GASZTRO

Az ország legfiatalabb sörfőzői az őrült tudósok, akiknek a söre a BrewDog főzetét is lenyomta

mad-scientist

A hazai kézműves sörök és a sörfőzdék erősödésével, a kapcsolódó rendezvények sikerét figyelembe véve, a hazai nedűk egyre nagyobb térnyerését követve elérkezettnek éreztük az időt arra, hogy egy kiadványban vonultassuk fel a hazánkban forgalmazott kézműves sörök és sörfőzdék legjavát, egyesével, részletesen mutatva be azt a 20 vállalkozást, akik ma a legfinomabb habzó nedűket kínálják ebben a műfajban. A március végén megjelenő Kézműves sör TOP 20 – Magyarország legjobb kézműves sörei és sörfőzdéi című újságot kézbe véve ti is megtudhatjátok, kire érdemes odafigyelni ezen a téren kis hazánkban, addig pedig következzenek a kiadványban szereplő sörfőzdék részletes bemutatásai.

Sorozatunk e részében a Mad Scientist történetét meséljük el nektek.

A kezdetek

A Mad Scientist sörfőzde alapítói Tarján Csaba, Szilágyi Tamás és Závodszky Gergő 2015-ben kezdték el a készülődést, és végül 2016. március 15-én főzték le az első sört a saját főzdéjükben. „Alapvetően még mindig nehéz dolga van egy itthoni sörfőzőnek, mert a legmagasabb minőségi kategóriában nincsenek tíz éves tapasztalattal rendelkező sörfőzők, vagy bárki, akitől tanulni lehetne. A többi sörfőzdével osztjuk meg a tapasztalatainkat egymással, és sok könyvet olvasunk. Szerencsére a történetünk elején már meg tudott mutatkozni a söreinkben az elkötelezettségünk, és viszonylag gyorsan elkezdtek minket szeretni az emberek.” – mondta a kezdetekről Szilágyi Tamás.

Danger ! Mad Zone ! #followthescientist #madscientistbeer #brewery #craftbeerlife #craftbeer #brew

Mad Scientist (@madscientistbeer) által megosztott bejegyzés,

Sörsor

Az „Őrült tudósok” 2016-ban nagyjából húsz sört jelentettek meg. Általánosságban mindre jellemző, hogy az alkotók vagy a saját, vagy a sörfőzés határait próbálják velük feszegetni. Mi az, amit még bele lehet tenni a főzetbe, hogyan lehet valamit a megszokottól eltérően készíteni, és néha az is kihívást jelent, hogy olyan stílusból főzzenek meg egy standard sört, amivel kapcsolatban még nincs tapasztalatuk.

Amit semmiképp ne hagyj ki

Hogyha egy sört kéne kiemelni a Mad Scientist széles szortimentjéből az a Smooth Hoperator lenne. Ez volt az, amivel szinte az egész tavalyi évben foglalkoztak és kísérleteztek. Egy IPA sörről van szó, amely a várakozásokkal ellentétben nem keserű, és megtörte a Mad Scientist Jam72 sörének egyeduralmát a piacon, valamint ezen a főzeten keresztül úgy néz ki, hogy söreik a berlini BrewDog bárba is bekerülnek.

Sugar daddy #madscientistbeer #brewery #craftbeerlife #craftbeer #brew

Mad Scientist (@madscientistbeer) által megosztott bejegyzés,

Hol kapható?

Budapesten és vidéken nagyjából 200 partnere van a Mad Scientistnek, így sokféle helyen megtalálhatóak, legyen szó webshopról, kisboltról, trafikról, bisztróról, szállodáról, hostelről, sörözőkről vagy épp Michelin csillagos étteremről.

Mire a legbüszkébbek?

Arra, hogy bevitték a berlini BrewDog bárba az egyik Mad Scientist sört, ahol csapról húztak mellé egyet a BrewDog főzetek közül, és azt mondták, a magyar jobb.

Tudtad?

A Mad Scientist alapítói mindhárman harminc évnél fiatalabbak, így a legfiatalabb főzdések az országban.

„Az elején sokat gondolkodtunk azon, hogy vajon mennyire reálisak a céljaink. Általában tartottuk magunkat ahhoz, hogy ha valamit őrületesen akarunk, és nagyon teperünk, akkor meg lehet valósítani. A mi sztorink talán motiváló lehet a hozzánk hasonlóaknak, mert mi csak három srác vagyunk, akik hittek abban, hogy a korlátok csak fejben léteznek.” – mondják.

Sörrajongók figyelem, most szavazhattok Magyarország legjobbjára! Ha Téged is érdekel, hogy ki kerül ki végül győztesként a 20 hely közül, kövesd figyelemmel a Flyerz Facebook oldalát, és ha Te is szeretnél beleszólni az eredmény alakulásába, voksolj Te is az online szavazásunkon! Az eredményhirdetés március 30-án lesz az Első Kézműves Sörfőzde és Kézműves Sör Díjátadó Gálán. Kattints és támogasd meg egy szavazattal azt, aki szerinted a legjobb!

TOP 20 Kézműves Sörfőzde

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .