GASZTRO

A Tántorgó ParIPA, a Csupor és az ugráló nyúl legendája

csupor-sör

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Csupor Sör történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

A Csupor Sör történetét 2013-ban indította el Csupor Márton, a Legenda Sörfőzdéből ismert Kovács József (Olasz) segítségével. A fiatal sörfőző akkor már nagyjából egy éve készített otthon söröket, és minden pénzét alapanyagokra és sörfőző eszközökre költötte. Az eredmény nem is sokat váratott magára: a Legenda Sörfőzdében elkészült az első tartály Tántorgó ParIPA, amelyet az akkori FőzdeFeszten pillanatok alatt elkapkodott a közönség. Csupor Marci ekkor döntötte el végleg, hogy sörfőző lesz.

Az alapító sörök iránti rajongása egyébként még Hollandiából ered, ahol unokatestvérével, Zahorán Ádámmal lakott egy darabig, és ez idő alatt volt szerencséjük alaposan belekóstolni az ottani sörkultúrába. Az ott tapasztalt minőséget és hozzáállást igyekeznek rekonstruálni hazánkban is.

Sörsor

A főzde termékei leginkább az amerikai sörforradalom vonalán mozognak, így főleg felsőerjesztésű söröket, – IPA, APA, Imerial Stout, American Wheat Ale – fajtákat főznek. Persze folyamatosan zajlanak a kísérletek tradicionálisabb sörtípusokkal is, ezekkel először idén találkozhatnak majd a Csupor Sör fogyasztói.

Söreiket a kezdetektől fogva illatos, könnyen iható italoknak szánják, hiszen kevésbé hisznek a szokatlan, megdöbbentő ízekben. Emiatt nincsen a Csupor Sörnek mondjuk chilis, vagy bitang keserű terméke. Az egyes receptek megalkotásánál az egyensúly a legfontosabb szempont, hiszen mindegyik sörüknél erre törekednek. A Csupor sörök készítői leginkább a komlókkal szeretnek kísérletezni, söreik többnyire a citrusos, trópusi gyümölcsös vonalon mozognak.

Amit semmiképp ne hagyj ki

Csupor Márton sörfőző a Bunny Hopot emeli ki, hiába nyargalt a Tántorgó ParIPAnk bele kezdetektől fogva jobban a köztudatba. „Számomra, mint említettem az egyensúly és a kényelmes fogyasztás a fontos és ezt a 4,5%-os Bunny Hoppal megalkottam” – mondja.

A Bunny Hop kellemesen itatós, még is dús komlóaromájú világos sör, ahol kellően tud érvényesülni az élesztő, maláta, komló hármasa. A sör ez év terméke lett 2015-ben a RateBeeren, és ugyanabban az évben kiérdemelt egy aranyat a dublini Alltech Commonwealth Cup nemzetközi sörversenyen.

Hol kapható?

A főzde számára a kis szériás, magasabb árkategóriába sorolható sör a fő csapásirány, hiszen sok esetben még a craft beer szcénán belül is kiemelkedő minőségű, igen drága alapanyagokból dolgoznak. Emellett pedig a Csupor Sör termékei meglehetősen kis mennyiségben készülnek – ez a két fő oka annak, hogy nem mindig könnyű elcsípni őket. Persze a sörfőzők szerint ez része a dolog meghittségének, ugyanakkor idén tervezik kiépíteni a fix értékesítői hálózatukat, annak érdekében, hogy néhány kiemelt helyen állandóan kaphatóak legyenek a söreik.

Időnként minden kisüzemi sörökkel foglalkozó pubban felbukkannak Csupor sörök, így többek között a Léhűtőben, az Élesztőben, a Kandallóban, a Hops Beer Barban, vagy a Neked Csak Dezsőben.

#beer #festival #fozdefeszt #craftbeer #craftordie #csuporsorfozde #csuporbeer

Rick Goosens (@rickgoosens) által megosztott bejegyzés,

Mire a legbüszkébbek?

A Csupor Sör legénysége szívesen emlékszik vissza a dublini sörversenyen elért 2015-ös elismerésre, hiszen általában az ilyen versenyeken nagy-aranyakat olyan sörök kapják, amelyek magasabb alkoholtartalommal vagy kirívó ízvilággal bírnak. Ezzel szemben a Bunny Hop 4,5%-os alkoholja a legalacsonyabb volt a kategória győztesek között, és különleges fűszer sincs benne. „Mindössze 2-3 éves sörfőzői múlttal, 26 évesen álmodni se mertem volna, hogy ilyen nagy múltú főzdék között egyáltalán keresni valóm van, nem, hogy jobb sört főzök náluk” – mondja Csupor Marci.

Tudtad?

A Csupor Sör komoly tervekkel vágott neki a 2017-es évnek. Kiemelt feladatuknak tartják a további minőségi fejlődést és azt, hogy a sörök szervírozása is jelentősen javuljon. Ezen kívül a Csupor Sör idén átesik egy teljes arculatváltáson, és nagyobb hangsúlyt fordítanak a fogyasztók informálására, képzésére.

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .