Data security concept in cloud computingData security concept in cloud computing

Az utóbbi időben egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve az online szolgáltatások felhasználói. Legyen szó akár e-mail szolgáltatásról vagy tárhelyről egyaránt, mint például a Google Drive vagy a Dropbox. Az előző héten bombaként robban a hír, miszerint 68 millió felhasználó adatait lopták el, ráadásul nem is mostanában, hanem még az előző évben. Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy erről miért nem tudott a szolgáltató és miért nem szólt a felhasználóinak. A válasz sajnos nagyon egyszerű, a hackerek is intelligensek voltak és jó idő elteltével kezdték csak árulni a jelszavakat.

Mi egy érdekes alternatívát találtunk arra, hogy adataink bombabiztos helyen legyenek.

Pár hónappal ezelőtt a legnagyobb csöndben egyesült a világ két legnagyobb adattitkosítással foglalkozó cége, a DataLocker és az akkor még Imationhöz tartozó IronKey. Az Imation név hallatán, talán pár korombeli vagy idősebb olvasó felkapta a fejét. Igen-igen, ők azok, akik floppykat gyártották, csak aztán átnyergeltek más iparágakba is, így lettek az USA egyik meghatározó nagyvállalata.DL3FE_300x300

 

Visszatérve a most már DataLocker néven futó eszközökhöz: gyakorlatilag külső winchesterek, megspékelve pár érdekességgel. Az elején LCD kijelzőt találunk, ami teljesen használhatatlan addig, amíg az RFID kártyát (igen, ez ugyanaz, mint amit nap, mint nap használunk ahhoz, hogy bejussunk a kapun vagy az irodába) hozzá nem érintjük az eszközhöz. Ettől még ne várjunk csodát, a képernyő ekkor még csak aktiválódni fog, és kéri, hogy írjuk be jelszavunkat. Ebben az a sokkoló, hogy a jelszó 4 karaktertől 64-ig terjedhet és a teljes ábécé játszik a kódbevitelnél.  Tehát van bőven esélyünk elrontani, de lehetünk viccesek is, és megadhatjuk kódnak az egyik rövid Radnóti verset is. Ha igazán merészek vagyunk, teszünk bele számokat is!

Persze felvetődik a kérdés: mi van, ha elrontjuk?! Az eszköz szerencsére nagyon okos és alapbeállítás esetén, csak a 10. próbálkozásánál semmisíti meg az adatokat, de aki bátrabb, ezt leveheti a 3. helytelen bevitelre is.

datalocker_dl3_pluggedin_500x667

A DataLockernek van egy másik változata is, amibe szó szerint megsemmisítő mechanizmust építettek (ez úgy hangzik, mint 10 évvel ezelőtt valami katonai misztikum), tehát winchesterünk hardveresen megsemmisíti önmagát. Magyarul felrobban. Itt ne tessék atombomba méretű robbanásra gondolni, csak egy diszkrét pukkanás és vége, az adataink többet nem léteznek. Mindezt távolról is irányíthatjuk, ugyanis az eszközök helyzetét és felhasználóját, valamint, hogy milyen gépbe dugták be – mind képes az adminisztrátor meghatározni.
Találtunk a leírásában egy másik nagyon érdekes funkciót is, az úgynevezett árnyék-tárhelyet. Először olvasva, nem is értettük, hogy mi lehet, aztán kicsit tovább kutakodva, kiderült, hogy két kódot is meg lehet adni. Az egyikkel a valós, tehát féltett adatinkhoz juthatunk hozzá, a másikkal véletlenül generált értelmetlen fájlokat fog nekünk mutatni.

SCC-Screen

Szemmel láthatólag a gyártó nagyon megbízik a termékében, sőt más multik és állami intézmények is. Referenciáik között megtaláljuk a NASA-t, az Amerikai Egyesült Államok Hadseregét, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget és még számtalan céget, aki vagy védve, vagy titokban szeretnék tudni adataikat. A DataLocker szerint ahhoz, hogy az eszközt valaki feltörje, 8-9 évnyi óriás-szerver teljesítményre lesz szüksége, ami feltehetően 9-10 milliárd dollárba kerül. Tehát vehetjük úgy, hogy az adattároló feltörhetetlen.

Bár az eszköz kifejezetten jó választás lehet ügyvédi- és könyvelőirodáknak, azonban ne felejtsünk el elég pénzt vinni, ugyanis az 500 GB-os verziót, potom 160 000 forintért vihetjük haza. Persze mindig minden relatív, ha azt is számításba vesszük, hogy az adatokhoz illetéktelen emberek ezzel a megoldással nem férhetnek hozzá, akkor máris barátságosabbnak tűnik az ára.

Ha valaki többet is szeretne megtudni az eszközökről, a gyártó oldalán megteheti.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .