Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRAPROGRAMAJÁNLÓ

Álomesküvő Mamma Mia! módra

020-mamamia

Mi csak egy király kis nyaralást akartunk szervezni, és álmunkban sem gondoltuk, hogy ebből újságcikk sorozat lesz. Pláne, hogy ennek az első része jóval előbb jelenik meg, mint, hogy az első ouzoval koccintunk majd. Na, mindegy, a lényeg, hogy ez is megszületett, hiszen remek kis sorozatot hozunk nektek össze a legkirályabb esküvő helyszínekről. A dolog szépséghibája, hogy nem én nősülök, meg nem is lesz ez olyan igazi esküvő.

De kezdjük az elején!

Sok éve járunk ugyanazzal a társasággal nyaralni, idén Görögországot néztük ki, egyszer csak az egyik lány rám írt, menjünk Szkopeloszra! Persze, pont úgy nem volt fogalmam arról, hogy miről beszél, mint most nektek, de hamar utánanéztem és kiderült, ez Görögország hivatalosan is legromantikusabb szigete. Itt forgatták ugyanis minden idők egyik legcsöpögősebb moziját, a Mamma Miát. 

Így nem véletlen, hogy a film után ugrásszerűen megnőtt az esküvők száma a szigeten, sőt erre igazi iparág épült. Évi 250 szertartást rendeztek csak a mozi megjelenése utáni esztendőben. Ami egy akkora helyen, mint egy nagyobb budapesti kerület, eléggé furcsán festhetett. 

Persze, ezeknek a száma mostanra sem nagyon csökkent, így nem csoda, hogy olyan mértékben fogy a rózsaszirom és a rizs a szigeten, amivel még a soltvadkerti cukorfelhasználás sem tudja felvenni a versenyt.

De ez a hely még így sokkal királyabb, mintha a szomszéd falu lagzisházába mennétek. Sajnos azonban van hátránya is…

Szkopelosz egy sziget, mely az Égei-tenger nyugati felében helyezkedik el. Ez még nem is lenne baj, de ide eljutni picit már macerásabb, mint Korfura. Reptere ugyanis nincs, csak a szomszéd szigetnek, Szkiatosznak van, ahova a nyári időszakban Bécsből mennek gépek, vagy a Budapest-Athén-Szkiatosz jöhet még szóba. Ezek után azonban még egy jó másfél órás hajózásra is szükségetek lesz, ami talán elsőre jól hangzik, meg a vállalkozó szelleműek, mindjárt egy athéni városnézést is beiktathatnak, de azért, akik ezt a verziót választják, azok inkább ne abroncsos ruhát válasszanak. 

Egyetlen szóba jöhető variáció marad, az autós utazás. Akik elsőre felszisszennek, azokat megnyugtatom, annak az 1200 kilométernek a leküzdése, ami elválasztja Voloszt (innen indulnak a kompok a szigetre) Budapesttől, korántsem annyira félelmetes dolog, mint 30 éve, amikor a családi Trabival indultatok Paraliába. A voloszi kikötőből kétféle komp megy, ami autót is szállít 4, ami csak utasokat, az 2.5 óra alatt teszi meg a távot. Mi is az autós verziót választottuk, nem először megyünk így erre a környékre, mindenkinek csak javasolni tudjuk (FYI: a Motel Predejane mellett isteni Pljeskavicát adnak).

És akkor a lényeg, az esküvő. Kétféle szertartás közül választhatunk. Az egyik azoknak szól, akik itthon megtartották már a polgári szertartást, és kint egy nem hivatalosat szeretnének. Az egyik magyar iroda páronként 190.000 forintért a következőt kínálja: magyar asszisztencia, nem hivatalos ceremónia a tengerpart mentén (magyar nyelven vagy tolmácsolással), pezsgős koccintás a tengerpart mentén, emléklap, menyasszonyi csokor (kis csokor liliom, rózsa vagy frézia), gomblyukdísz. Ha hivatalosat szeretnénk, akkor az pont egy százassal több, viszont ahhoz itthon is jönnek még költségek, az okiratok fordíttatása miatt, de a ceremónia majdnem pont ugyanígy zajlik. 

Mivel a mi társaságunkból az egyik pár épp ilyesmin töri a fejét, kértem nekik egy világszerte esküvőket szervező cégtől is árajánlatot. 

Ez már kicsit zsebbenyúlosabb, 1450 eurót kérnek, ám ezért kapnak a vendégek egy kosár rizst és rózsaszirmokat, amivel már amúgy is feldíszítik a helyszínt, jár süti mindenkinek, és egy profi fotós egy órán keresztül készít képeket a társaságról, és természetesen a ceremóniát is fényképezi. De a legnagyobb különbség: ez az ár az Agios Ioannis kápolna kertjére vonatkozik, ahol a filmbeli esküvő is volt! Igen tudom, mindenki erre csapna le, de azt ne hallgassuk el, oda 180 félelmetes meredek lépcsőfok vezet fel… 

Persze, egy igazi Instás álomesküvő-fotóért meg kell szenvedni!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..