FLYERZ REVIEW

Barcelona, Nápoly, Monte-Carlo – Tengerjáró hajóval mediterrán városokba

shutterstock_733304977-1170x780
A hajóutakról leggyakrabban a Karib-térségi luxusutazások jutnak az eszünkbe, pedig hajóval bizony még a Földközi-tengeren is lebeghetünk. Ha valaki nem vágyik hosszú repülő utakra, vagy csak nehezen választ a csábító mediterrán városok közül, itt az ideje, hogy nézzen magának egy testhezálló hajóutat.
A nagy hajótársaságok számtalan, változatos útvonalon közlekedő, egy-kéthetes tengerjáró utazásokat kínál. Csak át kell böngésznünk a kínálatot, és kiválasztani azt, amelyik a leginkább kedvünkre való városok kikötőiben tesz partra bennünket. Persze, csak rövid időre, mert ezek a pazar, úszó szállodák minden nap végén új célpontok felé veszik az irányt.

Az összetéveszthetetlen Barcelona

A régi világban ujjongó örömmel töltötte el a matrózokat a hosszú hónapokon át tartó tengeri út utáni megérkezés. Manapság egészen másként örülünk ennek: a kikötők megpillantása számunkra csakúgy lenyűgöző élmény, de a hajón töltött idő sem sínylődéssel és monoton várakozással telik. Egy hatalmas, kényelmes óceánjáróról kitekintve szemet gyönyörködtető pillanatokat élhetünk át minden megállónál. Naponta feltárul egy újabb csodálatos világ, melyet partra lépve fel is fedezhetünk. Nézzünk csak meg néhányat közülük!

Barcelona – A bohókás művész

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb kikötője elképesztő színes egyéniség a maga régiségeivel modern köntösébe bugyolálva. Még ha csak egyetlen napra lépünk itt partra, akkor is láthatjuk Gaudí ikonikus épületeit, bóklászhatunk a La Buqueria a gyümölcs és halpiac roskadozó asztalai között, számos érdekes finomságot kóstolgatva. A Gótikus negyed a Mons Taber hegyén vár, a katedrális körül, olyan neves gótikus épületekkel, mint a Nagy Királyi Palota, vagy a Picasso-múzeum. Libegővel felrepülhetünk a Montjuïc hegyre, a Fellegvárba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és egész Barcelona városára.

Nápoly legigazibb arca a terasz

Nápoly – A pizza szülővárosa

Nápolyt élő múzeumnak is hívják az itt található rengeteg történelmi műemléknek köszönhetően. Hajóról érkezve egy hatalmas, hangulatos város fogad, mely a környező dombságot is körülöleli, és hivalkodóan kitárulkozik a tengerről érkezőknek. Hamisítatlan olasz hangulat árad a lüktető utcákból, megannyi robogó, dudáló autó és szélesen gesztikuláló ember hangoskodik a házak között kiteregetett ruhák alatt. Hiába a gazdag étteremválaszték és a pazar hajón tálalt fogások, itt nem érdemes ellenállni a hamisítatlan nápolyi pizza illatának. Ha szedjük a lábunkat, még a város földalatti látnivalóira is jut idő a föld felettiek után.

Monte-Carlo mar egy egészen más, de szerethető képet mutat, mint Nápoly

Monte-Carlo – A fényűzés mesterfoka

A Côte d’Azur gyémántja, a luxus luxusa. Monaco lehengerlő üdülő- és kikötővárosa. Mindenhol kisebb vagy nagyobb jachtok horgonyoznak, ez utóbbiak elegáns egyenruhába öltözött matróz személyzettel is rendelkeznek, hogy a rajtuk utazónak igazán csak a pihenéssel és a luxus élvezetével kelljen törődni. Monte-Carlo napsütötte utcáin a Bentley vagy a Rolls Royce mindennapos látvány, a gyémánt nem különleges ékszer, hanem napi viselet. Bármerre sétálunk, mindenhol pompás kertek, paloták, villák tárulnak a szemeink elé. A Casino és mellette Grace hercegnő rózsakertje mindenképpen megér egy nagy sétát. Elegáns, nagynevű butikok és éttermek sora várja a betérőket, és nem lehetetlen, hogy egy-egy hírességgel is összefutunk.

Valettában pedig a történelem kel életre az orrunk előtt

Valletta – A történelmi lovagiság

A tenger felől érkezve egészen elképesztő látvány fogadja a Málta szigetére érkezőt. A főváros, Valletta tényleg igazi lovagi hangulatot teremt számunkra. A régi erődítmény vastag városfalaival csábít a barangolásra, egy kis XVI. századi ékszerdoboz, gyönyörű régi épületekkel, színes erkélyeikkel, kis és nagy templomaival. Mindenhol az egykori máltai lovagok nyomaira bukkanunk, nem véletlenül, hiszen ők alapították a várost. Sok étterem, kávézó, butik, múzeum várja az átutazókat. A városfalon sétálva szédületes kilátás tárul elénk a városra, a kikötőre és a vad tengerre egyaránt.

Akár a földi paradicsom is lehetne

Santorini – Séta a kráter peremén

Bár repülővel érkezve is pazar látványt nyújtanak a kráter peremére épült városkák Santorini szigetén, hófehér-kék házaikkal, de mindent elsöprő élmény a tenger felől elénk táruló kép. Hatalmas tengerjárónk eltörpül a 300 méter magas, sötét sziklafalak mellett. Odafent, lélegzetállító magasságban, a vulkán maradványának tetején terpeszkedik Thira (vagy Fira) városa. Lenyűgöző a mindig kék ég, a szikrázó napsütés, a fekete partvonal kontrasztban a fehér házakkal. A hajó utasai kis hajókkal mehetnek a partra, ahol gyalog – majdnem 600 lépcsőfok – vagy szamárháton, illetve elektromos kabinos felvonóval juthatnak fel a városba. Odafent a folyamatosan fújó szél tiszta, sós levegővel árasztja el a szirtet.

Ha ide utazunk, a világ peremén tölthetünk el egy kis én-időt

Letekintve még kisebbnek látszik hajónk, szinte beleveszik a tengerbe. Innen jól látszik a sziget karéjában a vulkán maradványai, ahová amúgy további hajókirándulással eljuthatunk mi is. Észak felé Oia csodálatosan színes városkája terül szemünk elé. Thira kicsiny városa napközben megtelik az egynapos látogatókkal, mégis kiváltságosnak érezhetjük magunkat, hogy itt lehetünk. A kráterperemre számtalan kis luxusszálloda épült, ahonnan az itt nyaralóknak is elképesztő látványban lehet része, méghozzá saját erkélye, medencéje teraszáról. Nem véletlen, hogy megannyi kék pöttyöcske virít a fehér házak sokasága között, itt nem egyszerű lejutni a tengerpartra hűsölni. A fel és le kanyargó sikátorokban sétálva megannyi ajándékboltot, éttermet, kávézót találunk, és mindenhonnan szál felénk a görög zene.

Forrás: https://vjm.hu/

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .