Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

A fesztiválgasztronómia területén is szükség van egy szervezetre, mely koordinál, minőséget mér és biztosít

fesztivál-gasztronómia

Most, hogy hivatalosan is beindult a fesztiválszezon, érdemes foglalkozni a fesztiválgasztronómiával is egy kicsit, mint fogalommal. Mert bár könnyű műfajnak tűnik, mégis – ahogy sok minden mást – ezt is csak profizmussal érdemes művelni. Éppen ezért alakult meg a Magyar Fesztivál Gasztronómiai Egyesület is, hogy védje a hazai gasztronómiai egységek érdekeit és egyesítse céljaikat és törekvéseiket. Az egyesület emellett a magyar fesztiválokon megjelenő gasztronómia és a magyar gasztrofesztiválok minőségi színvonalának megőrzéséért tesz az év minden napján.

Az egyik alapító taggal, László Mártonnal (Che Che Bistrocafe) beszélgettünk az egyesületről, céljaikról és az aktualitásokról.

Flyerz: Miért van szükség a Magyar Fesztivál Gasztronómiai Egyesület munkájára?

László Márton: Az utóbbi pár évben hirtelen rengeteg fesztivál nőtt ki a földből, ezzel együtt megnőtt a kiállítók, elsősorban a gasztronómiai kiállítók száma is. Mint minden olyan iparágban, ahol hirtelen gyors fejlődés megy végbe, itt is szükség van egy olyan szervezetre, mely koordinál, minőséget mér és biztosít, és segíti a kommunikációt a felek között. Erre hivatott, erre hoztuk létre az egyesületet.

#chechefoodtruck #balatonsound

Che Che (@che_che_bistrocafe) által megosztott bejegyzés,

Te milyen szerepet vállaltál az egyesület működésében?

Én a food truck-okkal kapcsolatos feladatokat látom el. Egyre több food truck jelenik meg a piacon és egyre több a helyszín is, ahol szükség van rájuk – ezeknek az összefogása és segítése, információval ellátása fontos feladat lesz.

Véleményed szerint melyik az egyesület legfontosabb feladata?

Adatbázist szeretnénk létrehozni a rendezvényekről, mely a későbbiekben segíti a kiállítók munkáját, döntését. Ennek része lesz egy minősítési rendszer is. Ezen túl koordinálni kell a kiállítók és rendezvényszervezők közötti kommunikációt és együttműködést.

Hány fesztiválra szoktatok éves szinten kitelepülni?

10-15

Mi volt eddig a legjobb és a legrosszabb tapasztalatod?

Legrosszabb: egy belvárosi téli fesztivál, ahol óriási fix bérleti díjjal és nagy elvárásokkal mentünk, ehhez képest egy csőd volt az egész. A legbosszantóbb azonban nem a forgalom és bevétel hiánya volt, hanem hogy semmi sem úgy történt, ahogy az meg lett ígérve (árusok száma, elhelyezés, programok, stb.) és ez elég frusztráló volt. Az ilyen helyzeteket lehetne megelőzni egy jól felépített adatbázissal, ami a fesztiválok objektív értékelését tartalmazza.

A legjobb rendezvények a legnagyobb és leghíresebb magyar fesztiválok voltak, ahol ugyan nagyon magas díjak és költségek voltak, de cserébe profi szervezést kaptunk és nem mellesleg minden úgy történt ahogy az az előzetes megbeszéléseken elhangzott.

Mit szeretnétek elérni az egyesülettel a jövőben?

Azt hogy senkit ne érjen az előbb említett negatív meglepetés.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..