Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Az április hónap hivatalos szponzora a kékfrankos

vorosbor_pohar_kostolo_kekfrankos

A kékfrankos hazánk legelterjedtebb kékszőlő-fajtája, szinte az egész ország területén találkozhatunk vele. Országjárás helyett most egy helyen, a budapesti Corinthia Hotelben 12 hazai borvidék közel 50 borászatának több mint 100 kékfrankosa és bikavére lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján április 22-én, szombaton 14.00 órától. A kínálatot határon túli magyar borászatok és burgenlandi pincék kékfrankosai teszik még izgalmasabbá. A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School ingyenes kiselőadásai színesítik.

A kékfrankost savszerkezete, mérsékelt tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt gyakran hasonlítják a pinot noir-hoz, ám annál sokkal könnyebben kezelhető, strapabíró fajta, amely kiszámítható hozammal hálálja meg a megfelelő fekvésű telepítést. Igen sokszínű – kedvelt rozé- és siller alapanyag, készülhet belőle könnyű, gyümölcsös vörösbor a mindennapok asztalára, de dűlőszelektált, hordós érlelésű csúcsbor is az ünnepi alkalmakra. Házasításban is remekül működik; a bikavér egyik meghatározó alapbora Egerben és Szekszárdon. Megfelelő klónszelekcióval, hozamkorlátozással kiváló, a termőhelyi jellegzetességet nagyon szépen megmutató, izgalmas, fűszeres bor készülhet belőle, amely a gasztronómiában a vadhúsok tökéletes kísérője lehet.

A kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.

„A kékfrankos megérdemli, hogy évről évre egy nagykóstolón győzze meg a látogatókat a fajta sokoldalúságáról és arról, hogy hozzáértő borász pincéjéből minden tétel minőségi élvezetet képes nyújtani, a könnyed rozétól a prémium kategóriájú vörösborig.” – mondta Tábor István, a Winelovers rendezvények tulajdonosa.

Tesztgyőztes kékfrankosok

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és bikavéreket vártak a szervezők. A hét tagból álló független szakmai zsűri több, mint 30 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta. A zsűritagok komoly kóstolási és bírálati tapasztalattal rendelkező szakemberek voltak: négy nemzetközi borakadémikus, két sommelier és egy borkereskedő vett részt a panelben.

Zsűritagok voltak:

Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET)
Sebestyén Csilla nemzetközi borakadémikus (DipWSET), Sebestyén Pince, Szekszárd
Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője
Blazsovzsky Péter, vezető sommelier – Babel Étterem
Rein Krisztián WSET L3, borkereskedő (Heinemann Testvérek)
Smyth Robert nemzetközi borkadémikus (DipWSET), szakíró
Tüű Péter sommelier, magyar sommelier bajnok, Arany Kaviár Étterem

Top 10 kékfrankos 2017

1. Gere Zsolt, Gentleman 2013
2. Etyeki Kúria, Kékfrankos 2014
3. Toronyi György, Kékfrankos Csötönyi-völgy 2013
4. Nyolcas és Fia, Kékfrankos 2014
5-6. Vylyan Pincészet, Villányi Kékfrankos 2015
5-6. Planina Borház, Kékfrankos 2011
7-9. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2014
7-9. Günzer Tamás Pincészete, Bocor Kékfrankos 2011
7-9. Twickel Szőlőbirtok, Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012
10. Gere Tamás & Zsolt, Kékfrankos Válogatás 2012

“A mostani kékfrankosok igazi nagy nevei (főleg Szekszárdról) hiányoztak, ennek ellenére lett 1-2 pozitív meglepetés. Általánosságban a fiatalabb tételek elegánsabbak voltak, és ez nekem azt jelenti, hogy egyre jobb minőségű kékfrankosokat kóstolhatunk.” – nyilatkozta Domián Emese borakadémikus.

Legjobb bikavér 2017

Soltész Pince, Egri Bikavér Selection 2015

„Mint borkereskedő úgy látom, hogy a piacon a magas minőségű Kékfrankosokból általában sokkal kevesebb van, mint jó minőségű Bikavérekből – utóbbiakból exportra is tudunk remek minőséget termelni mind Szekszárdról, mind Egerből” – mondta el a tesztet követően Rein Krisztián, a Heinemann Testvérek borkereskedője.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..