BUP-Ultra-Slim-Lifestyle-Wide-Angle-C-v2-Hi-Res

Ahogy ígértem, következzen az adattárolókkal kapcsolatos cikkünk második része. Az előző cikkben a 3.5”-os méretű külső adattárolókról volt szó, most nézzük a hordozható méretet, az az a 2.5”-os meghajtókat.

Míg a 3.5”-os meghajtókból igazából csak 3 kategóriával találkozhattunk a 2.5”-os kategóriában már jóval több versenyző van. És ebben a kategóriában találhatók az igazán nagy különbségek is, hiszen itt már miniatürizálásról van szó.

Backup Plus Slim és Ultra Slim
A Backup Plus termékcsaládban is van már különbség, így most csak a Slim és az Ultra Slim tárolókat nézzük. A Slim mindössze 12,1mm-es, míg az Ultra Slim 9,6mm-es. Adatátvitelben szerencsére nincs köztük különbség, mind a kettő USB 3.0 kapcsolatot használ, ahol 120MB/s-os sebességgel tudja fogadni és küldeni az adatokat. Ez, ahogy írtam is, csak az elméleti sebesség, azonban simán elérhetjük vele a 80MB/s-ot, ami kifejezetten jónak mondható. Fő különbség kizárólag a színekben rejlik.

 

 

Backup Plus Fast
Nézzük a száraz tényeket. Egyszerűen, majdnem rádupláz a Backup Plus teljesítményére, így 220MB/s sebességre képes. Ugyanakkor fel kell, hogy áldozzuk a vékony kialakítást, mivel, ezt a sebességet úgy éri, hogy belsejében 2 merevlemez is található, RAID 0-ba kötve. A RAID 0 egy olyan technológia, hogy az „1”-es adatcsomagot az 1-es lemezre írja, a „2”-es adatcsomagot a 2-es lemezre. Ezáltal gyorsítható (majdnem duplázható) az adatok felírása. Egy fajta kapacitással, 4TB-tal rendelkezik, mely igazából 2 darab 2TB-os lemez összerakásából jön össze.

 

Backup Portable
A hivatalos közlemény szerint ez a külső merevlemez is 120MB/s sebességgel kommunikál, azonban ez közel sem így van. Jó esetben mindössze 35MB/s-ot éthetünk el vele, ami ugye jóval alacsonyabb a Backup Plus-nál. A legnagyobb kapacitása 5TB, ez viszont ugye abszolút pozitívum, mivel egyik, az előzőekben bemutatott tárolók sem képesek ekkora adat tárolására. Tehát, míg a kapacitás oldalon nyerünk, addig a sebességen vesztünk. Így ezt a lemezt főként mentésre javaslom.

 

Expansion Portable
Ahogy a 3.5”-os Expansion termékcsaládnál, itt is az általános felhasználást célozzák. A dobozban megtalálható egy egyszerű mentő szoftver is. Ahogy csatlakoztatjuk a géphez, azonnal felismeri azt és már el is kezdhetünk vele dolgozni. Nincs szükség formatálásra sem. Ha nincs szükségünk folyamatosan nagy sebességű eszközre, ugyanakkor közepes méretű, de költséghatékony megoldást keresünk, akkor célszerű a Seagate Expansion Portable-t választani.

Seagate Duet
Ez az egyik legérdekesebb termék. Minden merevlemez gyártó hangsúlyozza azt, hogy ne csak egy lemezen tároljuk adatinkat, hiszen azok egy környezeti katasztrófa, vagy csak magának az eszköznek a sérülése miatt elveszhetnek. Az egyik megoldás egy hálózati adattároló (például QNAP) használata, vagy választhatunk egy olcsóbb megoldást, valamely publikus felhőszolgáltatót (például Amazon Drive, Google Drive, vagy One Drive a Microsofttól). A Seagate ebben az esetben az Amazonnal kooperál. A technológia röviden abból áll, hogy amit lementünk a lemezre, azt a Seagate szoftvere felszinkronizálja az 1 évig ingyenesen biztosított Amazon Drive-ra. Természetesen, ha például mobiltelefonunk is erre a felhőtárhelyre ment, úgy amint bekapcsoljuk számítógépünket, melyhez a Duet csatlakoztatva van, akkor oda is letöltődnek a képek és egyebek. Így tényleg megvalósul a privát felhőnk, ráadásul biztosan lesz mentésünk a féltett emlékekről, ugyanakkor nem olyan drágán, mintha egy QNAP NAS-ba ruháznánk be.

 

Seagate DJI Fly Drive
A drónokról már mindenki hallott, ezt az adattárolót kifejezetten filmezéshez, drónokkal történő filmezéshez találták ki. Robosztus, ütésálló kialakítású, helyszíni munkára. Az oldalán található egy MicroSD olvasó, így képes közvetlenül is menteni a DJU drón által készített videókat vagy fényképeket közvetlenül önmagára. Azokat később akár róla is megvághatjuk, vagy az USB-C csatlakozón átvihetjük egy központi helyre (NAS), ahol menthetjük, vagy tovább dolgozhatunk velük. 2TB kapacitású, így nagyjából 250 teljes repülési idő felvételét képes tárolni. Ráadásként a Seagate 2 hónapon keresztül biztosítja az Adobe Premiere Pro CC filmvágó szoftvert is.

 

Wireless Plus Mobile Storage
És jöjjön az utolsó hordozható lemez, ami már egy picit NAS-nak (hálózati adattároló) is nevezhető. Az adattárolás itt már csak egy másodlagos szerep, az igazi hangsúly a megosztáson van. Képes létrehozni WiFi hálózatot, melyről a beépített akkumulátor segítségével 10 órán keresztül élvezhetjük a multimédia tartalmakat. Nincs szükség kábeles összeköttetésre, nem fogyasztja például a tabletünk, vagy laptopunk energiáját. És, hogy teljes legyen az élmény, a kirándulások és a nyaralások alkalmával készített videókat és képeket ne csak a mobiljainkon nézhessük meg, a DLNA képes okostévén is megmutathatjuk azokat barátainknál. Tehát mindössze a Wireless Plus Mobile-ra van szükségünk ahhoz, hogy átmenjünk a barátunkhoz és megmutassuk emlékeinket.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .