Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
KULTÚRA

Baboskendő és bőrnaci – Ricse sztorik az Újszínházban, nem csak rajongóknak

DSC-1521

Nagy Feró neve összefonódott a Beatrice zenekar nevével, pedig eredetileg ez egy lánybanda volt, ahová Feró csak benősült. Aztán jött a baboskendő, meg a betiltott koncertek és a rendszerváltás. A Nemzet Csótányáról és a legendássá vált zenekar titkairól szól az Újszínházban futó előadás. A darabban látható szereplők bármely hasonlósága a valósággal nem a véletlen műve: megtörtént esetek, ikonikus személyek, és persze rengeteg rock élőben – ez a Ricse, Ricse, Beatrice.

Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy Dörner György, az Újszínház igazgatója, aki jó barátságot ápol Nagy Feróval, egy közös buli alkalmával feldobta az ötletet: mi lenne, ha színre vinnék a Beatrice sztoriját. Feró csak legyintett, mint később mondta: nem is vette komolyan az egészet, meg azt is gondolta, hogy senkit sem érdekelne egy rockbanda története.

Dörner azonban nem a levegőbe beszélt: hamarosan Falusy Lilla dramaturg megírta a Ricse Ricse, Beatrice című színdarabot és Bozsogi János személyében a rendezőt is megtalálták.

Körvonalazódott a színpadi előadás, mely a rock hórukk műfaji megjelölést kapta a színházban.

A történet ott indul, amikor Ferónak elege lesz a Csuka Mónikával közös életéből, zeneileg és érzelmileg is. Aztán felvillannak a legendás események, kiderül hogy lett a baboskendő zenekari szimbólum,  milyen nőügyei voltak Ferónak, miért nem ment át a Ricse az ORI vizsgáján, mit ajánlott Erdős Péter Ferónak, és még számtalan egyéb titokra derül fény az előadás során.

A fiatalkori Nagy Ferót Kurkó József Kristóf alakítja, aki a próbák során baráti viszonyba került Feróval. Nagy Feró rendszeresen nyomon követte a próbafolyamatot, bár csak a zenei részek alakításába szólt bele. A produkció különlegessége ugyanis, hogy az igazi Beatrice zenekar élőben játssza el az összes elhangzó nótát, méghozzá a zenekari árokban ülve, mert a színpadon színészek alakítják a banda tagjait. Így gyakorlatilag a színházi élmény és a koncert minden előnye egyben élvezhető. A premier óta töretlen az érdeklődés, láthatóan nem csak a Ricse rajongók kíváncsiak kedvencük történetére, hanem a fiatalabb korosztály is örömmel ül be megnézni, hogyan is működtek a dolgok az elmúlt rendszerben.

Aki még soha nem volt Beatrice koncerten, az egészen biztosan kedvet kap hozzá az előadás után.

Ez a zenekar, amely legendás volt a 70-es évektől kezdve. Ahogyan Feró fogalmaz, akkoriban is lehetett itt Magyarországon a rendszer ellen menni, csak ehhez kellett a rendszer engedélye. Egy biztos, semmiképpen sem volt egyszerű punk – rock zenekarként boldogulni egy politikailag elszigetelt országban. Nagy Feróék mégis megtalálták az utat a közönségükhöz, pedig a rendőrség igen gyakori vendég volt akkortájt a Ricse koncerteken. Sőt, Feró nem egyszer kötött ki végül valamelyik kapitányságon. Egy banda  a vasfüggöny innenső oldalán, őszinte, szókimondó szövegekkel semmiképp nem lehetett az múlt rendszer kegyeltje.

A szocializmus elmúlt, a Beatrice azonban maradt, a mai napig koncerteznek és minden generációból szép számmal akadnak rajongóik.

  • Nem árt, ha a mostani generációnak is van sejtése arról, ami akkor történt velünk, arról, ahogyan akkor működtek a dolgok mondta Nagy Feró. –  És hogy a művészetet semmilyen rendszer nem képes zárt határok között tartani. Ott van például a rendőrségi jelenet, ami tényleg úgy történt, ahogy a színpadon eljátsszák. Csakhogy az nagyon is valóság volt akkoriban.

Feró elárulta, miközben nézte a próbát, fájóan felidéződött benne az érzés, amit akkoriban gyakran átélt a rend őrei miatt.

Nem mindennapi történet, nem mindennapi előadás. Ricse, Ricse, Beatrice – az Újszínházban.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..