Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Egyéb

Anyám Tyúkjai – az igazi háztáji éléskamra!

borito

Egy évvel ezelőtt, amikor a Flyerz megrendezte az első Street Food Éjszakáját, még maga a műfaj gyerekcipőben járt. Bár sorra nyitottak a street food bárok, igazán senki nem tudta, merre tart az ágazat, meddig lehet fokozni kreativitással, hány ilyen helyet bír el a város. Napjainkra a magyar street food helyzete stabilizálódott, a minőségi, megfizethető árú, ízletes (gyors)étkezés pedig a mindennapok részévé vált.

Olyannyira, hogy nagy örömünkre – és mások nagy örömére is – idén májusban nem csak Budapesten, hanem Szegeden is, immár második alkalommal megrendezésre kerül a Street Food Éjszakája! A szegedi résztvevőket és a kedvezménylistát itt tudjátok megtekinteni, de csakis azután, hogy bemutattuk Nektek az Anyám tyúkjai háztáji éléskamra és kifőzde vállalkozását!

Indulás:

Szeged főterén áll egy igazán patinás, nagy múltú épület. Itt lelt otthonra kevesebb, mint egy éve az Anyám tyúkjai háztáji éléskamra és kifőzde, mely alig egy éves, mégis azt mondhatjuk, öregbíti a helyszín jó hírét. A családi vállalkozás egy kistermelői kézműves boltból nőtte ki magát, mely a város perifériáján helyezkedett el. Mivel a családban mind a négy testvér a minőségi gasztronómia mellett köteleződött el, de ketten külföldre mentek dolgozni, a két itthon maradt lánytestvér úgy döntött: itthon alkotnak valami maradandót. Sikerült is, ugyanis a Szegeden élőkön kívül már sokkal többen tudják, hogy az „Anyám tyúkja(i)” nem csak Petőfi Sándor verseként híresült el!

Ételek:

Az Anyám tyúkjai legbiztosabb hátterét a családi gazdaságban termesztett gyümölcsök és zöldségek, valamint az ott tenyésztett háztáji állatok adják. Az ételek terén tehát a fő vonalat a kistermelői termékek teszik ki szezonálisan – az évszaknak megfelelően ugyanis az étlap párhavonta változik, így ha gyakran látogatsz el a „magyar Provance-ba”, akkor sem fogod a menüt megunni! Az Anyám tyúkjaiban minden hétvégén van ’séf ajánlata’, az aktuálisan beszerezhető alapanyagokból készül egyféle előétel, két-háromféle főétel és egy desszert. Van viszont napi menü is: kétféle leves, ötféle főétel van a repertoárban (az a’la carte menün kívül persze).
Az étlapon egyébként a hagyományos „mama főztje” mellett megtalálhatóak a reformkonyha ételei is, szóval a fantasztikus háztáji rántott csirke és a csigatésztával főtt gazdag  tyúkhúsleves mellett választhatsz akár fürjet is! A lényeg, hogy minden magyar termelői alapanyagból készül!

Az ételek passzolnak a vintage hangulathoz – itt szívesen elüldögélsz!

Amit mindenképpen kóstolj meg:

Az Anyám tyúkjainak masszív törzsvendég köre alakult ki bizonyos ételeknek köszönhetően: ilyen például a klasszikus rántott csirke. Az egy kg körüli, sárga húsú kapirgálókat sebtiben panírozzák, majd kisütik Neked, és hidd el: sokszor fogsz még erre a csirkére vasárnaponként áhítozni! Minimum ennyire szívet – és gyomrot – melengető a szintén kisgazdaságból származó fürj is, melyet a séf almaborral párol és császárszalonnával szórt káposztás raguval tálal. Jól hangzik, ugye? Mert finom is! Megéri ellátogatnod Szegedre érte, ez biztos.

 Street food bár / food truck:

Az Anyám tyúkjait az előzőek alapján talán nehéz azonosítani a street food-dal. Ők viszont ezt a stílust is össze tudták kapcsolni a házias vonallal; ugyanis sokan nem tudják még, de a teraszon elhelyezett, Szegeden és az országban is egyedülálló faszenes grillen készülnek a friss bodagok.
A bodag egy tradicionális, kovászos tésztából készült „cigánykenyér” azaz lepény, melyet megtöltenek minden jóval. Kérhetsz például vega bodagot, de van balkáni bodag (bárányhússal, sültpaprika krémmel, sajttal és lilahagymával), csirkés bodag (szarvasgombás tejföllel, házi gouda sajttal és zöldekkel), és mangalica húsos is (konfitált sertéshússal). Olyan ez, mint egy BBQ a magyar tanyán: opcionálisan választhatsz a hozzávalókból, amiket ott, helyben készítenek el Neked.

A teraszon – is – készülnek a finomságok, faszenes grillen

A bodago(ko)n kívül a Szegedi Street Food éjszakáján kedvezménnyel próbálhatod ki az Anyám tyúkjai ’grill dog’-ját, mely magvas, teljes kiőrlésű kifliben megbújó forró, házi készítésű kolbászt takar, többféle verzióban és számos feltéttel. Szintén ezen az éjszakán debütál majd egy új bodag is, melybe mangalica és szamárhús pogácsa kerül majd. Az Anyám tyúkjai nem tervez mozgó food truck-ot szóval ha kóstolni szeretnél, ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

 Büszkeségek:

Az Anyám tyúkjai legnagyobb büszkesége maga az étterem sikere. A kialakítás során hosszú hónapok aprólékos munkájával hozták létre a hagyományokra, otthon melegére emlékeztető vintage hangulatot: szinte minden eszköz és bútor antik régiség. Ennek a különleges hangulatnak hála a vendégek szeretnek hosszan üldögélni az étteremben, még a street food vonal ellenére sem vágynak a ’bejön-kér-elrohan’ jellegű fogyasztásra.
Az Anyám tyúkjai régi értékeket mutat be egy becses múltú épületben, ezzel nem csak megőrizve, de tovább erősítve a jó hírnevet. Mindezt önerőből, mindenféle segítség nélkül!

Minőségi ételek, igényes környezetben – a régi értékek megőrzésével

Fontos még tudni:

Az Anyám tyúkjai háztáji éléskamra és kifőzde, mint ahogy neve is utal rá, az épület belsejében otthont ad egy állandó vásárnak is. A kistermelői éléskamrában csupa finomságot vásárolhatsz: kistermelői sajtkülönlegességeket, húskészítményeket. A „spejz” polcain pedig szintén termelői készítmények sorakoznak: csupa ízes és illatos lekvár, csatni, szörp, ecetek és fűszerek. Természetesen ízfokozók és adalékok nélkül!
Az étteremben az ételeket ezek felhasználásával készítik el a szakácsok, szóval ha valamiről (például a friss salátára öntött, tokaji borecetes vinegretről) a kóstolás után többé nem tudsz már lemondani, nem is kell: mert megveheted az éléskamrából!

Cím: Széchenyi tér 13., Szeged 6720
Nyitva tartás: Hétfő-Vasárnap 11.00 – 23.00
Elérhetőség: + 36 62 657 642

Kedvezmények és tavaszi ajánlat a Street Food Éjszakáján (2017. május 11.):

Kedvezmény: Az állandó kínálatban szereplő összes bodag 1.250 Ft helyett 990 Ft

Tavaszi menü: Bodag “Flyerz” különkiadás – szamárhúsos-mangalicás bodag kecskesajttal és padlizsánkrémmel 1.250 Ft-ért

Facebook
Instagram
WEB

 

 

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..