Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

“Az egész egy elb*szott gondolatból indult, aztán nézd mi lett belőle” – a Zabáljcsak! sikersztorija

zabaljcsak

Csináld azt, amit szeretsz

A történet valahol ott kezdődött, amikor a befásult irodai munkás kirúgta maga alól a széket, és édesapja szavát követve, miszerint “csináld azt fiam, amit szeretsz, bármi is legyen az”, fejébe vette, hogy ő bizony nem más, csak önmaga rabszolgája lesz. Történetünk főhőse, Taki, alias Takács Gergely, eredendően szakács lévén, elhatározta: megmutatja, mennyi fantázia van az egyszerű disznóhúsban. Barátjával, a hasonlóan lelkes, önnön hasát megfelelőképpen kedvelő gasztrohőssel – akit Bodó Barnabás néven ismer a világ – együtt nekiindultak, hogy létrehozzák azt a food truck-ot, ami az univerzum pulled pork ellátásáért felel majd. Így kezdődött 2014-ben a Zabáljcsak! meséje.

2015. július 30-án nyitottak meg először, de a munka lázasan folyt már a megelőző év októbere óta, amikor a fent említett székrúgásos momentum bekövetkezett. Az alapötlet megvolt, mindenképpen gasztro legyen, azon belül is BBQ, semmiképpen ne legyen hamburger, vagy darált hús, de még csak kerek se legyen, ne is emlékeztessen rá. Na nem mintha a Zabáljcsak ötletgazdája felesküdött volna az akkoriban burjánzó kézműves hambik ellen, csupán nem kívánt beállni az egyébként is hosszú sorba, százhuszadiknak.

Uton, 14h tol CityMatine! 🙂 #zabaljcsak #zabaljcsakbbq #pulledpork #foodtruck #bbq #pork #citymatine

Zabáljcsak! BBQ (@zabaljcsak) által közzétett fénykép,

Üzlethelyiséget hiába kerestek, induló brandnek elég rizikós vállalkozás ez, így maradt az agyalás. Majd az első fővárosi street food rendezvények egyikén, ahol egymás mellett sorakoztak Magyarország food truckjai, Taki egy újszülött csodálkozó szemeivel bambult az árnyas fák alatt sorakozó, csillogó autókra, ami ugye mobilitása mellett azért praktikus, mert nem kér enni, ha nem dolgozik – ekkor BANG, meg is született fejben a Zabáljcsak! guruló konyhájának víziója.

Gyere malac!

A gyakorlott BBQ-sok tudják, hogy a pulled pork a BBQ alapköve, és szükséges egyfajta aberráció is ahhoz, hogy az ember egyáltalán belekezdjen a hozzá tartozó végtelen tudás elsajátításába. A megfelelő szakirodalom és gasztropornó átnyálazása után Takiék úgy érezték, készen állnak, majd hozzáláttak az ételek street food-osításához. A csirke-sertés-marha nehézségi fokozatból az arany középútra, vagyis a disznóra szavaztak, többek között a BBQ élmény kimaxolásához szükséges zsíros-szaftos szupererő miatt.

Itt fontos leszögezni, hogy a BBQ húsok jellegzetes, füstös ízüket nem az áruházak polcáról leemelt, túlcukrozott és füstízzel meghintett szósztól kapják, hanem az úgynevezett low and slow technikától. A lényeg, hogy a húsok minden belső nedve, fehérjéje a sütési eljárás alatt a húsban maradjon, tehát nem magas hőmérsékleten sütik szét őket, hanem 90 és 120 fok közötti rácshőmérsékleten tartják, nagyságrendileg tizennégy órán keresztül. Ettől lesz a végeredmény száraz hús helyett zabálnivalóan szaftos tocsogás, amihez a Zabáljcsak! rub egyedi fűszerkeverékének ízvilága társul.

Nem is csoda, ha ma az ország bármely szegletében kimondja valaki, hogy pulled pork, az egyenes asszociáció a Zabáljcsak lesz, mivel a műfaj mára összefonódott nevükkel. Emellett maga a brand is szépen növekszik, megjelentek a merchandise termékek, mindenki Zabáljcsak! pólót és a sapkát követel, kooperáció kezdődött a Szakállasemberrel, akivel egyedülálló szakálltörlőt fejlesztettek ki. Lassacskán elérik a fiúk, hogy ne csupán egy étel, hanem életérzés kapcsolódjon a nevükhöz: füst, jó arcok, jó kaja, jó minőség, pulled pork.

A szendvicsek

Nyilván egy a lényeg, ez pedig a pulled pork, de a körítés minden szendvics esetében változik. Bár a kínálat minimális, mivel négy szendvicsről beszélünk, ezek lefedik az édes-sós-savanyú ízháromszöget, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Az alap, Standard szendvics nem éppen bonyolult darab, ám így is okozhat meglepetéseket a temérdek szaftos husi, rajta fokhagymás tejföl, a házi BBQ szósz és a kovászos uborka ízkombinációja.

A csípős ételek kedvelőinek a Hot&Spicy szendvicset ajánljuk, amibe saját főzésű csípős BBQ szósz kerül. Annyit érdemes tudnotok erről, hogy a carolina reaper adja a mártás alap csípősségét, kerül bele némi “vegyes egymilliós” és a durvára őrölt borssal sem fukarkodnak a srácok. A csípős BBQ szószt követi a kovi ubi, majd az erős vonalat tovább fokozva kap a szendvics jópár szelet vecsési savanyított chilit (nem jalapenót!).

