FLYERZ REVIEW

Bécsi adventi varázslat, avagy a kihagyhatatlan karácsonyi vásár

advent_becs

A 2016-os esztendőben már 31. alkalommal várja a látogatókat az osztrák fővárosban a Wiener Adventzauber névre keresztelt karácsonyi forgatag, amelynek keretein belül Bécs átalakul egy olyan csodálatos környezetté, ami leginkább egy ünnepi képeskönyvhöz hasonlítható, amelyben minden csak a karácsony szelleméről szól. A fények, az illatok, a díszítések, az emberek megváltozott mentalitása és az egész atmoszférája egy olyan különleges élménynek tekinthető, amelyet minden embernek meg kell tapasztalnia egyszer élete során.

A bécsi advent ugyanis egészen más, mint például egy hagyományos magyar nagyváros karácsonyi vására, itt ugyanis az egész város átalakul, és több tucatnyi helyen találhatunk különleges eseményeket, illetve forgatagokat, amelyek közül a legismertebb és talán legvarázslatosabb is egyben a Rathausplatz környéke, amely az adventi időszak előtt egy fénylő mesevilággá alakul át. Az érkezőket a legfinomabb és legtradicionálisabb ünnepi ételek és italok várják, a 12 méter átmérőjű adventi koszorú pedig immáron hagyományosan a tér központi elemévé és díszévé lép elő, amelyet kiegészítenek a környező fák, melyek szintén díszekben és fényekben pompáznak ebben az időszakban. A Városháza előtti téren egyébiránt évről-évre 150 stand kínál különféle karácsonyi ajándékokat, díszeket, édességeket és különlegességeket, ami idestova már évtizedek óta így zajlik minden egyes évben.

img_4714

Az adventi karácsonyi vásár mai arca egyébiránt a 19. század elején alakult ki a mai formájában, noha akkor még nem a Városháza körül rendezték, és sokkal dominánsabb volt a hangulat, az együtt töltött idő, a közös ünneplés, semmint a fényűzés vagy a látvány, ami egyre inkább maga alá gyűri a mai forgatagokat. A Rathausplatz előtt a feljegyzések szerint 1975-ben rendeztek elsőként karácsonyi vásárt, ami olyan közkedveltté, sőt minden túlzás nélkül nemzetközi látványossággá vált, hogy 1984 óta már hagyományosan Adventi Varázslatnak hívják, hiszen aki idetéved, annak garantáltan csak egyetlen szó jut majd az eszébe, mégpedig az, hogy „varázslatos”.

Ezt elsődlegesen azzal érte el az esemény, pontosabban a kérdéses helyszín, hogy a környék olyan, mintha egy igazi mesevilágba csöppentünk volna a kivilágított parkkal, a gyerekeknek kialakított barkácsműhelyekkel, a megannyi finomsággal, kellemes illattal, barátságos emberrel, nem mellesleg pedig a karácsony szellemével a középpontban.

www.adventbecs.hu

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .