Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

BBQ mustra #2 – A marha nagy kedvenc szegy és egy kis filozófiai elmélkedés

OpenPitWithBrisket

Az első, általános jellegű barbecue cikkemben lényegében elég alaposan végigjártuk az alapokat, fától kezdve, hőfokon át, a különböző smoker- és hústípusoktól függően a sütési és pihentetési ideig tényleg mindent igyekeztünk bemutatni, kicsit a mélyére ásni a dolgoknak. Aztán a legutóbbi, szárnyas húsokról szóló cikk kapcsán is sok érdekességet, új információt szereztünk be és osztottunk meg Veletek, most pedig elérkezett az idő, hogy az egyik legnépszerűbb húsfajtáról, a marháról is ejtsünk pár szót. Ezúttal hagynám a száraz tényeket, számokat és különböző szakszavakat, inkább igyekeztem minél több tényleg érdekes, talán nem annyira köztudott dolgoknak utánajárni, amiben segítőtársam a Budapest Barbecue Company tulajdonos testvérpárja volt és nagyon sok rendkívül szimpatikus dolgot mondtak, ezekből szemezgetnék némi saját véleménnyel kiegészítve az általuk elmondottakat.

A barbecue-zással kapcsolatban felmerülő legnagyobb tévhit az, hogy a húsokat csakis egyféleképpen lehet jól elkészíteni. A Kiss testvérek végigjárták Amerika híres-neves barbecue éttermeit és a mai napig minden évben kimennek valahova egy tanulmányútra és az első amit megtanultak a műfajról, az az, hogy nincs jó és rossz út. Szeresd a húst, tiszteld a szmókert, érezd a technikát – ha ezek megvannak, ezután már csak stílus és ízlés kérdése, kinek mi tetszik. A lényeg a tapasztalat megosztásán van, hogy egyik pitmaster se zárja ki vagy ítélje el a másik stílusát, hanem együtt, közös erővel tegyenek azért, hogy a hússütés összehozza és egybe kovácsolja a közösséget. Ahány ház annyi szokás, illetve persze ízlés kérdése, hogy hogyan fűszerezik a húsokat. Az alap Texas eljárás csupán sót és borsot jelent, de barnacukorral, fokhagymával vagy akár korianderrel is színesíthető a saját kis fűszerkeverék. Sütés közben lehet kenegetni, spriccelni, és itt is lehet trükközni különböző szószokkal de akár almalével is. Ugye azt már korábban is írtuk, hogy a hosszú ideig sütéshez az erős szerkezetű, zsírosabb húsok illenek a leginkább, ilyenből pedig találunk bőven egy marhán. Az abszolút favorit a szegy, aminek talán nem mindenki tudja, hogy két különböző, egy zsírosabb és egy szárazabb oldala van, így a legelegánsabb, ha mindkettőből kap a kedves vendég. Én mondjuk személy szerint abszolút a zsírosabb oldal mellett teszem le a voksomat!

A szegy mellett az oldalas még a másik favorit, de manapság már egyre több helyen kapható bbq burger is, aminek füstössége teljesen új alapokra helyezi minden burger rajongó kedvenc ételét. Nagyon komoly különbségeket lehet észlelni, ha a hús előzetesen fagyasztva volt vagy sem, és persze annak sem szabad meglepnie senkit, hogy mekkora különbség van egy hazai vagy egy amerikai marha húsa között. A legnagyobb őrület, amit még a különböző szokások, hóbortok kapcsán hallottam, hogy van, aki például azért részesíti előnyben a jobb oldali szegyet, mert állítólag a marha többet fekszik a bal oldalán. Őrület! Az amerikai BBQ fesztiválok három alap tételeként említhetjük a közösséget, a kedvességet és a nyitottságot, reméljük, hogy az idehaza is egyre népszerűbb barbecue-zás és az ezzel foglalkozók egyre szélesebb köre is ezt a szellemiséget részesíti előnyben majd a jövőben, hiszen nincs annál jobb, mint amikor egy ilyen monstre eseményen ismeretlenek, ismerősök együtt dolgoznak, iszogatnak, beszélgetnek és persze végül nagyot esznek és közben úgy érzi magát az ember, hogy tartozik valahova, a BBQ közösségébe! Tökéletes alkalom lesz ezt az életérzést Budapesten megtapasztalni augusztus 11-13 között, a Kopaszi-gáton megrendezésre kerülő American BBQ Picniq rendezvényen, ahova a belépés díjtalan!

 Fejléc kép https://www.austinchronicle.com/, a másik kettő pedig Budapest Barbecue Company.

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..