Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

5 dolog, amit nem tudtál a thai konyháról

Tom Yum-142

Míg sokan az igazi thai ízeket sem ismerik a Magyarországon elnyugatiasodott thai éttermeknek köszönhetően, a keleti konyhában jártasak sem biztos, hogy tudják a thai ételek minden rejtélyét. Elhoztunk nektek pár érdekességet, mely nem minden alkalommal hangzik el, amikor a thai étkezési szokásokról és gasztronómiáról beszélgetünk.

#1 Nem használnak sütőt
Keresve se nagyon találni sütőt egy thai konyhájában, ugyanis ők mindent grilleznek vagy kisütnek, nem pedig megsütnek. Ha tehát valami olyanra fennéd a fogad, ami frissen a tepsiből kerül az asztalodra, sajnos csalódni fogsz.

#2 Régió-specifikus a thai konyha
Ami annyit tesz, hogy az ország egyes részein más-más thai ételek örvendenek népszerűségnek, melyekbe ha beleszeretsz, nem kizárt, hogy csak az adott helyen fogod meglelni, mert nem is készítik Thaiföld más tájain. Az egész országra jellemző ételekről is fontos megemlíteni, hogy receptjük az adott területen alapjaiban más lehet, mely teljesen más ízt is kölcsönöz ezeknek a finomságoknak.

#3 Majdnem mindenben van cukor
Jobb, ha szemmel tartod a szakácsokat, mert mindig valami kis édességben mesterkednek! Totál természetes ugyanis számukra, hogy egy-két kanál cukorral megvadítják bármelyik thai fogást a pad thai-tól egészen a zöld papaja salátáig. Ez is hozzájárul a gazdag ízélményhez, mely egyszerre csábít el sós, fűszeres, csípős, savanykás és persze édes ízekkel.

#4 Bármit, bármikor, bárhol
Nyilván, mint minden konyhának, ennek is meg vannak a jellemzően reggelire, ebédre vagy vacsorára szánt falatjai. Ám a thai-ok ezzel mit sem törődnek, és azt, akkor és ott esznek, amit, amikor és ahol csak akarnak. (Ez a rendszer nekünk is szimpatikus, imádunk reggelire ebédelni.)

#5 Kanalaznak az élvezetekben
Étkezéskor kést egyáltalán nem használnak, nem is szükséges, hisz nincs olyan ételük, amit vágni kellene. Leggyakrabban kanállal és villával esznek, ám utóbbi funkciója inkább az, hogy a kanálra segítsék vele a falatokat. Akiben az a kép élt eddig, hogy minden ázsiai pálcikával eszik, az nagyon is tévedett, a thai-ok például csak a tésztalevest fogyasztják úgy.

Ha pedig szeretnéd te is megtapasztalni az eredeti thai konyha hamisíthatatlan élményét, nem kell repülőre pattannod és átszelned a fél világot, mert az Andrássy úton a Tom Yumban is gazdagodhatsz vele.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..