Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

A Burgaszi-öbölben még nagyos sok felfedeznivaló akad

Screen Shot 2019-08-14 at 16.05.18
A Szent Anasztázia-sziget a Fekete-tenger egyik legnagyobb öblének déli részén található. A vulkanikus sziklaszigeten 12-17 méter magas dombok magasodnak, melyeket rejtélyek és legendák lengenek körül. Nézzük mit is találhatunk a szigeten és környékén!
A Burgaszi-öböl a Fekete-tenger egyik legnagyobb öble szélessége és mélysége nagyjából ott a legnagyobb, ahol Burgasz városa és főkikötője épült. A régió további városai Szozopol, Pomorie és Neszebar. Az utóbbi két településnél a partszakasz alacsonyabb és két nagy félszigete is van; a déli rész kicsit vadabb és szabdaltabb, itt sok kis szigetecskét találunk. A négy legnagyobb közülük a Szent Iván-, a Szent Péter-, a Szent Anasztázia-sziget és a Szent Tamás-sziget, vagy Kígyó-sziget, ahogy szokták néha hívni.

Ha egy jövő évi bulgáriai kirándulás alkalmával nem csak Burgaszra, de a város közvetlen környezetére is kíváncsiak lennénk, akkor érdemes részt venni egy olyan hajókiránduláson, mely a közeli Szent Anasztázia-szigetre is elviszi az utasait. A szigetecske az öböl legromantikusabb partszakaszait vonultatja fel és csupán 6 kilométerre fekszik Burgasz városától. De amilyen szép olyan sok mese és titok övezi a földdarabot.

Az egyik legismertebb legenda azokról a kalózokról szól, akik akkor támadták meg a szigetet, mikor még teljes fényében itt állt a kolostor. A szerzetesek elbújtak a templomban és Szent Anasztáziához fohászkodtak segítségért. A szent meghallgatta könyörgésüket és oly vad vihart küldött a tengerre és a szigete, hogy az kettétörte a kalózok hajóját. Még ma is láthatóak a sziklákon rekedt roncsok.

A sziget érdekessége, hogy ez az egyetlen olyan bolgár sziget, melyen templom áll. Ez a régi kolostorhoz tartozott, mely korábban itt állt. Bár az első írásos anyagok a kolostorról a 15. századból valók – mivel az épület többször is leégett a kalózok miatt – a maradványok vizsgálata azt mutatja, hogy már a 14. században is állt itt egy épület. A kolostort egyébként sok célra használták korábban. Szolgált kórházként, több alkalommal börtönné változott, majd egyik szárnya hotelként is funkcionált.

A sziget vulkáni tevékenység következtében jött létre, ennek megfelelően igen sziklás, víznek és növényzetnek híján van. Ugyanakkor a viharok és hullámok által formált, szemet gyönyörködtető sziklaalakzatokban nem szűkölködik.

A kolostort, mely Bulgária egyik legkomplexebb vallási épületegyüttese, a sziget legmagasabb pontján találjuk. A már említett hozzátartozó templom a Mária Mennybemenetele nevet viseli és különleges hangulata miatt igen kedvelt a helyiek és turisták szemében is.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..