EGÉSZSÉG & SZÉPSÉG

A ma 85 éves Giorgio Armani örökéletű divatleckéi

Screen Shot 2019-07-11 at 17.37.28

Az idézetek, amelyeket feljegyeztek a divattervezőtől, egymondatos divatleckéknek is tökéletesek. Bennük van minden, amit tudnunk kell, ha elegánsan szeretnénk öltözködni.

 Giorgio Armani a divatvilág egyik legmeghatározóbb alakja, akit annak idején Richard Gere-nek köszönhetően ismert meg az egész világ. Szegény, olasz család gyereként a II. világháború szörnyűségei közepette nőtt fel, az egyetlen szórakozást a mozikban vetített amerikai filmek jelentették számára, amelyek mesebelinek tűnő világa óriási hatással volt rá. Felnőve orvosnak készült, végül tanulmányait nem fejezte be, a katonai évek után kirakatrendezőként helyezkedett el, és indult el szép lassan a csillogó karrier felé. Giorgio Armani ma 85 éves, de nem úgy tűnik, hogy lassítani akar a tempón. Az évek során számos idézetet gyűjtöttek össze tőle, amelyek örök érvényű divattippként is megállják a helyüket. Már persze csak akkor, ha fontos számunkra az igényes, elegáns megjelenés.

Az elegancia nem arról szól, hogy észrevegyenek, hanem arról, hogy megjegyezzenek.

Az igazi áttörést a nyolcvanas évek hozták meg számára: miután az 1980-as Amerikai dzsigoló filmhez Richard Gere ruháit Armani tervezte, majd az 1984-ben indult Miami Vice sorozathoz is ő adta az öltözékek nagy részét, az egekbe ugrott a népszerűsége. Amerikában minden férfi úgy akart kinézni, mint a filmek főszereplői, az elegancia szó pedig összeforrt az Armani névvel.

Giorgio Armani Naomi Campbell topmodell társaságában, 1996 környékén (Fotó: Rose Hartman/Archive Photos/Getty Images)

A különbség a stílus és a divat között a minőség.

Egy olcsó pár cipő rossz befektetés. A cipők ruhatárad alapjai.

Egyetértünk a mesterrel, való igaz, hiába viseljük a legszebb ruhát, ha egy széttaposott, látványosan rossz minőségű cipővel párosítjuk, csapnivaló lesz az összkép. Legyünk válogatósak, ha vásárolni megyünk, ne vegyük meg az első cipőt, ami „biztos jó lesz majd”, szánjuk rá az időt és energiát, hiszen egy jó cipőt évekig viselhetünk.

A szexi megjelenés magabiztosság kérdése. Legalább annyira agyban dől el, mint amennyire a testünk felel érte.

Armani nemcsak magára vonatkozóan tartotta fontosnak tanácsát, de klienseit is erre buzdította. Ha valamin nem tudunk változtatni magunkon, fogadjuk el úgy ahogy van. Feleslegesen elpazarolt idő azon rágódni, mi lenne ha… Inkább szeressük magunkat és észszerű keretek között hozzuk ki a legtöbbet megjelenésünkből. És húzzuk ki magunkat!

Örülök, hogy napjainkban az elegáns megjelenés ismét divatos lett. Az elegancia a kulcsa az időtlen stílusnak, ami soha nem megy ki a divatból, amivel mi sem megyünk kis soha a divatból. Számomra a stílus sokkal fontosabb, mint rövid életű divattrendek.

Armani karrierje kezdete óta feleslegesnek tartotta a túlzást, a kiegészítők halmozását. Helyette a kényelmet garantáló sportos részleteket vitte bele kreációba, mind a business, mind pedig az alkalmi ruhák tekintetében. Megalkotta a modern nő és férfi ruhatárát, ami bárhol a világon megállja a helyét. Olyan szetteket tervez a mai napig, amelyek nemcsak elegánsak, de kényelmesek, amelyekben könnyű szabadon mozogni.

Giorgio Armani modellek gyűrűjében az Emporio Armani divatbemutató után, 2015-ben (Fotó: Jacopo Raule/Getty Images)

Ne legyen feszengős a ruhaválasztásod. A legdivatosabb emberek úgy néznek ki, mint akik egyáltalán nem erőlködtek öltözékük összeállításakor.

Az erőlködésmentes megjelenés kulcseleme az eleganciának, ami Armani számára arról szól, hogy ne aggassunk magunkra feleslegesen fodrokat, masnikat és puffos ujjakat, amik alatt csak kényelmetlenül feszengünk. Ne kell persze róluk lemondani, de tartsuk magunkat a kevesebb több elvéhez és szenteljünk figyelmet a jó szabásra és anyagválasztásra.

A fekete és a sötétkék jobban slankítanak, mint más színek. Ha ezeket a színpalettákat választod, szabadabban kísérletezhetsz a fazonokkal és textúrákkal.

Mit is fűzhetnénk hozzá, ez így van. Divattippek millióinak alapja, hogy a sötét színekkel optikailag karcsúsíthatjuk magunkat, érdemes kipróbálnia mindenkinek, aki úgy érzi, szüksége van rá. A sötétkék ráadásul kiváló opció, ha a feketét túl gyászosnak ítéljük. Elegáns, határozott szín, munkahelyi öltözékekhez mondhatni alap, de az alkalmi ruhák között is csodás sötétkék darabokat találunk.

Giorgio Armani Lauren Hutton és Zoe Saldana társaságában a Green Carpet Díjátadón 2017-ben, Milánóban. (Fotó: Jacopo Raule/Getty Images)

A filozófiám mindig is az volt, hogy segítsek a nőknek és férfiaknak abban, hogy kényelmesen és magabiztosan érezzék magukat a ruha révén, amit viselnek. Hiszem, hogy a stílus az egyetlen valódi luxus, ami igazán kívánatos.

Armani, mielőtt 1973-ban megnyitotta első saját műhelyét, hosszú évekig dolgozott más tervezőknek, tanult és gyűjtötte a tapasztalatokat. Karrierje immár több mint fél évszázados, dicső pillanatai között szerepel, amikor 2005-ben elindította haute couture részlegét, de az évek során sikeres kozmetikai márkát és hotelbirodalmat is kiépített, valamint lakberendezési üzletága, az Armani/Casa is meghatározó luxusmárka lett. Ő az elegancia és a stílus első számú nagykövete, aki bár sohasem követte vakon a divattrendeket, a világ egyik legmeghatározóbb divattervezőjeként komoly hatással volt rájuk, és befolyásolja őket ma is.

Forrás: https://nlc.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .