GASZTRO

A Bázis Sörfőzde tulajdonosai a sörfőzésnél jobban csak a thrash metalt és a VHK-t szeretik

bázis sör

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Elsőként a Bázis Sörfőzde háza táján néztünk szét:

A kezdetek

Izsó Péter és Harangozó Dani egy, az otthoni sörfőzés részleteit taglaló internetes fórumon kezdett eszmecserébe, amely olyan jól sikerült, hogy 2011 elhatározták, megalapítják saját főzdéjüket. Az elhatározást tett követte és 2016 őszén elkészült az első sör az új főzdében. Természetesen az építkezés ideje alatt is találkozhatott már Bázis sörökkel a közönség – leginkább a Főzdefeszteken –, hiszen többek között az Odilia, a KontinentAle, az Arnold Schwarzbiernegger, a Hybeer és a Grafit is bérfőzetként készült el.

Sörsor

A Bázis Sörfőzdében hagyományos és újhullámos sörök egyaránt készülnek, de a tulajdonosok – már csak a házisör főző múltnak köszönhetően is – szeretnek kísérletezni. Néhány állandó sör mellett elsősorban szezonális főzeteket szeretnének készíteni, valamint nem mindennapi receptekkel próbálkozni. A főzde beindulása óta készítettek már Kellerbiert, amerikai stoutot (Odlila), füstös portert (Smokin’ Po), amerikai APA-t (59 Times – Simcoe, Amarillo és Citra komlókkal), Rozsos lagert (El Cardinal), ill. az OK Breweryvel kollaborációban egy amerikai-német vegyeskomlós bécsi ászokot (Sabotage).

Amit semmiképp ne hagyj ki

Egy ilyen kísérletező csapat nem csoda, hogyha nem tud kiemelni egyet sem az általuk készített különlegességek közül. Aktuális kedvencük épp a Sabotage, hiszen abban nagyon izgalmas a német-amerikai komlópárosítás és a bécsi ászok alap, még akkor is, ha utóbbi kevésbé hangsúlyos…

Hol kapható?

A Bázis Sörfőzde minden söre kapható a Wunder Sörművekben, a SörSajtban, a Ganz Sörözőben és a BeerOdalomban. Igyekeznek minél több helyen bemutatkozni, a fogyasztók pedig időnként megtalálják főzeteiket az Élesztőben, vagy a Csapházban is.

Mire a legbüszkébbek?

Otthoni sörfőzőként több helyezést is elértek hazai és nemzetközi sörfőző versenyeken, alapítói és tagjai az Első Magyar Házisörfőző Egyesületnek, amellyel kiharcolták az otthoni sörfőzés legalizálását, idén pedig hatodik alkalommal szervezik meg a házisör főzők versenyét. Nagyon büszkék rá, hogy szinte teljesen önerőből, munka és család mellett saját maguk építették meg a főzdét.

Emellett idén lesz három éves az a komlóiskola, amelyet egy hamarosan induló sörfőzdével közösen gondoznak, és amiben több mint 12 fajta szlovén, német és amerikai komlót nevelnek. A tervek szerint idén már megfelelő mennyiségű és minőségű komlót szüretelhetnek néhány sörükhöz!

Tudtad?

A Bázis Sörfőzde tulajdonosainak kedvenc hobbija – persze a sörfőzés mellett – a sajtkészítés, és a pálinkafőzés. Ezeknél jobban pedig talán csak a thrash metalt és a VHK-t szeretik!

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .