Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Strandkaja vs street food – mi a különbség?

strandkaja-vs-street-food

Sokat foglalkozunk azzal a kérdéssel, hogy mit is jelent a magyarországi street food fogalma, és most, hogy ennyire vészesen közel kerültünk a nyárhoz, fontos leszögezni valamit: nem mindegyik étel tartozik bele a street food kategóriájába, amelyik gyorsan elkészül és az utcán, menet közben elfogyasztható.

A street food őse persze sokkal közelebb állt ehhez a fogalomhoz: Ázsiában kereshetjük a gyökereket, ahol a táplálkozás nagy részét az utcai étkezés tette ki, mivel se idő, se hely nem állt rendelkezésre ahhoz, hogy minden egyes ember nyugodtan leüljön enni, ám ez napjainkra teljesen átformálódott. Két irányra bonthatjuk a hajdani “utcakaja” fejlődését: az egyik a fast food, a másik pedig a street food. A fast food-ot itthon is jól ismerjük a globális gyorséttermi franchise-ok nyomán, ám az évtizedek alatt meg kellett barátkoznunk a gondolattal, hogy hiába olcsó és gyorsan beszerezhető valami, ha egyszer kétes eredetű alapanyagokat használnak, és bizonyítottan árt az egészségnek a rendszeres fogyasztásuk.

Forrás: thesurge.com
Forrás: thesurge.com

Erre a tendenciára válaszként jelentek meg a street food-osok, akik magát az elvet vitték tovább – gyorsan és elfogadható áron együnk – ám felismerték az egészséges étkezés fontosságát és ennek megfelelően alakították ki, kísérletezték ki ételeiket, hogy azok frissen készüljenek, minőségi alapanyagokból, és mégis illeszkedjenek a rohanó városi életmódba. Szerencsére ma már számtalan fővárosi és vidéki street food-os követi ezt a vonalat, lehetővé téve, hogy a mindennapokban is különleges és egészséges ételeket együnk.

De mi a helyzet a népszerű turistaközpontokban? Nyaralás alatt mindenki elengedi magát kissé, és hajlamos nem odafigyelni arra, hogy mit és mikor eszik. Erre építettek a strandétkeztetők, akik sajnos  – tisztelet a kivételnek – monopol helyzetüket kihasználva, az egynyári gyors haszon fejében olcsó, sokszor rossz minőségű alapanyagokból árulták azokat az ételeket, melyek tocsogtak az túlhasznált olajban, vagy egyszerűen nem megfelelően elkészítve kerültek elénk (kedvencem példám erre a görög saláta, mely két kocka fetasajtból és mérhetetlen mennyiségű lilahagymából áll).  Szerencsére a fogyasztók is öntudatukra ébredtek és a közösségi médiának köszönhetően riadólánc indul, ha valaki valahol rosszat tapasztal, ezáltal is rákényszerítve a vendéglátósokat arra, hogy elkezdjenek építeni a vásárlói hűségre és hosszútávon gondolkodjanak a működési koncepció tervezése közben.

street-food

Ezen a ponton fog a strandkaja átalakulni street food-dá, hiszen abban a pillanatban, hogy egy lángost nem “szemétből” gyúrják és gázolajban sütik, hanem elkezdik továbbgondolni, hogyan és miként lehetne ezt az ételt a minőségi étkezés részévé tenni, máris street food-ról beszélhetünk. Ugyanúgy, ha a hamburgert saját recept alapján készített buciból és egyénileg összeállított húspogácsából rakják össze friss zöldségekkel, vagy a gofrit eredeti belga recept alapján, frissen sütik és házi lekvárral kínálják. Minden esetben minőségi változásról beszélünk, mely persze sok energiabefektetéssel jár, de az eredmény gyorsan meglátszik majd: a hírek gyorsan terjednek és mindenki bízik ismerősei javaslatában. 😉

Mindemellett pedig a fővárosi street food autók is elindulnak majd a népszerű nyaraló desztinációkba, hogy nyaralás vagy akár fesztiválozás közben is garantálják a minőségi étkezést. A Flyerz Magazin pedig mindezt összeköti a szórakoztatással, ennek eredményeképpen létrejött a Flyerz Street Food Udvar, amivel többek között az EFOTT-on is találkozhattok majd.

streetfoodudvar

Támogassuk együtt a magyar street food mozgalmat! Ha van információtok arról, hogy nyaralás közben hol találkoztatok igazi, minőségi street food-dal, osszátok meg velük itt: Balatoni nyári programok – A legjobb programok a Balaton körül!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..