Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

AZ ÉLET ESSZENCIÁI – különleges fűszerek az Elite by Flyerz hasábjain

allwallpaperin

A gasztronómia és egyszersmind életünk lényege, öt érzékszervi képességünkben rejlik. Ezek: a látásunk, hallásunk, tapintásunk, ízlelésünk és szaglásunk határozzák meg a külvilággal kapcsolatos érzéseinket, viszonyunkat. A kulináris élvezetek közben pedig érzékszerveinknek majdnem mindegyikét igénybe vesszük. De mi tesz egy fogást maradandóvá számunkra? A fűszerek: az alapanyagok ízét erősítő apró adalékok.

1. Sáfrány:

A sáfrány a világ legdrágább fűszere, kilogrammját mondhatni „aranyáron” (tulajdonképpen annál magasabb áron) mérik. Egy kilogramm mennyiséghez 150.000 virág bibéjére van szükség (melyeket egyenként, kézzel gyűjtenek össze) így nem csoda, hogy az idők során többször próbálkoztak már hasonló növények nemesítésével. A sáfrány kék színű virágzatának bibéje élénk vörösesbarna színű, melyet szárított formában szinte kizárólag ízesítésre használnak.

www.theheartysoul.com

2. Szarvasgomba:

A szarvasgomba egy igazán különleges gasztronómiai csodafűszer, melynek íze nem egyszerűen egyedi, de semmi máshoz nem hasonlítható. Nemhiába nevezték el a „konyha gyémántjának”. Az ételekhez a – 8-10 centiméterrel a felszín alatt található – gumós termőtestet használják fel. A nívós éttermek legjobb szakácsai hozzáértéssel és gonddal választják ki a tökéletes, illatos szarvasgombákat, melyekért komoly összegeket fizetnek.

www.elelmiszer.hu

3. Tamarind:

A tamarind, azaz tamarindusz fa Afrikában őshonos növény, bár elterjedt Indiában és Ázsiában is. Jellemzően az indiai ételeket ízesítik az akár 25 méter magasra növő fa termésével, melyből leginkább gyümölcs pasztát készítenek. Íze savanykás-édes; általában csatnikhoz használják fel, különleges pesztókhoz; illetve a thai ízvilág egyik velejárója: az igazán finom pad-thai tészta elengedhetetlen eleme.

www.howtolivehealthy.org

4. Kardamom:

A kardamom íze pont annyira különleges, mint nevének hangzása. Az Indiából származó fűszernövény maghüvelyeiben található apró fekete magjait használjuk fel, melyhez hozzájuthatunk zöld, fekete és fehér változatokban és mindegyiket különféle ételekkel párosíthatjuk.

www.mindmegette.hu

5. Csillagánizs:

A konyhaművészet szerelmeseinek kedvelt fűszere a csillagánizs, azaz kínai ánizs. A Dél-Kínában őshonos növény csillag alakú termése jellegzetes ízű és aromájú, mely a benne lévő különleges ízanyagnak köszönhető – és amely miatt kevesen merik főzéshez felhasználni, inkább díszítőelemként alkalmazzák.

www.mindmegette.hu

Karakteres összetevők nélkül egy több fogásos ebéd, vagy vacsora csupán homályos árnyéka lehetne önmagának. Merjünk hát újítani és használjunk minél színesebb, illatosabb fűszereket, próbáljuk ki a különlegességeket is – a fűszerek életünk esszenciái, „az élet sava-borsa”!

A teljes cikk legújabb kiadványunkban, az Elite by Flyerz első számában angol nyelven olvasható. Ha kíváncsi vagy, milyen ételekhez használják fel ezeket a különleges fűszereket és további érdekességeket is olvasnál róluk, keresd kiadványunkat és csapj le rá! Az Elite by Flyerz világáról, a benne található cikkekről és a terjesztési pontokról itt tájékozódhatsz. Fogadjátok és olvassátok szeretettel, tőlünk – Nektek!

A borítókép forrása: itt.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..