Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Az újhullámos kávé nyomában

4a1c4a9755e4d3bdfcb45a1c3a58712f

Kávé és kávé között óriási különbség van. A különbség jó és kitűnő között az apró részletekben rejlik.  A kávé elkészülésének minden részletében tökéletességre törekvő feketék a specialty jelzővel büszkélkedhetnek.

Hosszú út vezet a cserjétől a kávés pohárig, és minden szakaszra óriási figyelmet kell fordítani. Amerikai Specialty Kávé Szövetség azt hangsúlyozza, hogy a legkiválóbb kávébabból, a legkiválóbb őrlemény sem nevezhető specialty kávénak addig, míg a csészénkbe nem kerül megfelelő eljárással elkészítve. Lássuk mennyi munka egy pohár csoda fekete mögött!

84249582d1569b45bd65fc567ed0a487

A specialty kávék alapfeltétele a kávé fajtája, talajösszetétel, a mikroklíma mely aztán egészséges és kellő magasságú növényt eredményez.  Az érett szemek betakarítása kézi szüret során történik, szállításnál figyelni kell hogy a szemek ne sérüljenek. Ez után kezdődhet a szárítás és dől el, hogy milyen besorolású, milyen osztályú kávét fogunk exportálni. A tárolási és csomagolási feltételekre szintén merev szabályok szerint történik, ha specialty kávéról van szó. A kávénak ideális hőmérsékletet kell biztosítani és óvni kell a párától. Ezt követi a pörkölés, melynek alkalmazkodnia kell a kávé típusához és az előcsalogatni kívánt aromákhoz: e szerint határozzák meg a pörkölés intenzitását és időtartamát is.

enhanced-buzz-25267-1387683457-8

 

A kávéőrleményt érdemes minél hamarabb elfogyasztani, ugyanis az őrlés során finom aromás vegyületek szabadulnak fel, a kávét pedig már nagyobb felületen éri oxigén. A specialty kávé ezért pályafutásának nagyobb részét egész babként tölti, ideális esetben az őrlés csak kevéssel a fogyasztás előtt megy végbe.  Az őrlemény szemcsenagysága a lefőzés módszere szempontjából fontos, pont úgy mint a víz minősége, a főzési hőmérséklet és a lefőzés módszere. A specialty kitüntetés előtt a kávék szigorú vizsgán esnek át; meghatározott szabvány szerinti vizsgálaton és kóstolón a maximális 100 pontból legalább 80-at kell elérniük.

87d9fb33b4019527a6088d56f3a1e46f

A specialty nagyhatalmak között Kolumbia, Etiópia, Kenya és Panama találhatóak az élmezőnyben.    A minőségi feketéket Budapesten már elég sok helyen kipróbálhatjuk, ráadásul most egy remek program keretében. A Budapest Coffe Tour egy kiváló kezdeményezés, melyben 9 kávézó fog össze, hogy népszerűsítse hazánkban a minőségi kávézás kultúráját. Részletek a következő cikkben!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..