FLYERZ REVIEW

Az extremitás fontos: ütésálló Adata SSD

adata-sd600

A gyártótól már több kiegészítőt is teszteltünk, legutoljára egy iPhone-hoz csatlakoztatható kis pendrive volt nálunk. Most egy ütésálló külső SSD-t vehettünk kézbe, sőt, szemmel láthatóan még vízálló is.

Az ADATA SD700 egy alumínium és gumi anyagokból összerakott külső SSD. Méretét tekintve nem a legkisebb, bár még a tenyeremben elfér, azonban első fogásra meglepő volt nagysága. Ennek ellenére kifejezetten jó volt megfogni, strapabírónak és masszívnak tűnik. Az oldalsó gumírozás valószínűleg a leejtés ellene véd – ezt nem próbáltuk ki, azonban  szétbontottuk az adattárolót. Meglepő, hogy gyakorlatilag két alumínium lemezből és azok találkozását (és egyben az oldalsó gumi borítást szolgáló) kitöltő gimidarabból áll. Belül pedig egy egyszerű SATA csatlakozású rövid adattárolót láthatunk. Semmi extra, persze mire is számíthattunk volna, hiszen egyértelműen már külsejéből is következtetni lehetett arra, hogy nem M.2 SSD-re épül.

Hogy maga ez a gumírozás mennyire képes megvédi a belsőt a víztől, mivel nem próbáltuk ki, így erre nem tudunk egyértelmű választ adni, azonban az SD700-at úgy tervezték, hogy megfeleljen az IEC IP68 szabványnak. Ez azt jelenti, hogy teljesen pormentes, megakadályozza a szemcsés por behatolását és még azután is működik, hogy 1,5m mély vízben eltöltött 60 percet. Érdekesség, hogy tesztelte az Egyesült Államok Hadserege is a MIL-STD-810G516.6 ütés- és leejtésállóság standardnak megfelelően, ezzel is bizonyítva a magas rázkódásnak való ellenállást.

Lényeges azonban, hogy egy ilyen eszközzel milyen gyorsan tudjuk adatainkat átvinni rá. Ebben a tekintetben kifejezetten szép eredményeket tud felmutatni az SSD, az USB 3.1-es csatlakozón keresztül pillanatok alatt rakhatunk rá filmeket, de a kisebb fájlok nagy mennyiségű átvitelével is gyorsabban boldogul, mint a sima USB 3.0-ás verziói. Használhatjuk Windows, Mac OS és Android eszközökkel is.

A dobozában megtaláljuk az USB kábelt is hozzá, ami még nem USB-C csatlakozót használ, így legalább a régebbi gépekkel is kompatibilis. Elérhető még halogén-sárga színben, annak, aki szereti az extremitást.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .