Gua Bao

Budapestet az elmúlt időszakban elöntötték a burgerezők, de végre megérkezett a Távol-Kelet hiánypótló nagykövete, a Baotiful.

Talán az egyik legősibb street food vonal képviselője Ázsia. Akár merre utazik az ember biztos, hogy sorra követik egymást az utcán áruló kis öregek, akik olyan gyors mozdulatokkal pakolnak össze egy-egy ebédet a földön ülve, hogy az embernek nem jut ideje pislogni sem. Igaz, (még) sosem jártam a Földnek azon részén, de a képekből, ismerősök, barátok beszámolóiból mindig is tudtam, hogy ott nem halnék éhen, az biztos.

belső dizájn

Budapesten is egyre több ázsiai ihletésű étterem látott napvilágot, és most nem a klasszikus kínai büfékre gondolok, hiszen azoknak vajmi kevés közük van, sajnos, az autentikus kínai ételekhez. A Baotiful meg amúgy sem kínai, hanem tajvani. Ennek a kedves helynek a létrejöttét Pallagi Petrának és Nagyházi Péternek köszönhetjük, akik mertek nagyot álmodni, és bao iránti rajongásukat nem csak a saját konyhájukban szerették volna kiélni. Péter sokat utazott Távol-Keleten, Petra viszont egy berlini street food piacon találkozott először ezzel a taiwani szendvicskével, és megfogalmazódott benne az ötlet, hogy édesapja food truckját csak nem kéne hagyni, hogy a papa platós kocsivá alakítsa, hanem vissza kéne hozni az élők sorába, és újra főzni benne. Végül a párocska a Szécsényi téri régi MTV székház egyik garázsába költöztette be a Bao Food Truck-ot, életet lehelve ezzel az épületbe is.

Bao Food Truck

A fő attrakció természetesen a bao, amiből az apró szójátékon keresztül a név is ered, mert ezek a kis szendvicsek nem csak, hogy laktatóak, de kinézetre gyönyörűek is. A bao habkönnyű kenyérszendvicsbe rejtett fűszeres ízbomba, amitől jól is lakunk, de mégsem okoz nehéz teltség érzetet, amitől aztán képtelenek lennénk tovább dolgozni, gondolkodni. Pár falatnyi csoda, amit egyszerűen kár lenne megvonni az ízlelőbimbóktól.

Gua Bao

A gua bao, ami az alapok alapja, nem más, mint egy könnyű kenyértészta, amit gőzölnek, ettől lesz elképesztően omlós, majd hagyományosan ötfűszerrel ízesített malaccsászárral töltenek meg, megbolondítják egy kis korianderrel, uborkával és tört mogyoróval. Az első falat után egyszerűen csak rájön az ember, hogy ez az, ami hiányzott az életéből. A fűszerek, a friss koriander és a malac úgy omlik szét a szájban, hogy ezt bűn lenne bárkinek is kihagynia. Evés közben szinte elrepülünk Tajvanba, csak úgy kavarognak az ízek, és legszívesebb örökre ott is maradnánk. Figyelem! A Gua Bao igen addiktív étel, csak saját felelősségre fogyassza bárki is, de azt igen gyakran!

ázsiai sörök

Az étlap még tükrözi, hogy alig két hete van nyitva a Baotiful, rövid, de nagyon jól van összerakva, amit Péter, Petra és séfjük, Czirják Szabolcs neve fémjelez. Rengeteg variációt kipróbáltak, ami miatt irigykedem is, hogy jómagam kimaradtam a tesztfolyamatokból, mivel ez elég izgalmas időszak lehetett, ami az ízeket illeti (a mosogatást leszámítva). Végül abban maradtak, hogy inkább vállalnak egy pár tételes összeállítást, amit most még biztosan elbírnak, és majd később bővítik a menüt. Sőt, annyit megsúgott Petra, hogy nagyon jó terveik vannak a jövőt illetően, érdemes lesz figyelni a facebook oldalukat! Főleg a jó időt várják, amikor ki lehet majd tárni a garázs óriási kapuit, hogy a frissen vágott fűszerek és Kelet-Ázsia illatai betöltsék az egész Széchenyi teret.

Taiwani erőleves

Ha elfogadtok egy javaslatot, akkor mindenképp egy forró taiwani erőlevessel kezdjetek, ami a hat órán keresztül főzött marhalábszártól kapja kissé sötétebb, csillogó aranybarna színét, a frissen belevágott koriander teszi tökéletessé markáns ízét. A három gyönyörűen megformázott marha és tofu dumpling, vagyis gőzbatyu, pedig kellemesen laktatóvá teszi az ételt. Nem csak a testünket, de a lelkünket is átmelegíti ez az elképesztően intenzív ízű leves.

dumplings

Az étlapon a négy féle bao – gua, tofu, kacsa, csirke – mellett még kacsás, BBQ marhás és tofus dumplingokat is lehet kóstolni. A Baotiful csapata kifejezettem ügyel a vegetáriánusokra, hiszen levesből, dim sumból és baoból is lehet vegát kérni. A gluténérzékenyeknek is van jó hírünk: rizzsel is tudjátok fogyasztani a gua bao töltelékét, ami megér egy próbát, vagy inkább többet is. Az ázsiai sör választék pedig egyszerűen lenyűgöző, arról nem beszélve, hogy nagyon jutányos áron kóstolhatunk igazi japán, tajvani, vagy akár thaiföldi söröket.

desszert

Az édesszájúak is örülhetnek, mivel baoból készítenek desszertet is. Látványra is étvágygerjesztő puha, kókuszos madártejes habbal töltött bao gránátalma darabkákkal megszórt bao érkezik az asztalra. Olyan érzése támad az embernek, amikor lerakják elé ezt a csoda finomságot, mint amikor először látja meg valaki a menyasszonyt. Az ember a szájához kapja a kezét, és csak annyi tud mondani, hogy ez gyönyörű. Megsúgom: nagyon finom is, egyszerűen tökéletesen harmonizál a vaníliás-kókuszos hab a kissé savanykás gránátalmával.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .