Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionNIGHTSHIFTPROGRAMAJÁNLÓ

Aki nem lép egyszerre, bekerül valahol egy excelbe – EFOTT beszámoló 2. nap

EFOTT_eletkep
Péntek, az én napom

Énekelte még csütörtökön az Animal Cannibals, és az EFOTT-osok egy hazai szinten erős programmal próbáltak tenni arról, hogy tényleg így is érezzék a fesztiválozók (ráadásul a hírek szerint a bunkó molinóktól is megszabadultunk végre). Szigorúan szubjektív beszámolónk során továbbra is távol tartjuk magunkat a headlinerektől, lássuk tehát a három fő tanulságot tegnapról!

Lehet magyar nyelven is jó dalszövegeket írni
Kiscsillag

A tegnapi nap során több zenekar is fellépett, amelyek nemcsak a zenével próbálnak meg a hallgatók bizalmába férkőzni, hanem ehhez jelentéssel bíró szövegeket is kapcsolnak. Ezen a téren a legismertebb nagy valószínűséggel Lovasi András munkássága lehet, amelynek frissebbik elemeiből a Kiscsillag koncertjén tájékozódhattunk. Mi viszont most az egyre népszerűbbé váló Konyha zenekart emelnénk ki, akik a délutáni sávban mozgatták meg a nem is olyan kicsi rajongótáborukat. A zenekar roppant kellemes dallamvilágához jellemzően kifejezetten ötletes szövegek kapcsolódnak, még a türüptüptüptűzés is vállalható, főleg ha hozzátesszük, hogy megírták a jelen idők talán legaktuálisabb rímpárját: az „aki nem lép egyszerre, bekerül valahol egy excelbe” sor önmagában a halhatatlanságba röpíti a zenekart. A frontember, Szepesi Mátyás eztán eggyel hátrébb lépett az ugyancsak jó szövegekkel operáló Magashegyi Undergroundban, amely mindig varázslatos hangulatot teremt, legyen szó csendesülős koncertekről, vagy, miként tegnap, egy ugrabugrálós vidám óráról.

Rehabilitáljuk öregeinket
Margaret Island

A következőkben a szerzőben (nem is olyan mélyen) rejtőzködő nyugdíjas szólal meg, némi szomorúsággal töltött ugyanis el, hogy míg az angolszász világban a Beatles szeretete semmiképpen nem uncool, azért a hazai éjszakai életben egy Illés-pólóval valószínűleg kevesebb sikerre számíthatunk. Az utóbbi időkben azonban egyre több mainstream zenekar kezdi felfedezni zenei örökségünket. Az Ivan and the Parazol ezt vasárnap fogja illusztrálni, tegnap a Margaret Islandon volt a sor, akik saját jogon is remek zenéket írnak, de befért a műsorba egy remek érzékkel átdolgozott Koncz Zsuzsa-dal, s ha már Beatles-párhuzamok, Lennonék mindig cáfolták, hogy a Lucy in the sky with diamonds egy LSD-dal lenne, nos az Egy lány sétál a domboldalon című dal kétséget sem hagy számunkra. Ennél is meglepőbb, de csöppet sem rossz választás volt egy későbbi Bródy-szerzemény átdolgozása: az Engedd, hogy szabad legyek sorai ma is frissek, és remek hangszereléssel szólaltak meg.

Mindenkit érhetnek meglepetések

Ha olyan zenei stílust kéne említeni, ami a leginkább stílusidegen egy ifjúsági fesztiváltól, az jó eséllyel a magyar nóta lenne, és anélkül, hogy a nótarajongók lelkébe akarnék gázolni, megkockáztatom, hogy a nóták jelentősebb része nem is képvisel jelentős művészi értéket. Éppen ezért bátor, és elsőre nem is igazán érthető húzás a nótasátor, és miközben tényleg nem könnyű tíz percnél többet maradandó sérülések nélkül kibírni, egy végtelenül befogadó, kedves közösség, egy igazán furcsa szubkultúra tárul elénk a szürrealitás ezen talaján. Jelen sorok írója véletlenül kavarodott oda, és a kezdeti sokk dermedtségében máris megszólítottak, és táncba invitáltak (amit sajnos kénytelen voltam elutasítani). Mindenesetre örömteli, hogy virágozhat minden virág, s ha valakinek nótázni van kedve, ezt is megteheti. Minket azért inkább a nagyobb színpadokon keressetek!

Szerző: mitillik

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..