Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

A lyukas fánkok hódítanak

pekandios

Az amerikai fánk, vagyis a donut (ejtsd: dounát) igazi térhódításba kezdett kishazánkban is. Amerikában természetesen a mindennapi élet szerves része a lyukas fánk, amiből van töltött és töltetlen verzió is, de a legfőbb jellemzője, hogy szebbnél-szebb színekben pompáznak, a tetejükön mindenféle formájú cukorkadísszel. Megmondom őszintén, hogy én sem hagytam ki a kóstolást, amikor az államokban jártam, és igaz, hogy az édességnek ez valami teljesen új és magasabb szintje, de a szemet gyönyörködtető kreációkat egyszerűen nem lehet ott hagyni. Örömmel olvastam pár évvel ezelőtt, hogy már itthon is hódítani kezdett a tipikus tengeren túli édesség, és szerencsére hamar belopta magát a magyarok szívébe és pocakjába is.

a boltban
Nehéz a választás 🙂

A Happy Donuts – The Original Doony’s üzletére a belvárosban, méghozzá a Kazinczy – Dohány utca sarkán akadtam rá az egyik rohangálós napomon, amikor már épp abban az állapotban voltam, hogy bármit megadtam volna egy kis édességért. Amint beléptem az üzletbe tudtam, hogy jó helyen járok, klasszikus fánk illat csapta meg az orromat.

Az aprócska üzlet megtévesztő lehet, mert odabent annyi féle-fajta fánk várakozik, hogy zacskóba, vagy épp dobozba pattanjon, hogy elsőre csak úgy káprázott a szemem a színes kavalkádtól. Teljesen úgy éreztem magam, mint Gombóc Artúr, ha csokiról van szó, egyszerűen nem tudok választani! Persze egy-két perc bámészkodás után, amikor végre sikerült végigolvasnom a több mint húsz féle fánk nevét, ki is választottam egy pekándiós-csokisat, egy mogyorós töltött fánkot, és hogy teljes legyen a kép, és az amerikai álom érzete, egy pillecukrosat.

ajanlat
Téli menü

Az Original Doony’s tradicionális amerikai recept alapján készíti a fánkot, amit én onnan fogok eldönteni, hogy valóban így van-e, hogy ettem már New Yorkban tagadhatatlanul eredeti donut-ot, és azt nem lehet összekeverni holmi próbálkozással. De nem húzom tovább az időt, harapok. Már az illat is biztató volt, de amint lenyeltem az első falat pekándiós csodát tudtam, megtaláltam. Ez az, az igazi. Megmondom mi a legtöbb fánkkal a problémám. A tészta. Ott mindig elvéreznek. De most bátran kijelentem, hogy visszatérő vendég leszek. A fánk puha, kellően gyorsan olvad szét az ember szájában, és nyoma sincs a fullasztó érzésnek. A csoki minőségi, semmi olcsó tortabevonó ízt nem véltem felfedezni. De ne szaladjunk előre, ez még csak háromból egy.

fankok
A csábítás megtestesítője

Nálam a töltött fánkok élveznek előnyt, ugyanis a krém a gyengém. A mogyorókrémes fánk fehér csokival van borítva és apró mogyoródarabkákkal megszórva, ami már látványra is szívet dobogtató érzés. Itt nem voltam mohó, és széttörtem a fánkot, ugyanis kíváncsi voltam, hogy merre kanyarog a krém a tésztán belül. Nem csalódtam, a krém középen várta, hogy végre beleharapjak a fánkba, és tökéletesen egyenletesen keveredjen össze a tésztával. Mennyei érzés, ami egyszer csak átcsap egy kis bűntudatba, hogy mégis hogy lehet valami ennyire finom. Na, de majd este az edzőteremben…

A harmadik választásom a pillecukros változat volt, édes csábítás, aminek persze már alig a felét bírtam megenni, hiszen három egész fánkkal csak egy díjbirkózó tudna elbánni, ahogy nagymamám mondta volna. De ízre hozta azt, amit a külső is ígér, habos, könnyű élvezet az aranysárga nem túl édes fánk tetején. Háromból három.

valogatas
Színkavalkád

Miközben feltornáztam a vércukor szintemet, sikerült körbenézni az üzletben, és nem csak a fánk kínálat szemrevaló, hanem az üdítő felhozatal is. Ha már Amerika, akkor legyen miből választani: a Dr. Pepper, amit elsőnek én a Forrest Gumpban láttam, legalább négy ízben fellelhető, és a Fantának is olyan változatai kaphatók, amit még életemben nem láttam. A fánk mellé természetesen nem hiányozhat a kávé és cappucino sem, amit elvitelre is kérhetünk, akárcsak a fánkokat.

Ha pedig te is olyan fánk fanatikus vagy, mint a Happy Donuts csapata, és úgy érzed, hogy az életed nem teljes egy fánkozó nélkül, keresd őket bátran, mert ebben is tudnak segíteni!

www.amerikaifank.hu

A Street Food éjszakáján két főétel között látogassatok el a Happy Donuts-ba is, mert többek közt egyet vihetsz, kettőt kapsz akcióval várnak benneteket!

streetfood-ejszakaja

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..