innov8-environment-dark-hi-res-3000x3000

Gondolom nem én vagyok az egyedüli személy, akinek néha plusz tárhelyre van szüksége. Régebben én is bementem a boltba és azt mondtam, hogy egy, például 2 TB-s külső adattárolóra van szükségem. És vagy az alapján választottam, hogy melyik tetszik, vagy az alapján, hogy melyik a legolcsóbb. Ez persze egy nagyon nem jó stratégia, ezért a HDD tesztjeink előtt, szeretném nektek összefoglalni a Seagate termékpalettáját, hogy pontosan a gyártó milyen esetben, mely winchestert és miért ajánlja.

Mivel beszélhetünk külső és belső lemezekről is (ráadásul különböző méretűekről is), ezért három cikket is olvashattok, most a külső – nagyobb méretű, tehát kifejezetten otthoni felhasználásra szánt adattárolókról ejtek pár szót.

Ebben a kategóriában is elkülöníthetjük a klasszikus nagy méretű, tehát 3.5”-os valamint a 2.5”-os diszkeket, melyeket teljesen más felhasználásra szán a  gyártó. Míg a 3.5”-os vonal, főként a folyamatos munkavégzésre és az otthoni (tehát nem cipelős) felhasználásra van kihegyezve, addig a 2.5”-os verziók könnyen hordozhatónak és főként addicionális táp nélkül is működőképesek kellenek, hogy legyenek.

Nézzük először a mentésekhez használt 3.5”-os tárolókat, melyeket a Seagate egyszerűen csak Backup szériának hív.

Backup és Backup Plus széria
Itt legtöbbször nem beszélhetünk nagy adatátvitel sebességről, hanem a legfontosabb, hogy mennyi ideig képes a HDD az adataink tárolására anélkül, hogy azt bekapcsolnánk. Ebből az is következik, hogy maga a lemez kevesebbet pörög, mint egy teljesítményre kihegyezett eszköz esetében, valamint olyan plusz szolgáltatások vannak integrálva, mint az USB HUB, így az adatokat közvetlenül is képes menteni egy másik eszközről. Fontos megemlíteni, hogy ebben az esetben külső tápellátásre van szükségünk az üzemeltetéshez. Kapacitásuk is ezt a felfogást tükrözi, 3TB-tól egészen 8TB-ig vásárolható.

 

Backup Plus Hub for Mac termékcsalád
Mint ahogy az a nevéből is kiderül, ez ugyanaz, mint a Backup Plus, tehát a Backup-pal ellentétben tartalmaz egy USB HUB-ot is, viszont eleve a MAC felhasználói igényekhez van kialakítva és formázva. És elmaradhatatlanul ezüst/fehér színben pompázik. Ha valakinek ez tetszik, egyszerűen át lehet formattálni Windows-os felhasználásra.

 

Expansion Desktop széria
Ez talán még a Backup termékcsaládnál is egyszerűbb, a meghajtó automatikusan felismeri az operációs rendszerünket, beállítja ahhoz magát és mint egy kiterjesztett adattároló használhatjuk azt a napi ügymenethez. A Backup szériával ellentétben ez a meghajtó nem csak a mentésre, hanem a napi írási és olvasási feladatok végrehajtására is szolgál. Tehát, ha nem csak menteni akarunk, akkor ez a termékcsalád a megfelelő választás. Nagy általánosságban elmondható, hogy ez az igazi „mindenes” eszköz, amivel túl nagyot nem tévedünk, ha megvesszük.

 

Innow8 meghajtó
És igen, a figyelmesebbek itt észre vehették, hogy nem tettem többesszámba, hogy termékek. Ez azért van, mert ebből, kizárólag egy 8TB-os verzió létezik. Ráadásul nem USB 3.0, hanem USB 3.1 USB-C szabványú csatlakozót használ. Hogy ez nekünk miért jó? Az USB-C szabvány támogatja a 20Gb/s adatátviteli sebességet. És persze a nagyobb energialeadást. Tehát egyszerre több eszközt képes üzemeltetni, külső táp nélkül és az adatátviteli sebessége is jóval nagyobb, mint az előző generációs szabványoké. Tervezésénél egyértelműen a sebesség volt a lényeg. A házba a Seagate piacvezető asztali winchestere került, így egyszerűen teljesíti a 160Mb/s sebességet. Természetesen a fentebb említett termékek elméleti adatátviteli sebessége is megegyezik ezzel, azonban a bennünk található HDD és a régebbi USB szabvány miatt, ezt sohasem fogják elérni. Így jelenleg ez a legmodernebb asztali méretű külső adattároló, ami nem igényel külső tápellátást és még ráadásul piszokul gyors is.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .