FLYERZ REVIEW

Az interaktív kulturális programoké a jövő

346709_640_borszerda

Nyáron kevés jobb program létezik annál, minthogy a Balaton partján vagy éppen valamelyik városi fürdőben vészeljük át a hőséget, ám ha esetleg megunod a pancsolást, és szeretnél egy kicsit művelődni, akkor adunk pár ötletet, hova látogass el mindenképp a fővárosban. Összeszedtük azokat az állandó és időszakos kiállításokat, amelyek amellett, hogy szórakoztatva mutatják be a témájukat, interaktív programjaiknak köszönhetően biztosan maradandó élményt fognak nyújtani. Vágjunk is bele!

Fény és árnyék kiállítás

Ha rajongsz Budapestért, ez a kiállítás biztosan a kedvenced lesz. Az időrendet követve, a múzeum legfontosabb műtárgyait felsorakoztatva mutatja be Budapest történetét az antik előzményektől a rendszerváltásig. Alapkoncepcióját az évszázadok során újra meg újra lerombolt, majd ismét újjáépülő város képe határozza meg. A címben szereplő “fény és árnyék” a főváros épülő, virágzó időszakaira, az ezt megszakító háborúk, természeti katasztrófák, majd a rombolást követő újjáépítések egymásra rétegződésére utal. Hogyan jutott el Pest, Buda, Óbuda az egyesülésig és vált Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszává a 19-20. század fordulójára? Hogyan döntötte romba a második világháború a békeidők nagyvárosát és hogyan formálódott Nagy-Budapest? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre találhatsz választ.

1014 Budapest, I. kerület Szent György tér 2.

Dinoszaurusz szoborkiállítás

Hogyan éltek? Mit ettek? Hogyan nézhettek ki? Ha szereted a dinókat, biztosan foglalkoztatnak ezek a kérdések. Csisztu Péter és Peredy Zoltán szobrászművészek életnagyságú dinó-rekonstrukciói segítenek közelebb kerülni kedvenc lényeidhez, ahol több faj példányait is megismerheted. Cserében csupán 400 forintot fognak tőled elkérni a jegypénztárban, ráadásul rugalmas nyitvatartással várnak hétköznap és hétvégente is.

1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Utazás a pálinka körül időben és térben

Tuti, hogy már a kiállítás neve elnyerte a tetszésedet, de várd csak ki a végét. A múzeum az egyedülálló magyar párlat különlegesség, a pálinka történetét mutatja be, és felidézi a desztillálás alakulását is az ókori kezdetektől. Az interaktív tárlaton szövegek, tárgyak, képek és digitális eszközök mentén járjuk körbe a témát. Megismerhető, hogy az elmúlt évszázadok során miként alakult a pálinka készítése, fogyasztása és a magyar kultúrában betöltött különleges szerepe. Játszva, digitális eszközzel, de valódi pálinkát készíthetsz magának te is. Ha kedvet kaptál, minden nap 10.00-21.00 óráig látogathatod meg a kiállítást.

  1. Budapest, Király utca 20.

Új világ született

A végére jöjjön még egy kis történelem. A Várkert Bazár épületének három szintjét betöltő kiállítás tudatosan szakít a máig népszerű, ugyanakkor nehezen védhető történetírói gyakorlattal, amely az első világháborút csupán egy 1914 és 1918 között zajló esemény sorozatként láttatja. A világháború ugyanis sem a harci cselekmények tekintetében, sem a háborút követő új világrend kialakítása szempontjából nem 1918 novemberében ért véget. A régi kontinens a fegyverletételek után tovább forrongott, miközben Európa államai erőszakos társadalomátalakítási kísérletek keretében keresték a választ a kor kihívásaira.

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

Ability Park

Az Ability Park játékos formában próbálja megismertetni az emberekkel a fogyatékos személyek mindennapi helyzeteit. Célja, hogy a látás-, hallás- és mozgássérült, értelmi fogyatékos és autista animátorok által bemutatott játékok segítségével a park valamennyi korosztály számára élvezhetően és megérthetően mozdítsa elő a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletformálást, mindenekelőtt pedig tartalmas és örömteli élményt nyújtson annak, aki játszani szeretne, vagy próbára akarja tenni képességeit. Az Ability Park 2002 óta számos rendezvényen, a Sziget Fesztiválon, a Sportszigeten vagy a Gyerekszigeten vett részt, sőt hetekig látogatható volt a Millenáris Parkban, és több száz vidéki programot is szervezett.

1066 Budapest, VI. kerület Dessewffy utca 18-20.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .