Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

A Piadina már a kamrában van!

IMG_9493

Nagyon jó hírünk van az igazi olasz ízek kedvelőinek, ugyanis a Casa Piadina is csatlakozott a december 10-i Street Food Éjszakájához! A Piadina egy tökéletesen autentikus olasz kenyérlepény, amit eredeti olasz recept alapján, vaslapon készítenek. A Casa Piadina 2009 óta várja az éhes vendégeket Óbudán, a Szépvölgyi úton lévő éttermükben.

Casa Piadina bejárat

Aki még nem hallott erről a pillanatok alatt elkészíthető ételről, ne csüggedjen, most beavatjuk az igazi Piadina rejtelmeibe! A Piadina igazi olasz street food. Gera Barbara, a Casa Piadina tuljadonosa meséli, hogy amikor Bolognában tanult, akkor fedezte fel magának ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt, amit az olaszok tényleg menet közben fogyasztanak el. Barbarának annyira megtetszett a sokféleképpen variálható étel, hogy a férjével kitanulták a piadina készítést, és azóta is eltökélt szándékuk, hogy megszeretessék a magyarokkal a mindenféle finomsággal töltött kenyérlepényt.

alapanyagok

A piadina tésztája nem olyan, mint egy sima tortilla vagy pizza tészta, ami ilyen jellegű tésztából készül, azt nem piadinának nevezik. Barbaráék nem adtak lejjebb a minőségből itthon sem: vérbeli olasz szakáccsal, Alessioval dolgoznak együtt. A főbb alapanyagokat, mint például a liszt, sajtok, szalámik, sonkák, Olaszországból rendelik, a zöldségeket pedig minden nap frissen szállítják a piacról. A tészta is frissen készül titkos recept alapján, amit aztán vaslapon sütnek ki. A sima verziót durumlisztből gyúrja Alessio, és a legjobb hír, hogy van fitt, teljes kiőrlésű lisztből készült változat is, len- és szezámmaggal a tésztájában. Ezen kívül kínálnak még leveseket, cassone-t, ami talán a calzone pizzához hasonlítható. A hab a tortán, hogy igazi olasz Tiramisut is kóstolhattok.

tiramisu

A klasszikus piadinában semmi más nincs csak paradicsom, bazsalikom, mozarrella és ruccola. Barbara szerint kellett azért változtatni egy két összetevőn az olasz verzióhoz képest, de csak annyiban, hogy több zöldséget használnak, és kennek sajtkrémet is a lepényre, mert a magyarok kicsit szaftosabban szeretik. Mi a Ferrara nevű prémium piadinát és a Pomodoro Fittre keresztelt kenyérlepényt kóstoltuk meg. Kinézetre mindkettő nagyon étvágygerjesztő, arról nem is beszélve, hogy a látványkonyhában végig is nézheti a vendég, hogy mi után mi kerül a lepényébe, amit aztán finom ropogósra sütnek. Az illatoktól pedig egyből éhes lesz az ember, vagy inkább még éhesebb. Az igazi olasz hangulatot árasztó étteremben el is fogyaszthatjuk az ételt, de egy esztétikus tasakba is bele tudják tenni a lepényt, így akinek sietős, már viheti is.

take away

A Ferrara szarvasgombakrémmel és pármai sonkával készül, amit sima durum lepénytésztába töltenek. Első harapásra egy picit száraznak tűnik, de a másodikra már érződik az ízletes, nem túl intenzív szarvasgombakrém. A sonka mennyei, minden falat egy kis Olaszország. A zöldségek ropognak a frissességtől, és amit külön kiemelnék, hogy a ruccolának nagyon finom, semmi kesernyés útóíz. A tészta nem túl vékony, nem törik, és ízében is teljesen más, mint egy boltban kapható előre csomagolt tortilla lap. Igaz, az egyetlen, amiben hasonlítanak, hogy mindkettőt meg lehet venni! Amikor megtudtam, hogy haza is vihető a kész piadina lap, amit otthon kedvem szerint tölthetek meg, nagyon megörültem. Az előre megsütött piadina lapok ugyanis hűtőben jó pár napig elállnak, még úgy is, hogy nem adnak a tésztához tartósítószert, és élesztőt sem. Sima palacsintasütőben csak fel kell melegíteni a lepényt, megforgatni, majd megtölteni sajttal, sonkával, vagy szalámival, zöldségekkel (a sornak csak a képzelet és a hűtőnk tartalma szabhat határt), majd picit összesütni, és kész is a finom és gyors ebéd, vagy vacsora.

A fitt változat is eteti magát, sehol a várt száraz, fűrészpor íz, amit ugye gyakran társítanak az egészséges kifejezés mellé, gyakorlatilag olyan, mint az eredeti, csak kicsit sötétebb a tészta, és tele van magokkal, ami külön jót tesz az állagának. A csirkemell nincs kiszárítva és a sajtkrémmel együtt kellemes íz kombinációt alkotnak. Tökéletesen laktató és egészséges étel, rengeteg zöldséggel!

Casa Piadina

A családias hangulatú étterem mellett a Bálna előtt is megtaláljátok majd a Casa Piadnia food truckjét, de csak december 10-én, a Street Food Éjszakáján! A kis csapatnak pedig nagy tervei vannak 2016-ra: Barbara folyamatosan kisebb üzleteket keres, hogy a belvárosban is hozzá tudjatok majd jutni az eredeti piadinához!

A Street Food Éjszakáján Minestrone levessel és Téli piadina specialitással várnak benneteket, ami Piadina tarjával, sült hagyma szeletekkel, friss salátával és mozzarella sajttal töltve. A desszert a klasszikus Panettone lesz. Az étlapon szereplő ételekből 30%-os kedvezményt kaptok majd.

A Casa Piadina csapata rendezvényeken is vállal cateringet, ami gyors és újszerű megoldást kínál például céges megbeszélésekhez is.

12238138_987780827927509_5100061660702616643_o

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..