Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Beszámoló: Borral mulatós nyárkezdet

10

Nem is indulhatott volna szebben a június első hétvégéje, mint egy igazi már bejáratott boros rendezvénnyel, az Etyeki Piknikkel. A rossz idő ellenére a főváros közeli Gasztosétány megtelt mosolygós arcokkal.

A Pikniknek nincsen más titka, mint gyönyörű és barátságos környezetben éppúgy nyit a családok, mint a fiatal borkedvelők felé és kedvez nekik számos programmal. Mi a szombati napot választottuk és ugyan mikor megérkeztünk még kicsit szemerkélt az eső, de később ragyogó napsütés aranyozta be a sétányt.

5

Elsőnek Áts Karcsinál ittunk egy 2014-es Birtok Furmintot. A választás szándékos volt, a léc rögtön magasra került, hiszen Hegyalja borásza nem tud mellélőni a tételeivel. A Szent Tamás és Betsek dűlő remeke maximálisan hozta azokat a minerális jegyeket, amiket imádunk a mádi borokban.  Kicsit megcserélve a sorrendet utunkat a viszonylag új borászatnak számító Anonym Pincénél folytattuk, ahol a kóstolt tétel a borászat 2015-ös Pinot Noir rozéja volt. A behízelgő piros bogyós gyümölcsös illatok után zamatban nem azt az élményt kaptuk, amire számítottunk. Egyébként a későbbiekben megkóstoltunk a pincészettől egy késői szüretelésű Zenittet is, de szintén várakozáson alul teljesített. A szép sötét sárga szín és aszalt sárgabarackos illat után, az alkohol magas volt és nem hozta az egyensúlyt a savval és a 20 g/l-es maradék cukorral, amit ebben az esetben kevésnek ítéltünk meg.

7

Miközben tovább sétáltunk a kis utcán, amibe rengeteg életet sikerült vinnie a szervezőknek, fa halacskákat festő boldog gyerekeket, házi szörpöket kóstolgató anyukákat, mennyei sajtválogatásokat falatozó fiatalokat láttunk. Számtalan portékás árulta a kézzel készített áruit, de volt házi rétesesen át a levendula csodákig minden, ami egy ilyen rendezvénybe színt visz. Ameddig sétáltunk egy Tátrai Chardonnay-t kortyolgattunk, majd Rókusfalvy Birtoknál elidőztünk kicsit. Nem csak azért, mert mesébe illő látvány tárul elénk a rózsabokrok mögött felfutó szőlőst látva, – ahol nyugodtan az arra járók leheveredhettek belefeledkezni a természet szépségeibe-, hanem mert élő zenekari háttérzene mellett kezdtük meg az újabb tételek kóstolását a félig fedett gyönyörű fogadóban. Elsőnek egy 2012-es Chardonnay-val indítottunk. Illatában ugyan még eléggé semleges maradt, de az első kortyra már citrust és zöldalmát idéző zamatos borrá vált, mely tüzességének, testességének, savainak és kifinomult hordós ízvilágának köszönhetően abszolút sikert aratott. A sort egy szintén ’12-es Szürkebaráttal folytattuk, majd egy Sauvignon Blanc-nal zártuk.

6

Utolsó és egyben leghosszabb utunk a Debreczeni Családi Borászathoz vezetett. Két borral kerültünk közelebbi kapcsolatba. A Jancsár névre keresztelt 2015-ös Chardonnay állítólag nem erjedt ki megfelelően és az elődökhöz képest több maradék cukrot tartalmaz. Szerintünk meg pont így lett tökéletes. És itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, ahol megtaláltuk az aznapi sejtelmes kedvencünket, amiből végül egy egész üveggel elfogyasztottunk. A 2014-es Sejtelmes egy 3 féle szőlőből álló cuvée. Az évjárat negatív viszontagságai ellenére véleményünk szerint sikerült egy teljesen szerethető bort készíteni. Illatában édeskés, fűszeres jegyek jelentkeztek. Belekóstolva pedig pont azt az kaptuk, amit az illatozásnál vártunk. A Sejtelmes Cuvée tipikusan az a bor, amit azok is szívesen fogyasztanak, akik egyébként elzárkóznak a félszáraz tételektől.

19

Estére már hatalmas tömeg gyűlt össze a pincészet rendkívül hangulatos kertjében, ahol a tatabányai  Swab’n’Roll zenekar játszott. Felcsendültek nevükhöz méltóan sváb zenék is, de inkább a retró magyar slágereké és mulatós zenéké volt a főszerep. Táncra perdültek kicsik és nagyok, ahogyan mi is. A 21 óráig hirdetett bulin 23 órakor Debreczeni Kálmán – a birtok tulajdonosa – állt a mikrofonhoz és közölte az egybegyűltekkel, hogy a zenekar még fél órát ráhúz, amire hatalmas sikítás lett a válasz. Ezt hívják vendéglátásnak.

Köszönjük Etyek, ősszel találkozunk!

15

16

20

2

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..