FLYERZ REVIEW

Álláskeresés bakik: mit ne tegyél?

Multiracial people waiting in queue preparing for job interviewMultiethnic people waiting in queue. preparing for job interview, unemployed vacancy applicants reading cv, copy space

Jelentkeztél az álomcéghez a tökéletesnek hitt pozícióra, eltelt már jó néhány hónap és még mindig nem kaptad meg az állást. Mi történhetett? Valószínűleg elkövetted az egyik álláskeresés bakit. Ne ess kétségbe, mindenkivel előfordul, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére is becsúszik egy-egy hiba. Kerüld el ezeket a buktatókat egyszerűen azzal, hogy tudatosítod magadban, mik is ezek.

1. Nem tudod, mit szeretnél

Kezdésnek jó, ha már meghatároztad a kiszemelt munkakört, de önmagában ez még sajnos kevés. Mielőtt leadnád a jelentkezésed, gondold át, hogy milyen felelősségi körök érdekelnek, milyen kihívásokkal tudsz és szeretnél is megküzdeni.

Tisztázd le, hogy nézne ki a számodra megfelelő munkahelyi környezet. Milyen céges struktúrában, hány fős csapattal tudsz igazán hatékonyan együttműködni? Maximálisan mennyi időt szeretnél utazásra fordítani? Milyen időbeosztást képzelsz el magadnak?

Fontos, hogy a legfontosabb kérdésekre még azelőtt találd meg a választ, hogy elküldenéd pályázatod. Egyrészt így a valóban neked való cégekre fókuszálhatsz keresés közben. Másrészt pedig lehetőséged nyílik még jobban kitűnni a motivációs leveleddel, hiszen részletesen kifejtheted, mit keresel és miben vagy igazán jó.

2. Nem vagy tisztában a céggel

Nincs annál cikibb, mint amikor némán ülsz az állásinterjún, mert fogalmad sincs, mivel foglalkozik a cég. Előzd ezt meg azzal, hogy felkeresed a honlapjukat és megnézed a közösségi média oldalaikat.

Neked is segít képbe kerülni és még idejében észreveheted, ha esetleg mégsem ők számodra a legjobb választás. Arról nem is beszélve, hogy a munkáltató általános, semmitmondó kísérőlevél helyett egy igazán személyre szabottat olvashat. Minden HR-es és cégvezető álma, hogy az interjúzó fél csillogó szemekkel beszél arról, miért pont náluk szeretne dolgozni. 

3. Nem követed a jelentkezésnél megadott utasításokat

Bármilyen egyszerűnek is tűnik teljesíteni az álláshirdetésben megadott jelentkezési módot és feltételeket, mégis nagyon sokan nem követik pontosan az utasításokat.

Olvasd el alaposan, milyen formában várjáka jelentkezésed: e-mailben, esetleg egy formot kitöltve? Meg van határozva az e-mail tárgya? Szükséges fotót csatolnod az önéletrajzodhoz? Pontosan 2 oldalas CV-t várnak tőled? Már most kérik a számodra ideális fizetési sávot?

Nagyon fontos, hogy megfelelj a követelményeknek, hiszen rossz fényt vetne rád, ha már a jelentkezés feltételeit is pontatlanul követed.

4. Nem érdeklődsz a következő lépésekről

Gondolj bele, interjúztatóként vajon hány önéletrajzon kéne átrágni magad, mennyi emberrel lenne szükséges egyeztetned és találkoznod? Előfordulhat, hogy azért nem csörren a telefonod hetek óta, mert nagyon elfoglaltak a jelentkezések átnézésével és értékelésével.

A legkevesebb, amit tehetsz, hogy egy héttel a pályázatod leadása után kedvesen érdeklődsz a következő lépésekről. Ha pedig az interjút követő, általuk megadott időintervallum után sem hallasz felőlük, szintén kérdezz utána a helyzetnek.

Neked csak 5 perc munka, de pontosan ezeken az apróságokon múlhat a jelentkezésed pozitív elbírálása. Egyértelművé teszed, hogy fontos számodra a lehetőség, hiszen proaktívan megteszed az első lépést.

5. Csak akkor nézel új állás után, amikor már munkanélküli vagy

Mondani sem kell, hogy senkinek sem áll jól a stressz. Miért csak akkor néznél állás után, amikor már biztosan munkanélküli vagy? Kapkodás helyett kezdd el idejében a keresgélést és mindig tartsd legalább egy szemed az álláspiacon

Állíts be értesítést a számodra érdekes munkakörökről és akár konkrét cégekről is. Lehet, hogy pont akkor nyílna meg egy pozíció, amikor nem keresnél aktívan. Ezzel az apró beállítással azonban biztosan nem maradsz le a lehetőségekről.

dekes munkakörökről, esetleg kon

Tartsd mindig naprakészen az önéletrajzod és a portfóliód, hogy azonnal lecsaphass a friss állásokra. LinkedInen is tudasd a fejvadászokkal, hogy nyitott vagy. Sok későbbi idegeskedéstől szabadíthatod meg magad, ha az álláskeresésre mint folyamatos tevékenység tekintesz.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .