GASZTRO

BBC KIEMELT HÍR KÖVETKEZIK: Megvan az első csirkeszárny evő verseny győztese!

bbc

A Budapest Barbecue Company már akkor az orromnál fogva vezet, amikor belépek a nagy kétszárnyas üvegajtón és megcsap a kellemes, füstös hús illata. Nocsak! Vajon tudják, hogy finoman szólva sem vagyok vegetáriánus, hogy így készültek? Ja, nem. Csak mindig elfelejtem, hogy ma van a Budapest Barbecue Company által meghirdetett, első csirkeszárny evő verseny. Amire nem lesz könnyű koncentrálni, miközben a felszolgálók körülöttem suhannak el a gusztusosabbnál gusztusosabb BBQ falatokkal.

Múlt hét szombaton (február 11-én) azt a megtisztelő megbízatást kaptam, hogy tekintsem meg és egyben dokumentáljam a Budapest Barbecue Company első csirkeszárny evő versenyét. Az ember ilyenkor rögtön felkuncog vagy kiköpi az épp kortyolt innivalót, mert lássuk be: az, hogy „csirkeszárny evő verseny”, nem hangzik túl komolyan. Pedig nagyon is az volt mind a szervezést, mind pedig az eseményt illetően.

A versenyzők asztalai/Budapest Barbecue Company

A BBC vezetősége már korábban is fontolgatta annak lehetőségét, hogy az amerikai ételérzés… elnézést: ÉLETÉRZÉS mellett valami nagyon jenkis eseményt szervezzen. Az étterem kialakítása, dizájn-elemei a legapróbb részletekig, és természetesen az étel-és ital felhozatal eddig is az amerikai vonalat erősítette, de szerettek volna valami olyan megmozdulást, ami tágabb körben vonzza az érdeklődőket. Ez most tökéletesen sikerült, a csirkeszárny evő verseny kihirdetésével.

Budapest Barbecue Company/Facebook

A verseny alapjait egyébként alaposan tanulmányozták: a lebonyolítás, a csirkeszárnyak mennyisége, a kivitelezés, a bemondó személye, a szurkoló-motivátor – minden profin volt megtervezve ahhoz képest, hogy első alkalommal készültek rá. Nevezési díj és feltételek nem voltak: bárki jelentkezhetett a csirkeszárny-pusztító ingyenvacsorára amellett, hogy a szervezők elmondása szerint a magyar közönségben rengeteg a gátlásosság ezen a téren – mondjuk a verseny közben ez nem volt érezhető. 🙂

A vállalkozó szellemű fiatalemberek közül 10 jelentkezőnek volt lehetősége arra, hogy 5 kg csirkeszárnyból a lehető legtöbbet fogyassza el negyed óra alatt. A győztes egy tízezer forintos utalvány boldog birtokosa lehetett, emellett a leghangosabban szurkoló csapatot is megajándékozták egy utalvánnyal. A hangulat nagyon ott volt, főleg hogy én eközben live videót is készítettem, szóval teljes extázisban rohangáltam a versenyzők egyszemélyes asztalai előtt.

Egyébként el kell mondjam: tényleg látszott a szervezésen a kutatómunka. A speaker személyében Molnár Levente, a Momentán Társulat oszlopos tagja biztosította az információkat és egyben a motiváló be-be szólogatásokat a nagy zabálás közben, de ott volt Mr. Wing is személyesen, egy óriási tyúk jelmezben. Mint utóbb megtudtam, a Mr. Wing-et alakító BBC alkalmazott nem hivatásos csirkeként dolgozik, ebből viszont a közönség semmit sem vett észre, ugyanis tökéletesen debütált. Drukkolt, kotkodácsolt és szakszerűen ellenőrizte, hogy maradt-e a csontokon hús, amit még le kell a versenyzőknek rágcsálni.

Mr. Wing/Budapest Barbecue Company

A verseny – és az eredményhirdetés előtti percek – hangulatát az X-faktor által (is) megtáltosodott, amúgy pedig teljesen őrült Dynamite Dudes srácai biztosították. Olyan rockabilly fesztivált rittyentettek oda nagybőgővel, gitárral és herflivel, hogy ihaj. A csirkeszárnyak természetesen nem fogytak el az izgalmas negyed óra alatt viszont a király Norbi lett, a legjobb szurkoló csapat pedig Sinkáé. Ők boldogan térhetnek majd vissza, hogy – ismét – megtömjék a bendőjüket.

Ami az evést illeti, arról én sem tudtam lemondani, szóval még a nagy izgalmak előtt kipróbáltam az igazi amerikai BBQ sertésoldalast coleslaw salival és steak burgonyával… és hát, mit is mondhatnék. A hús füstös, omlós, illatos, fűszeres, pikánsan édes a szósztól. Pontosan olyan amilyennek lennie kell, és amit egy igazán kiváló korsó Guinness-szel kell leöblíteni.

www.budapestbarbecue.hu

És ahogyan annak a frissen csapolt Guinness-nek csücsült a krémes hab a tetején… na, az utánozhatatlan. Azt mondjátok, nem túl csajos kézzel csócsálni az oldalast és sört inni rá? Az lehet. De higgyétek el: ha beültök a BBC-be, ugyanezt fogjátok csinálni, nemtől függetlenül.

A verseny sikerére való tekintettel a szervezők mindenképpen tervezik az ismétlést pár hónap múlva, ezért akik most nem tudtak részt venni versenyzőként vagy közönségként, még a tavasz beállta előtt figyelgessék a BBC Facebook oldalát! A „főszereplő” valószínű más lesz, de amennyiben oldalas evő versenyt hirdetnek, akkor jobb ha nem is neveztek, mert úgyis én nyerek.

A BBC Facebook oldalát itt találod.

Budapest Barbecue Company /Facebook

Budapest Barbecue Company

Szent István körút 13.

Nyitvatartás:
H-V: 11:30- 24:00

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .