Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Ahol a szőlőnek lelke van

13288300_1232185726815478_2107466650_o

“Ha megöregszem, pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsös-kertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak semmit városi múltamról…” (Márai Sándor)

Mádon nem kell megöregedni ahhoz, hogy az embert átjárja a világ legkülönlegesebb borvidékének atmoszférája. Ami Pomerol Bordeaux-nak vagy Napa Kaliforniának, az Mád Tokaj-Hegyaljának. Az alig több, mint 2000 lélekszámú község hatalmas változáson esett át az évek során, ami magával hozta a nemzetközi elismerést és azt, hogy egyre többen látogatják Hegyalja gyöngyszemét.

Sok-sok millió évvel ezelőtt, több száz működő vulkán alakította ki a vidéket, vagyis azt az alaptalajt amire a mai Tokaji borvidék, így Mád is alapozza a szőlő termelését és a bor érlelését. Ennek köszönhetően nagyon jellegzetes ízvilágú, erős savgerinccel bíró, tüzes, testes, telt, gazdag íz- és zamatanyagokkal, és erős minerális jegyekkel és sajátos karakterrel rendelkező borok készíthetőek.

13293225_1232185256815525_1385285324_n

Tokaj-Hegyalja és egyben Mád legkülönlegesebb bora az aszú. Kedvező időjárási viszonyok között a Botrytis cinerea gomba megtelepszik a fürtön és elvékonyodó héján keresztül a gomba behatol a szőlőszemekbe. A szőlőből a gomba vizet von ki, a saját életének fenntartásához. Ennek köszönhetően a víz csökken és így a cukor emelkedik, ezt hívják relatív cukornövekedésnek, és egyben a nemes rothadásnak. Esős ősszel a víz rendelkezésre áll, és a szőlő termése tönkre megy, lerohad szintén a Botrytis cinerea-tól. A száraz meleg ősz hozadéka a vízhiányból adódóan, hogy a szőlőszem betöppedt, a penészgomba beszövi a bogyó húsát, átalakítja a szőlőszemek aromaanyagait, cukortartalmát és savösszetételét. A magyarországi kontinentális klíma szeszélyességéből adódóan évtizedenként két-három évben van kiváló aszúsodás, így minden évben hatalmas várakozás előzi meg a szőlőérés folyamatát.

13275653_1232186693482048_1145811731_n

Az aszú igazán különleges, de az édes bor nem elég a nemzetközi hírnévhez, így ma már szép száraz borok is készülnek Mádon és máshol is Tokaj-Hegyalján. Elsőként a Mád Furmintot palackozták, melyet a nívós The Wine Merchant nevű angol bormagazin beválasztott az 50 legjobb bora közé 2013-ban. 2016. évben pedig már a világ legsikeresebb borai között találtuk, melynek bemutatója a Corinthia Hotelben volt.

A tufába vájt, egyéni mikroklímájú pincerendszerek, a jellegzetes gönci, és szerednyei hordókkal és a falakat puha bársonyként bevonó nemes pincepenésszel lebilincselő élményt adnak a látogatóknak.
Ha Mád felé vesszük az irány érdemes dűlőtúrát is a programok közé iktatni. Jelenleg több helyi pincészet is szervez ilyen programot, ahol a legszebb és legrégebbi dűlőket lehet megcsodálni illetve ellátogatni az Első Mádi Borházba. A borház 2011 óta várja a bor szerelmeseit és mutatja be a mádi borászok munkásságát.

13262316_1232186696815381_1754904743_o

Az eddigi ambícióknak köszönhetően a borászati és pincekultúrájáról híres települést már a világ számos pontján ismerik, így Mád egyre közelebb kerül célja eléréséhez, hogy nemzetközi léptékben is letegye a névjegyét.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..