GASZTRO

A GÖRÖGÖK A SÁRGABORSÓVAL IS CSODÁT MŰVELNEK – KIADÓS EGYTÁLÉTEL, EZ A FAVA

31004123_2380551_29c843a0961ef11d02f47633044f1552_wm

Az ásványi anyagokban gazdag sárgaborsóval nem csak a gyerekek egy nagyobb csoportját lehet ijesztgetni, bőven akadnak olyan felnőttek is, akiket rettegés fog el a hüvelyes hallatán – köszönhetően a régi menzás időkben felszolgált betonfőzeléknek.

A sárgaborsó nem tartozik a legkedveltebb csemegék közé, sokan nem rajonganak a hüvelyesért, ami nagy kár, hisz ez a kis csoda nem csak nagyon egészséges, de remekül bírja a fűszereket, ízekben gazdag fogásokat tálalhatunk belőle, amiket vétek lenne kihagyni.

A görög gasztronómia tradicionális egytálasa a fava. A fava sárgaborsóból készül, egyszerű alapanyagból, amit néhány hozzávalóval kiegészítve tesznek emlékezetessé. Az egytálétel Szantorini szigetén különösen népszerű, a helyi éttermek büszkén kínálják a pürésített hüvelyest, ami két változatban található meg az étlapokon. Kínálják puritán verzióban – a pürét kevés olívaolajjal meglocsolva -, illetve tálalják gazdagon, minden földi jóval megpakolva.

Utóbbinál finomra dinsztelt hagyma, grillezett zöldségek, sült szalonna, kapri- vagy olajbogyó kerül rá. Tápláló és finom fogás, amit bátran fűszerezhetünk saját szájízünkre szabva, hiszen a sárgaborsó szereti a fűszereket, azoktól lesz igazán ízletes.

FAVA

Hozzávalók 2+ személyre:

  • 20 dekagramm sárgaborsó
  • 1 fej hagyma
  • 1 darab sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 1.2 liter zöldségalaplé
  • 1 darab citrom leve
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint 
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

A sárgaborsót annyi forrásban lévő vízzel felöntjük, amennyi ellepi.

A hagymát finomra vágjuk, a sárgarépát kockázzuk, a fokhagymát vékonyra vágjuk. A zöldségeket serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot, babérleveleket, majd 2 evőkanál olívaolaj társaságában közepes lángon dinszteljük.

A sárgaborsót leszűrjük, majd a serpenyőben készült zöldségekhez adjuk, felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a rozmaringot. Körülbelül 15-20 percig főzzük, addig, amíg a hüvelyes felszívja a folyadék jelentős részét és megpuhul.

A megpuhult sárgaborsót levesszük a tűzhelyről, kikanalazzuk belőle a babérleveleket és a rozmaringot, majd a serpenyő tartalmát robotgépbe öntjük, belefacsarjuk a citrom levét, 2 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és krémesre turmixoljuk.

Fogyaszthatjuk olívaolajjal megöntözve, de gazdagabban is, a tetejére sült zöldségeket, saját zsírjában készült szalonnát, kapri- vagy olajbogyót tehetünk.

Forrás: https://sobors.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .