Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
EgyébFlyerz Selection

Aki leugrott a Titanicról is – interjú Piroch Gáborral

1_dekoracio_director

Több mint 40 év alatt mindent megcsinált, ami egy átlagember számára meredek. Rohangált égő ruhában, átment egy telefonfülkén, a lehető összes helyzetben esett és bukott már lóval és olyan magas házak tetejéről ugrált le, ahonnan én lenézni sem nagyon akarnék.  Piroch Gábor nemzetközi szinten elismert kaszkadőrrel és kaszkadőrszakértővel beszélgettem.

A kaszkadőrködés egyik alapja a kiváló lovaglás – Forrás: www.pirochgabor.hu

Miért és hogyan lettél kaszkadőr? Honnan jön az indíttatás, hogy valaki több emelet magasságból ugorjon le, száguldozó autókkal pörögjön fejtetőre állva, vagy épp motorokkal hajtson vízbe?

Bőven volt a szakmaválasztásomnak előjele. Rettenetes rossz, hiperaktív gyerek voltam. Csillaghegyi kölyökként állandóan a Dunán voltam, csavarogtam, csibészkedtem. Verekedtem is, mint egy igazi utcagyerek. Aztán ’67-ben elkezdtem cselgáncsozni, ez alapjaiban változtatott meg: a vakmerőség megmaradt, de fegyelmet tanultam, tiszteletet, csapatszellemet.
Amikor Papp Bertalan kétszeres olimpiai bajnok kardvívó és kaszkadőr szedte össze az Egri csillagokba a gyalogos katonákat, kaszkadőröket, az edzéseket csillogó szemekkel néztem. Ekkor még nem szerepeltem, de azonnal magával ragadott a filmvilág, a miliő.  Aztán Woody Allen filmje, a Szerelem és halál kapcsán lehetőségem nyílt ’74-ben „szerepet” vállalni. Lovászkodtam, és végleg beleszerettem ebbe a munkába.

Elmondhatod magadról, hogy a hollywoodi színész-társadalom krémjével már szerepeltél egy fotón. Milyen érzés volt együtt játszani Liam Neesonnal, Brad Pittel, Bruce Willisszel, vagy épp Arnold Schwarzeneggerrel?

Amikor valakivel hónapokig együtt forgatsz, szép lassan múlik az ámulat, a misztikum ami a színészeket körülveszi. Egyébként sokszor nem is találkozunk velük, hisz ahol a színész „kilép” a jelenetből, ott lépünk mi be. Ettől függetlenül nagyon jó érzés az elismerés, például Matthew Modine üzenetét, melyben megköszönte A kincses sziget kalózaiban nyújtott alakításomat, sosem felejtem el! Azért én megmaradtam csillaghegyi gyereknek…

Ridley Scottal – Forrás: www.pirochgabor.hu

Színésznek lenni nem egyszerű. De kaszkadőrszínésznek…? Milyen nehézségek adódhatnak a munkád során?

Eredetileg testnevelő tanárnak készültem. Csodás egyetemi éveim voltak, de feladtam a kaszkadőrködésért. A hierarchia a filmvilágban elég erős és ahhoz, hogy aktívan keressenek, elég veszélyes akciókat kell bevállalni. Nehéz csak ebből megélni; én is voltam már minden az elején: rakodó munkás, lovász, de BKV ellenőr is sőt, telefonfülkéket is takarítottam. Amikor már kaszkadőrként dolgozol, szinte csak nehézségekkel állsz szemben: mocsárba gázolni, egész nap esőgéppel szemben lovagolni – ezekhez kell akaraterő és egyfajta mentalitás, adottság.

Kaszkadőrködni nem is olyan könnyű meló! – Forrás: www.pirochgabor.hu

Mondanál néhány merész kaszkadőr-akciót, amit „elkövettél”?

A legelső kamikaze-akcióm a Kinek a törvénye c. filmben volt, egy álló zsiguliba száguldottam bele 60-nal, egy motorral. A tervek szerint át kellett volna repülnöm az autó felett a szivacsokra – hát, ez nem egészen így sikerült. Minimum 3 védőangyal figyelt rám, de nem úsztam meg karcolások nélkül… aztán nyilván vettünk felszereléseket, fejlődtünk mi is.
Egyszer belevezettem a Margit hídról egy Ikaruszt a Dunába. Ugrottam viaduktról mozgó kamionra, 60 emeletnyi magasságból papírdobozokra és rengeteget buktam lóval (például a Múmia c. filmben is).

Nem érzed úgy, hogy lassan képtelenség kielégíteni a nézők emelkedő akció-ingerküszöbét?

Hát, a régi akciójelenetek ma nyilván nem érnek már semmit. Minden fel van gyorsítva, túl van pörgetve számítógéppel – nekem ez nem jön be. A hagyományos kaszkadőrködés az életem: mi szó szerint mindent bevállaltunk, vívtunk, lógtunk, ugrottunk és vetődtünk – manapság a blue box alap. Szerintem egyébként egy filmnél az alapsztori a lényeg, a jól kivitelezett akció a hab a tortán.

Edward Nortonnal a Mennyei királyság c. film forgatásán – Forrás: www.pirochgabor.hu

Tiéd az ország legelső kaszkadőrképzője– sok a jelentkező?

Vannak bőven, fiúk és lányok is vegyesen. A legfiatalabb srác 11 éves. Igazából ez egy olyan képzés, melynek során 3-4 év alatt profi szintre lehet fejlődni. A keménymag úgy 20 fős, de persze vannak lemorzsolódók is a jelentkezőkből. Egyébként van olyan nebulóm, aki már a szakmában dolgozik, mint kaszkadőrszakértő.

Miből áll a képzés? Gondolom, nem azzal kezdődik a „tanév”, hogy a tanoncok felgyújtva rohangálnak…

Megtanítjuk az alapokat, amit könyvből nem lehet. Ugrani, esni, vetődni – ezek a legfontosabbak. A sport és a harcművészetek is a „tananyag” részei. Sokat megyünk ki „terepre”: a Korda Stúdióban díszletek közt tartunk bemutatókat és edzünk, és a Superfly Budapest is helyszínt biztosít a gyakorlásainknak. Sokat játszunk egyébként, szerintem ez elengedhetetlen része az egésznek – a stressz mellett el is kell lazulni.

Edzenek a kaszkadőr tanoncok

Jelenleg akciórendezőként, kaszkadőrszakértőként dolgozol. Meddig lehet ezt csinálni: ma ugyanúgy leugranál a mélybe a süllyedő Titanic korlátjáról, mint ’97-ben?

Addig lehet és ajánlott csinálni, ameddig a test és a fizikum erre alkalmas. Az öregedéssel nem lehet felvenni a harcot, egy ponton meg kell állni. Amikor a Katedrális 2. részében negyedszer estem a lóról a macskakőre, akkor éreztem, hogy 58 évesen ez már sok… Ugyanabban az évben, 2011-ben lovagoltam a Thor c. filmben a tengerbe, az sem esett már jól. Amúgy meg persze (ha 20 évvel fiatalabb lennék), leugranék a Titanicról megint.

Kristianna Lokennel és fotó dublőrével – Forrás: www.pirochgabor.hu

Biztosan megkérdezték már ezerszer, de nem bírom ki: Te komolyan nem félsz semmitől?

Nem! Azt hiszem, hogy a feladatra való koncentráció és az akaraterő az oka. Amikor egy akciót megcsinálsz, a siker többet ad mindennél! Ehhez kell az adottság – ebben a melóban nincs helye nyafogásnak. Egész életem során egyetlenegyszer volt bennem pillanatnyi félsz: amikor nagyon régen egyedül másztam hegyet, elfáradtam és remegő lábbal álltam a sziklán – fent és lent több tíz méter, a környéken senki… de vettem két nagy levegőt, és megcsináltam. Ezt kivéve soha nem hezitáltam.

Gábor életrajzi könyve – Forrás: www.pirochgabor.hu

WEB

Cikkünket megtalálod a Flyerz Magazin 2018 október/novemberi számában is!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..