GASZTRO

Beköltözött három majom az Arany János utcába! Vigyázat, jól füstölnek!

SmokeyMonkies_list

Tán csak egyetlen hernyólépéssel kevesebb mint másfél év telt el azóta, hogy megnyitott a Kaszásdűlő környékén testes füstöt eregető barbecue bár, melyet három majom őriz. A Smokey Monkies-ba akkor én is ellátogattam – a tapasztalataimat pedig megosztottam veletek – , majd már előre dörzsöltem a tenyeremet, amikor meghallottam, hogy megérkezett közénk az Arany János utcai egység is. Végre nem kell HÉV-re szállni, hanem elég egy öblöset sétálni a Deák térről és máris majom – vagy inkább éhes farkas – módjára falhatjuk a füstös húsokat.

A Szentendrei úti bázis megnyitása után a Smokey Monkies tulajdonosai drága marketing kampányok helyett a saját építésű szmókerrel füstölt kifogásolhatatlan minőségű barbecue-ra helyezték a hangsúlyt és bíztak a szájról-szájra terjedő ajánlások erejében, illetve saját tudásukban és tapasztalatukban. A kínálatot ennek megfelelően alakították ki: nincs olyan étel a terítéken, ami valamilyen módon ne kapcsolódna a barbecue-záshoz. Az üzletpolitika hosszútávon sikeresnek bizonyult: szép lassan magukhoz édesgették a környéken dolgozó öltönyösöket és a lakótelepen tanyázó húsimádókat is, akikből stabil törzsközönség alakult. Nem sokkal később már több fővárosi étteremnek is ők füstölték a húsokat, majd megnyitott a Haller utcai, ebédre specializálódott egység is, ezután nem sokkal következett az Arany János utca meghódítása, egészen pontosan június 4-én nyitottak.

Egy igen meleg augusztusi délutánon baktattam az ötödik kerület szívében fekvő hely felé, betoppanván meg is örültem a légkondinak, a kerthelyiség tudatának és rengeteg hűtött üdítő látványának. Mostanában a cukormentes dívik, úgyhogy lecsaptam egy sztíviás Tikkadt Szöcskére, majd végignéztem az ételkínálaton. Nagyjából visszaköszön a Szentendrei úti lista, ami nem csoda, hiszen az Arany János utcában nincsen helyben füstölés, minden hús a harmadik kerületben kerül ki a szmókerből, majd utazik át ide. Sikerült egy olyan napot elkapnom, amikor a klasszikus marha és sertés mellett barbecue szarvas is terítéken volt, így miután mindenből kértem egy kis kóstolót, helyet is foglaltam az egyik asztalnál.

A hely kialakítása sokkal komolyabb, elegánsabb, mint az első egység bohókás enteriőrje – no nem kell azért megijedni, a nyakkendő itt sem előírás -, és jól illeszkedik a diplomata negyed hangulatához. A magasított asztalok azért így is hozzák a laza amerikai bár fílinget, a különböző árnyalatú fa- és téglaburkolatok viszont egyedivé teszik – nekem kifejezetten tetszett az egész.

A srácok a füstöléshez főként tölgyet, de előfordul, hogy bükk- vagy egyéb gyümölcsfákat használnak. A recepteket és a rubok összeállítását az elmúlt egy évben folyamatosan tökéletesítették, hiszen ahogy a jó pap is holtig tanul, úgy a jó szakács sem nyugszik: valamit állandóan fejleszt, hogy a vendég elégedetten távozzon. Az eredeti receptúrákat egyébként a három majom közül a konyháért felelős, Robi hozta egyenesen Amerikából, ahol Dallas és Louisiana neves barbecue éttermeit járta végig – közülük talán a leghíresebben, a Franklin Barbecue-ban leste el a pitmasterek fogásait.

De nézzük inkább a húsokat, hiszen úgyis ez a lényeg! Chopped beef, pulled pork, tarja és a már említett szarvas volt a tálcámon, háromféle szósz (egy Jack Daniel’s-es alkotás, a hely signature szilvás szósza és a füstös-édes tunkolós), köretnek pedig nem kértem mást, csak uborkát és jalapenót – ebben a melegben ember legyen a talpán, aki délután háromkor krumplit meg babot bír enni – bőségesen elég volt így is minden. A húsok frissek, omlósak, a tarja jó szaftos, a pulled pork íze kellemesen fűszeres, a marha enyhén a kávéra emlékeztető fűszerezése pedig a minőségi hús eredeti karakterét emeli ki, ami hihetetlenül jól állt neki. Nálam viszont egyértelműen a szarvas vitte a prímet, nemcsak azért, mert ezelőtt még nem volt barbecue vadhúshoz szerencsém, hanem azért is, mert ez valami fenséges! A szaftos hús minden falatján érződik a borókával és áfonyával bolondított rub és a tölgyfa füstjének kellemes aromája, a szilvás szósz pedig csavar rajta még száznyolcvanat. Ezt bármeddig tudnám enni!

Érdemes résen lenni, mert a hét több napján is különleges ajánlatokkal dobják fel a már ismert repertoárt: szerdánként burger nap van (egyelőre csak a Szentendrei úton), melyhez a marhahúspogácsák a szmókerben sülnek, ezen felül pedig pulled porkkal és kéksajmártással pakolják meg a termetes szendvics-monstrumokat. Csütörtökönként vadnapokat tartanak, mindig másféle hússal: valamikor muflon, máskor szarvas, olykor pedig vaddisznó kerül a szmókerbe. Péntekenként füstös lazacburgert találhatunk extraként a kínálatban, mellyel a könnyedebb ételek kedvelőinek szívét kívánják meghódítani.

Jó hír a helyhez kötött, vagy lustább barbecue-fanoknak, hogy házhozszállítás is van a Smokey Monkies-nál, a WOLT-on megtaláljátok őket! Illetve egyre több rendezvényen is feltűnnek majd büfékocsijukkal, nyáron például több ízben is lehetett náluk enni a Rómain, de nyilván ősszel sem állnak meg.

Összességében jó szívvel ajánlom a helyet a füstös húsok rajongóinak, de érdemes betérnie mindenkinek, aki a környéken jár és valami igazán szaftos fogásra fáj a foga. A három majom pedig nagy szeretettel fogja a tálcátokat ízletes falatokkal telepakolni! 😉

 

Smokey Monkies
Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 23.
E-mail: smbbqarany@gmail.com

Nyitva tartás:
H-Szo 11:30-22:00
V 11:30-19:00

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .