Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Trend & Beauty

5 ikonikus ruhadarab a 60-as évekből, amiket ma is imádunk

260193-60s-divat.775x400

A hamarosan mozikba kerülő Volt egyszer egy Hollywood kapcsán összeszedtük azokat az ikonikus darabokat, amik a 60-as évek óta menők.

Jelenet A divatszalon cimű filmből

forrás: imdb, jelenet A divatszalon cimű filmből

60-as évek kifejezetten meghatározó időszak volt, és bizony nemcsak a zenében (ekkora datálhatjuk a rockzene mesgzületését csakúgy, mint a beat korszakbeköszöntét). Gondolj csak a korszak fontos társadalmi változásaira (például a szexuális forradalomra, a feminizmus második hullámára) vagy éppen a tömegtermelés beindulására (ekkor körvonalazódott a nyugati fogyasztói társadalom), és a persze már említett zeneipari változások, amelyek mind rányomták bélyegüket a divatra – így lett gyakorlatilag leginkább a divattörténelem egyik legfontosabb évtizede ez.

Még jelen volt az előző évtized eleganciája a hangsúlyos női vonalakkal, ugyanakkor megjelent az úgynevezett „hippi stílus” is, melynek fő ismertetőjegyei a kirívó színek és látványos minták voltak. Megjelentek az olcsó, szintetikus anyagok, amelyek igen széles rétegekhez eljutottak, így az öltözködés az

Nagy Britanniából gyűrűzött be az eleganciára sokat adó, hegyes orrú cipőt hordó, robogóval közlekedő modok stílusa. A bikini és a miniszoknya is ekkor kezdte meg hódító útját, ahogyan az űrkorszak beköszöntével és persze a hidegháború által felkorbácsolt érdeklődésnek köszönhetően a sci-fi filmek esztétikája is meghozta a maga divattörténeti hozományát.

Kevés ennél ikonikusabb korszaka van tehát a divatnak. Összeállításunkban azokat a ruhadarabokat, illetve kiegészítőket mutatjuk be, melyek jól tükrözik, hogy a 60-as évek örökéletű stíluskorszak maradt, hiszen még ma is hordjuk bizonyos darabjait.

A vadító trió – Hajpánt, fejkendő, fejpánt 

A ’60-as évek kiegészítői között jelentős szerepet kaptak a hajba valók. A fejkendők és a hajpántok az évtized első felére, míg a fejpántok a „hippi korszakra” vezethetők vissza.  A ’60-as évek divatikonjai gyakran tűztek hajukba egy vastagabb hajpántot, annak érdekében, hogy hajuk ne omoljon az arcukba. Ha jobban belegondolunk, az évtized sikerfilmjeinek utazós jeleneteiben a nők szinte minden alkalommal fejkendőt viselnek, hogy frizurájukat semmiképp se fújja össze a szél, ám ezzel a kinézettel egyfajta elegáns hatást is keltettek. A hippi korszakban elterjedt hajpánt viselésének pedig az volt a célja, hogy viselőjének szabadságát és egyéniségét tükrözze.

A miniszoknya évtizede 

Bár a francia André Courréges már korábban készített rövidebb szoknyákat ábrázoló terveket, a miniszoknya elterjedése Mary Quant nevéhez fűződik, hiszen ő értékesítette előszőr londoni butikjában. Nem sokkal 1964-es megjelenését követően olyan népszerűvé vált, hogy szinte minden nyugati nő azt hordta. Bár a miniszoknya egyetlen megkötése az volt, hogy térd felett végződjön, az évtized során egyre rövidebb fazonokkal lehetett találkozni. A hatvanas évek miniszoknyáit leginkább pamutból, szaténból és bársonyból készítették, a legnépszerűbb minta pedig a geometrikus volt. A napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő ruhadarabot ma már leginkább szintetikus anyagból készítik, és az A-vonal helyett legtöbbször testünk vonalát követi.

A miniszoknya évtizede Bár a francia André Courréges már korábban készített rövidebb szoknyákat ábrázoló terveket, a miniszoknya elterjedése Mary Quant nevéhez fűződik, hiszen ő értékesítette előszőr londoni butikjában. Nem sokkal 1964-es megjelenését követően olyan népszerűvé vált, hogy szinte minden nyugati nő azt hordta. Bár a miniszoknya egyetlen megkötése az volt, hogy térd felett végződjön, az évtized során egyre rövidebb fazonokkal lehetett találkozni. A hatvanas évek miniszoknyáit leginkább pamutból, szaténból és bársonyból készítették, a legnépszerűbb minta pedig a geometrikus volt. A napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő ruhadarabot ma már leginkább szintetikus anyagból készítik, és az A-vonal helyett legtöbbször testünk vonalát követi.

