Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

A pénz és a hitelezés története

Screen Shot 2019-06-20 at 16.06.37

Ha felületesen gondolunk bele, az a benyomásunk lehet, hogy a pénz már az emberi élet kezdete óta velünk van. Ez azonban nem így van. Tény, hogy pénzérméket már egy ideje használunk, de az emberi történelemhez viszonyítva ez még mindig nagyon rövid időnek számít. Az első érmék az időszámításunk előtti hatodik századra datálhatóak, nagyjából egy időben jelentek meg Kínában és Indiában.

Pénz helyett barter?

A skót filozófus és közgazdász Adam Smith szerint a pénz előtt az emberek barter rendszerben kereskedtek egymással. Ez egy cserén alapuló rendszer, amely a nemesfémekből készült érmék helyett árupénzzel dolgozott (általában könnyen cserélhető termékek voltak ezek, például só). Ez a csererendszer azonban bonyolult és fenntarthatatlan volt, ezért megjelent az igény egy univerzális fizetési módszer bevezetésére.

Smith elméletét azonban az antropológusok az idővel megcáfolták, ugyanis sehol a világon nem találtak “valamit valamiért” alapon működő kereskedelmi rendszert. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy nagy valószínűséggel ilyen módszerek soha nem léteztek.

Az ajándékozó társadalom

A barter helyett ajándékozó társadalmat találtak. Elméletileg ez is egyfajta csere, azonban ebben az esetben a fizetés nem azonnali, hanem időbeni eltérést mutat, ráadásul az is számít, ki ad ajándékot kinek. A hétköznapi életben ez szívességek alapján működött, és a szívességet kérőnek idővel aztán viszonoznia kellett a gesztust. Az ilyen jellegű alkudozások meghatározták társadalmi hierarchiát, mivel ha valakitől sok szívességet kértek, az nagyobb presztízst jelenthetett. Másrészt pedig fenntarthatták a személyközi kapcsolatokat.

Bizonyos esetekben a rituális ajándékozás is megfigyelhető. Ezeket általában a Pápua Új-Guineában, az észak-amerikai indiánoknál tapasztalták. Ilyenkor pontosan meghatározott rítusokat és szokásokat kell követni. Az ajándékozások által működtetett rendszer alapul szolgált a törzsek közötti gazdasági és hierarchiai kapcsolatoknak, valamint egyfajta piacszabályozó mechanizmusként is működött.

David Graeber elmélete

Az amerikai antropológus 2011-ben megjelent könyvében továbbgondolja az ajándékozáson alapuló rendszert, és egy átfogóbb képet ad a pénz, az adósságok történetről. Szerinte a pénz azért alakulhatott ki, mert szükség volt egy eszközre, amely segítségével pontosan számon lehetett tartani az adósságokat és a személyi kölcsönöket. A bizalmi alapon működő cseréknél erre nincs szükség, viszont konfliktusok esetében egy univerzális mérték szerint kell meghatározni, hogy ki kinek és mennyivel tartozik.

Graeber szerint éppen ezért a pénz kialakulásának okát a háborúkban érdemes keresni. Az elméletet ez az érv alátámasztja, hiszen azokban a birodalmakban, ahol a pénz először kialakult, a történelmi körülmények miatt elsődleges volt a hadsereg fenntartása.

A nemesfémek használata az újkori országokban

A Római Birodalom és más ókori társadalmak felbomlásával a középkorban egy új pénzügyi helyzet alakult ki. A korábban használt pénzérmék elméletileg bár használatban voltak és meghatározták a termékek árát, de sokszor nem jutottak el az ország minden területére. Talán ekkor jelenhetett meg az Adam Smith által is említett barter. A lakosság ekkor már ismerte a pénzt, tisztában is volt annak értékével, viszont nem tudtak hozzájutni.

Az ipar fejlődésével aztán újra hamar megjelentek a nemesfémek. A nagy értékeket aranyban, míg a kisebbeket ezüstben, az annál is kisebbeket pedig rézben vagy bronzban fejezték ki. Ezek egymáshoz viszonyított értéke nem volt állandó, hanem attól függően változott, hogy melyik fémből volt nagyobb a kínálat. Ez sokszor gondot okozott az elszámolásnál, ezért a 19. században sok országban végre áttértek a monometallizmusra. Ennek az a lényege, hogy csak egy típusú nemesfémet használtak. Mások e helyett inkább mesterségesen rögzítették az átváltás értéket, ami viszont azzal járt, hogy az értékesebb fém szinte eltűnt a forgalomból, mert az emberek inkább a kevesebbet érővel fizettek, míg a drágábbat otthon tartották.

A nemesfémekkel kapcsolatos legnagyobb problémát azonban nem ez, hanem a korlátozott bányászat okozta. Nem tudtak olyan gyorsan és olyan sokat bányászni, mint amire szükség lett volna, ezért a sok esetben pénzhiány lépett fel.

A virtuális pénz

Mindezek ellenére a virtuális pénz ötlete igenis réginek számít, hiszen már a középkori Kínában bevezették a papírpénzt, mivel nem volt elengedő érméjük. A keresztes háborúk nyomán pedig az iszlám világ mintájára megjelentek a csekkek. Itt is jól megmutatkozik az a tény, hogy nemesfémek hiányában mekkora szerepe volt a szívességnek, a hiteleknek, a kölcsönöknek. Ezek sok esetben olyan nagyra nőttek, hogy a társadalom jelentős része krízishelyzetbe került. Gyakori volt az adósrabszolgaság, előfordult, hogy az adós nincstelen lett és bujdosni kényszerült. Ezt a válsághelyzetet a legtöbbször egyszerűbb volt megoldani azzal, hogy eltörölték az adósságokat, ezzel visszaállt a társadalmi béke.

A pénz története az emberiség történelméhez képest fiatal, de megannyi érdekességet tartalmaz. Az emberek sokszor szívességekben és hitelekben gondolkodtak, és a nemesfémekkel történő fizetésnek nem volt akkora szerepe, mint amennyit a 21. században tulajdonítanak neki.

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..