos színeiről. Izgalmas és gyönyörű szurdokokat ajánlunk az őszi kirándulásokhoz.

A völgyek mindig a kedvenc túracélpontjaim közé tartoztak. Változatosak, szépek és kalandosak, olyan helyek, ahol az ember amolyan gyerekkort idézően piszkos lehet, miközben létrákon és hegyoldalakon mászik fel, vagy éppen patakok felett kel át. Ha emlékezetes élményre vágysz, akkor idén ősszel vedd be valamelyiket a hazai szurdokok közül.

#1 Rám-szakadék, Visegrádi-hegység

A Rám-szakadék az egyik legnépszerűbb hazai szurdok a túrázók körében. Nem véletlen: közel van Budapesthez, a mászás jutalma a gyönyörű panoráma Dobogókőről, és persze izgalmas kirándulást ígér. Kétségkívül ősszel a leghangulatosabb, amikor a völgy fölé aranyfényű fák hajolnak, leveleikkel beterítik a mohás sziklákat és a patakot.

A túrát kezdheted fentről lefelé, Dobogókő irányából, vagy lentről felfelé, Dömöstől. Én szívesebben ajánlom a mászást, mint az ereszkedést, ez egyrészt biztonságosabb, másrészt a kilátást így valóban értelmezheted jutalomként. Mindenesetre fontos, hogy megfelelő felszerelésben – tornacipő helyett bakancsban – érkezz. A Rám-szakadék a létráktól és a korlátok segítségével megmászható szakaszoktól olyan izgalmas, viszont ezek nyirkos időben csúsznak.

Dömösön csak a túrajelzéseket kell követned, hogy eljuss az erdei útig, ami a Rám-szakadékhoz vezet, ha pedig megérkeztél a völgybe, már lehetetlen eltévedni. A szurdok tetejére érve folytathatod az utat Dobogókőre, vagy pedig tehetsz egy körtúrát a vele párhuzamosan futó Lukács-árokban, visszafele haladva. A túra így sem hosszú, alig 9 kilométer, ezért akár nagyobb gyerekekkel is neki lehet vágni.

#2 Dera-szurdok, Pilis

Valószínűleg nehéz olyan völgyet találni Magyarországon, amire nem illik a mesebeli jelző, de a Dera-szurdok göcsörtös gyökerű fái, mohás sziklái és fahidacskái egy az egyben a hobbitok kedvenc kirándulóhelyeit idézi. Mivel itt nincsenek veszélyes vagy mászós szakaszok, ezért kutyával is simán neki lehet vágni, arra azonban készülj, hogy más is így tesz.

A völgy Pilisszentkereszttől mindössze egy kilométerre fekszik, ha kocsival érkezel, leparkolhatsz a szurdok déli bejáratánál található parkolóban. A túra után pedig akár piknikezhetsz, sütögethetsz a tisztáson. A völgyet fél óra alatt kényelmesen bejárhatod, az egész körülbelül 2 kilométer, ezért ha nagyobb kirándulásra vágysz, akkor Pilisszántó felől is megközelítheted, a zöld jelzést követve.

#3 Holdvilág-árok, Börzsöny

A Holdvilág-árok magában foglalja mindazt, amit a Rám-szakadék és a Dera-szurdok tud, de csak azoknak ajánlom, akik gyakorlott túrázók, és van túrabakancsuk. Hangsúlyozom: nem sport-, futó- vagy teniszcipőről, hanem túrabakancsról van szó. Főleg olyankor életbevágó a megfelelő lábbeli, amikor egy zuhé veszélye fenyeget, ugyanis a nedves hegyoldallal nem olyan egyszerű megbirkózni. Vízálló kabátra pedig az esőtől függetlenül mindenképpen szükséged lesz.

A szurdokot Kiskovácsi irányából érdemes megközelítened, ahonnan patakparti ösvény vezet a völgybe. Az ösvényt a sziklák között csordogáló víz és hidak keresztezik, és hol a völgy meredek falára kell felbaktatni, hol pedig sziklákon átmászni. Az árok fő látványossága a végén alázúduló vízesés, ami mellett létra visz fel a tetőre. Itt lesz szükséged az esőkabátodra, ha szeretnéd szárazon megúszni az akciót, viszont ha kevésbé vagy kalandvágyó, választhatod a vízesést kikerülő ösvényt is, ami a domboldalra fut fel.

Kiskovácsiba a zöld kereszt jelölést követve juthatsz vissza egy árnyas, erdei úton. A Gyopár-forrásnál még az utolsó szakaszra feltöltheted a kulacsodat. A túra hossza nagyjából 7 kilométer, ezért szép időben az egész családdal – kicsikkel és nagyokkal – nekivághatsz.

Forrás: https://divany.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..