Stílusos A-vonalú ruha 

Szintén a híres divattervezőnő, Mary Quant nevéhez fűződik az A-vonalú, ujj nélküli ruha megjelenése. Az előző évtizedek stílusával ellentétben ez az egyenesaljú fazon nem emelte ki a nők alakját, így minden testalkathoz kitűnően tudott illeszkedni. Érdekesség, hogy az 1966-ban felfedezett, világhírű Twiggy (modell, énekesnő, színésznő) is nagyban hozzájárult az A-vonalú ruha sikeréhez, hiszen öltözködése nagy hatással volt az egész divatvilágra. Mivel hétköznapokra és hivatalos eseményekre is egyaránt tökéletes darabról beszélhetünk, napjainkban is sok nő választja ezt a fazont a mindennapokban.

Stílusos A-vonalú ruha Szintén a híres divattervezőnő, Mary Quant nevéhez fűződik az A-vonalú, ujj nélküli ruha megjelenése. Az előző évtizedek stílusával ellentétben ez az egyenesaljú fazon nem emelte ki a nők alakját, így minden testalkathoz kitűnően tudott illeszkedni. Érdekesség, hogy az 1966-ban felfedezett, világhírű Twiggy (modell, énekesnő, színésznő) is nagyban hozzájárult az A-vonalú ruha sikeréhez, hiszen öltözködése nagy hatással volt az egész divatvilágra. Mivel hétköznapokra és hivatalos eseményekre is egyaránt tökéletes darabról beszélhetünk, napjainkban is sok nő választja ezt a fazont a mindennapokban. 

Gigantikus méretű napszemüvegek 

Az 1960-as évek legkedveltebb kiegészítői egyértelműen a túlméretezett napszemüvegek voltak. A különleges formájú és kontrasztos színű napszemüvegek nem csak a nők tetszését nyerte el, a férfiak is előszeretettel hordták őket. A festett üvegből készült lencséket különböző mintájú és formájú, futurisztikus keretekbe foglalták. A ma is népszerű kiegészítők elterjedéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy filmsztárokmodellek, illetve énekesek is szívesen hordták az oversized napszemüvegeket.

Gigantikus méretű napszemüvegek Az 1960-as évek legkedveltebb kiegészítői egyértelműen a túlméretezett napszemüvegek voltak. A különleges formájú és kontrasztos színű napszemüvegek nem csak a nők tetszését nyerte el, a férfiak is előszeretettel hordták őket. A festett üvegből készült lencséket különböző mintájú és formájú, futurisztikus keretekbe foglalták. A ma is népszerű kiegészítők elterjedéséhez nagyban hozzájárult az is, hogy filmsztárok, modellek, illetve énekesek is szívesen hordták az oversized napszemüvegeket.

Színes ingek – a ’60-as évek férfi divatja 

A divatvilág a ’60-as évekre a férfiaknak is ugyanolyan drasztikus változást hozott, mint a nők számára. Az évtized elején a férfiak gyakorlatilag ugyanazt viselték, mint az 1950-es évek végén, ám 1964-re óriási változás következett be: az eddig külön varratott sötét ruhadarabokat élénk színű ingekre, gallérnélküli pulcsikra és kabátokra cserélték le. A világos és élénk színek mellet megjelentek a hatalmas virágos,pöttyös, illetve geometrikus minták is. Nem meglepő az sem, hogy manapság is rengeteg férfi hordja ezeket a színes és mintás ingeket, hiszen amellett, hogy lazaságot tükröznek, feldobják az ember mindennapjait is.

Színes ingek – a ’60-as évek férfi divatja A divatvilág a ’60-as évekre a férfiaknak is ugyanolyan drasztikus változást hozott, mint a nők számára. Az évtized elején a férfiak gyakorlatilag ugyanazt viselték, mint az 1950-es évek végén, ám 1964-re óriási változás következett be: az eddig külön varratott sötét ruhadarabokat élénk színű ingekre, gallérnélküli pulcsikra és kabátokra cserélték le. A világos és élénk színek mellet megjelentek a hatalmas virágos, pöttyös, illetve geometrikus minták is. Nem meglepő az sem, hogy manapság is rengeteg férfi hordja ezeket a színes és mintás ingeket, hiszen amellett, hogy lazaságot tükröznek, feldobják az ember mindennapjait is.

Forrás: https://www.instyle.hu/

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..