Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTROPROGRAMAJÁNLÓ

Akár pizzának is hívhatnánk, mégsem az: íme, a piadina!

CSV_8944

Szokták mondani, hogy az igazán egyszerű dolgok a legjobbak. Ez pont így van a gasztronómiában is, csak gondoljatok bele: ott a tejbegríz, a teljesen szimpla (de sok fine dining alkotást überelő) lilahagymás zsíroskenyér, és a többiek… 🙂 Most viszont rámegyünk kicsit az olasz ételkultúrára, és mesélünk a piadináról.

Azt már említettük, hogy szerintünk Olaszország igen híres – és kortalan – street food variációkkal büszkélkedhet. Egy vérbeli olasz szinte mindig az utcai véráramban mozog és mélyen magában ugyanolyan harsányan élvezi az életet, ahogyan azt kifelé is mutatja. Van is erre oka, hiszen olyan csodás étkeket ehet, mint például a piadina!

Íme egy ízletes piadina, pillanatokkal tálalás előtt (Fotó: Csiki Vivien Photography)

De mi is ez pontosan? A lepénykenyeret  különböző formáiban mind az öt kontinensen előszeretettel fogyasztják, csak éppen mindenhol máshogyan nevezik. Spanyol nyelvterületeken például tortillának, Görögországban és az arab országokban pitának, Indiában pedig purinak. Olaszország – és azon belül Emilia-Romagna tartomány – piadinájának történelme sok-sok évszázadra nyúlik vissza: első említése 1371-ben történt.

Amilyen egyszerű alapanyagait és elkészítését tekintve, olyan finom – nem véletlen, hogy népszerűsége az idők során egyáltalán nem csökkent, sőt! Igazán nagy előnye két dologban rejlik: egyrészt a puritánabb környezetben élők is megengedhették maguknak az elkészítését (akár napi szinten is), hiszen mindössze három dologból áll: lisztből, sertészsírból vagy olajból, illetve vízből. A só már csak fűszerezi a kelt tésztákban profi olaszok lepénykenyerét. A piadina második vonzereje a gyorsaság: a tésztát nem kell hosszú ideig gyúrni, és pár perc alatt kisüthető forró vaslapon (korábban terrakotta kövön), hogy aztán azon melegében elfogyasszuk.

A piadina tetszőlegesen tölthető szinte bármivel (Fotó: Csiki Vivien Photography)

De mivel tömjük meg? A kérdést inkább úgy tennénk fel: mivel ne?! Ugyanis ez a vékony sós tésztalap minden ízzel csak gazdagabb. Legyen az egy egyszerű pármai sonkás, ruccolás töltet, vagy a modernizált („mindent bele”) verzió – mindenképp jól járunk vele. Mert a piadina majdnem olyan mint egy pizza: mindenféle feltét illik rá, mégsem telít el vagy puffaszt fel. Könnyed, egyszerű és finom.

Az előbb felsorolt három tulajdonságot bizonyítandó, 2016 augusztusában megnyitott a Finucci Street Food Company, aztán egy évre rá a kisebbik Finucci testvér: a Finucci D’ Thalia is. Mindkét egységben – igen széles és ízletes skálán – válogathattok a piadinák közül és a nyers tésztába töltött, majd (a calzone pizzához hasonlóan) félbehajtva megsütött cassonék közül is!

Csak győzz választani Finucciék kínálatából! Nekünk nehezen ment… (Fotó: Csiki Vivien Photography)

Finucciék gondoskodnak róla, hogy ha egyszer betérsz hozzájuk, akkor egy ideig leszokj a pizzáról: mert az általuk készített sokmagvas teljes kiőrlésű tésztából, szárított paradicsomos snidlinges tésztából, és pestos olívabogyós tésztából készült remekek könnyedén lesznek kedvesek a szívednek – és a gyomrodnak is!

Vannak itt vega, húsos piadinák és cassonék, de emberes adag saláták és finom olasz levesek is – csak győzz dönteni! Ami pedig külön élvezet, az a csapolt Frizzante! Így lesz teljes az olasz repertoár, amit mindenképp meg kell kóstolnod, és ezt szerencsére hamarosan – az 5. Street Food Éjszakája keretében – nagy kedvezményekkel meg is teheted!

Mondjuk, hogy hol:

Az új, pesti Finucci D’Thaliában itt:
Cím: Hajós u. 9., Budapest, VI. kerület
Nyitva tartás: Hétfőtől Vasárnapig 11:00 – 22:00
Házhozszállítás: +36 70 417 78 51
Facebook

A budai Finucci Street Food Company-ban pedig itt:
Cím: Tímár u. 24., Budapest, III. kerület
Nyitva tartás: Hétfőtől Péntekig 11:00 – 19:00
Házhozszállítás: +36 70 363 27 63
Facebook

Az utóbbi évek során négyszer rendeztük meg a Street Food Éjszakáját. Az „utcai kulinária” hazai képviselői minden évben megmutatták, hogy képesek a minőség mellett a folyamatos újításra, a kreativitás magasabb szintjeinek megugrására. Ezért 2017. november 17-én ismét, immáron utoljára hozzuk el Nektek az 5. Street Food Éjszakáját – az utolsó menüt, mely minden eddiginél ízletesebb és változatosabb lesz a megszokott 20-50 %-os kedvezményekkel!

Az ételek ízes-illatos palettáját a legkiválóbb Street Food arcok állítják össze Nektek: például a Finucci Street Food Company és a Finucci D’Thalia, ahol megtartottuk a főpróbát és jelentjük – érdemes lesz betérnetek!

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..