Az Onion szendvics összetevői fokhagymás tejföl, majd a szálaira omlott lapocka, a házi BBQ szósz és a névadó: a szintén saját főzésű hagymalekvár, amit zárásképpen megkoronáz a vörös cheddar sajt. A sós, fűszeres, füstös íz mellé társul az édes pikáns hagyma, amit a külön kérhető csípős BBQ szósz tehet még élvezetesebbé.

A Zabáljcsak szendvicsek királya, a Deluxe a tipikusan megalomán amerikai életérzést kívánja megtestesíteni, a szokásos fokhagymás olívaolajos pirítás után megkapja a ciabatta a szintén enyhén fokhagymás tejfölt, rákerül a szaftos husi, házi BBQ szósz, kovi ubi, házi coleslaw és a vörös cheddar sajt… Talán nem is szükséges többet hozzáfűzni, maximalistáknak és nagyétkűeknek különösen ajánljuk!

Tudjuk, hogy szeretitek a pult alol jelszoval kerheto extrakat 😉 Erre most tobb lehetosegetek is van, a kepen lathato DeLuxe verzio a ‘purple’ jeligere hallgat, lenyegeben a klasszikus DeLuxe szendvicsunk, viszont coleslaw helyett egy ceklas, repas, tormas, komenyes salata bujik meg benne, aki erez magaban vallalkozo szellemet nyugodtan sugja oda a pultba; PURPLE 😉 A masik pedig egy bbq szosz, amolyan christmas feelinggel ( fahej, szegfuszeg ), ez is kicsit osszezavarja a klasszikus izeinket, ezt barmelyik szendvicsunkbe kerhetitek a CHRISTMAS jelszoval 😉 Mindket opcio amolyan limited edition, erdemes mihamarabb rakostolni 😉 Ma este 11ig (illetve a keszlet erejeig ) varunk Titeket! 🙂 #balna #balnaadvent #zabaljcsak / #zabáljcsak #zabaljcsakbbq / #zabáljcsakbbq #pulledpork #foodtruck #bbq #pork #thefirsthungarianpulledporkfoodtruck #zabálniÉR

Zabáljcsak! BBQ (@zabaljcsak) által közzétett fénykép,

Emellett két kacsintás fejében bármikor számíthatsz pult alóli extrákra, télen meleg levesek is készülnek, Taki régi vágya a karácsonyi ízvilágú szendvics után egy húsvétit is elkészíteni, volt már whiskey-s BBQ szósz is, szóval a kísérletezés soha nem áll meg a Zabáljcsak laboratóriumában. A nagy ötletek leginkább a kanapén elveszettnek hitt pillanatokban születnek meg, és menet közben is bármi adhat ihletet – mert a kreatív főzőember még a Gozsdu macskakövéből is képes inspirációt meríteni.

Srácok, tök jó, amit csináltok

Sok kétkedő hangot hallottak a környezetükben, hogy “kis hülyék meg komolytalanok vagytok”, de a mellékelt ábra pont az ellenkezőjét mutatja. A siker pedig folyamatosan motivál, mondhatni személyre szabott doppingszer, ami továbblök a nehéz pillanatokon. Kimerítő néha, megesett, hogy hagyták volna az egészet ott ahol van, de ezek nyilván pillanatnyi elmefáradások. Még más street food-os kollégák is megjegyzik egy-egy rendezvényen, hogy nem normális, amit a Zabáljcsak leművel, mert a srácok 24 órából 22-t vannak talpon – miután a zabálásra érkező tömeget kiszolgálták, a szmóker mellett kell állni, figyelni folyamatosan a hús hőmérsékletét, előkészíteni, majd újra készen állni az emberek hadára – nem egyszerű, de megéri.

Mindezek után a Zabáljcsak legénysége óriási lelkesedéssel és nagyon jó érzésekkel várja első állandó táborhelyük megnyitását, amire a bulinegyed közepén, a Raqlapban találtak rá. Kíváncsiak, hogy reagál a fesztiválokon állandósult rajongótábor a fix helyre, hogy ígéretükhöz híven meglátogatják-e itt is őket. Emellett óriási büszkeséggel állnak a Zabáljcsak faháza mellett, azért is, mert Taki szavait idézve “az egész dolog egy nagyon elb*szott, kósza gondolatból indult el”, ami lélekkel és kemény munkával vált működő branddé.  Egyszerű összetevők, nincs végtelenített kínálat, hál’istennek sültkrumpli nélkül – az az elképzelés, amit megálmodtak, működik és ez óriási visszaigazolás.

Sikersztori

Nyilván a haverod nem mondja meg amikor ehetetlent főztél, de amikor a szendvicsednek szponzorok, meg hirdetések nélkül több mint 3700 regisztrált rajongója van, az felülmúlhatatlan érzés. A Zabáljcsak első nagy rendezvénye a Felvonulási téri Főzdefeszt volt, ahol egyből sorozatos sold out-okat nyomtak, 4 óra alatt adtak el 4-500 adag kaját. “Hátramentem a sátorba és szégyen, nem szégyen én elsírtam magam. Azt kérdeztem magamtól: mit csinálunk mi?! Kitaláltunk egy dolgot és tényleg ennyire imádják?” – meséli Taki.

Soha véget nem érő műszak ez, melynek egy napja alatt sokszor 125 kg hús sül meg, de ha szeretettel nyomja végig az ember, akkor nem teher. Rendkívül egyszerű, de nagyon minőségi dolgot csinálnak a Zabáljcsak!-nál, amit brutális munkával vitték végbe a család segítségével. Tudod, mindegy mit csinálsz, csak boldog légy közben. “A végén belegondolva húst sütögetek, miközben bőven lehet fütyörészni.”

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..