GASZTRO

A Sörárium nem csak sörfőzde, hanem múzeum és gasztronómiai központ is, melyre nagyon büszkék a szolnokiak

sorarium-szolnok

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Szolnoki Sörárium történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

A Szolnoki Sörárium története azzal indul, hogy a városháza alatti, hatalmas pincerendszer az elmúlt évtizedekben igen rossz állapotba került. A város előtt állt a feladat, hogy megmentse és hasznosítsa a pincét. Kézenfekvő volt, hogy turisztikai célponttá kell fejleszteni a helységet, amikor valakinek eszébe jutott az a szolnoki legenda, amely szerint már a török hódoltság idején működött sörfőzde a városban, sőt a török ostromot követően a rengeteg elpusztított épület között a korabeli serfőzde különös módon teljesen épen maradt.

Szolnok és a sör története azonban nem csak itt kapcsolódik össze, hiszen 1722-ben már három sörfőzde is működött a településen, amelynek az 1960-as évekig folyamatosan volt helyben készült söre. Ezt a legendát is hivatott folytatni a Sörárium, amelyben nem csak főzde, hanem étterem és interaktív sörtörténeti kiállítás is működik.

Sörsor

A Szolnoki Söráriumban számos magyar kisüzemi sörkülönlegesség elérhető, négyet pedig helyben főznek. Két lager sörük is van, a Zounok lager egy igen testes, karamellás, fűszeresebb karakterű sör, míg a Zagyva egy mély aranysárga, elsősorban malátás illatú ital, amelyet a cseh komló aromatikája egészít ki. Enyhén banános ízvilága a könnyedebb sörök kedvelőinek a kedvencévé teszi.

Hogyha valaki több korsóval is fogyasztana a Sörárium kínálatából, a Szőke Tisza pils a legjobb választás, hiszen az egy alacsonyabb alkoholtartalmú, lágy komlóillatú, harmonikusan malátás, letisztult pilzeni.
A sötétebb tónusú főzetek kedvelőinek pedig a Szolnoki olaj névre keresztelt barna sört javasolják. A világos, krémszínű habbal koronázott, karamelles, pörkölt malátás ízvilággal, enyhe komlózással rendelkező sör minden barna sör rajongó számára kiváló választás.

Amit semmiképp ne hagyj ki

Könnyű fogyaszthatósága miatt a Szőke Tisza a Szolnoki Sörárium legnépszerűbb söre. Valódi „gyengéd sör”, amely jól illeszkedik az étterem számos fogásához. Viszont, hogyha valaki desszertnek a Sörárium brownieját választja, ahhoz biztosan a Szolnoki Olaj lesz a befutó…

Hol kapható?

A Sörárium söreit természetesen elsősorban a helyszínen érdemes megkóstolni, Szolnokon, a Kossuth tér 9-ben ahol a Sörmúzeum hétfő kivételével minden nap 10:00 és 18:00 között, az étterem, söröző és látványsörfőzde minden nap 11:00 és 23:00 között várja a vendégeket.

Mire a legbüszkébbek?

A Sörárium nem csak sörfőzde, hanem múzeum és gasztronómiai központ is, amelynek köszönhetően az elmúlt időszakban egyértelműen megnőtt a sör iránti szeretet és érdeklődés Szolnokon. A sörklubban már az első előadásokon is 25-30 résztvevő volt, és rendszeresen tartanak sörrel kapcsolatos esteket, amely során a főzőházat is bemutatják az érdeklődőknek. Egyszóval a Sörárium közösségformáló ereje az, amelyre a legbüszkébbek a Szolnokiak.

Tudtad?

A családi vasárnapoktól kezdve a baráti sörözésekig számos programhoz ideális választás a Sörárium, hiszen az étterem mellett működő múzeum nem csak kiállító-, hanem közösségi tér is. Rendezvények, fogadások, kulturális élmények várják a látogatókat, különleges steampunk hangulatban.

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .