GASZTRO

Bor, mámor és páratlan őszi tájak

photo-1506377247377-2a5b3b417ebb

A bor szerelmeseinek sosem kellett különleges alkalom arra, hogy nekivágjanak egy kellemes bortúrának, de az ősz eljöttével a természet is egy páratlan és gyönyörű arcát mutatja, aminek szinte lehetetlen ellenállni. Ilyen környezetben esik csak igazán jól egy (vagy több) pohár isteni bor és szerencsénkre Magyarországon bőven válogathatunk a borvidékek között. Legyen szó akár egy szüretről vagy egyszerűen csak egy kis kóstolással egybekötött kirándulásról – ez a tökéletes évszak, hogy hódoljunk eme csodás nedű iránt érzett csodálatunknak. Szeretnénk Nektek megmutatni pár helyszínt, ahova nem csak a borok minősége miatt érdemes ellátogatni, hanem a látvány is lenyűgöző. Különösen jellemző ez kedvenc Balatonunk környékére, lehetetlen sorra venni az összes kiváló boros pincét, így kicsit megpróbáltuk leszűkíteni a kategóriát. Nagyító alá vettük Balatonlelle és Badacsonytomaj boros pincéit és kiválasztottuk Nektek a kedvenceinket:

Laposa Birtok

A Laposa Birtok méltán híres és közkedvelt a bor rajongók körében. A tradicionális szőlőfajtákból készült italok és a legszebb balatoni panoráma kombinációja egyszerűen felülmúlhatatlan. Pincészetükben leginkább fehérborokat készítenek – míg az alaptételek gyümölcsösebbek, könnyedebbek, a komolyabb borokban hangsúlyos a termelőhelyre jellemző ásványosság és az elegancia. A tájba egyáltalán nem nehéz beleszeretni és ha mindehhez kezünkbe veszünk egy pohár helyi bort… és megkapjuk a tökéletes „pillanatot”.

Konyári Pincészet

Legelismertebb és legismertebb pincészet Dél-Balatonon – mindkét címmel dicsekedhet a Konyári Pincészet, ami a Kishegyen helyezkedik el. Ha nem lenne elég a rengeteg minőségi, barrique hordóban érlelt Konyári bor, akkor még egy kellemes kis vendégházat is találhatunk a birtok területén, ahol „úgy igazán” kikapcsolódhatunk. Ebben a gyönyörű környezetben egy egész hétvége is pillanatok alatt elröpül és persze jó pár üveg bor is biztosan elfogy.

Németh Pince

Akik ellátogatnak a Badacsonyban található Németh Pincébe, jogosan gondolhatják, hogy egy igazi rejtett kincsre bukkantak. Különlegességét az is adja, hogy szó szerint egy kézműves borászatról beszélünk. Mi sem bizonyítja jobban boraik tökéletességét, minthogy nem igazán foglalkoznak borkereskedőkkel, a megtermelt bor helyben, a pincénél fogy el. A Badacsony egyik legkisebb pincészeteként fő büszkeségeik a következők: késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, badacsonyi aszú és a jégbor. Családias hangulatú borospincéikben részt vehetünk borkóstolókon is – aki ide egyszer eljön, biztosan visszahúzza majd a szíve… és a torka!

Szóval egy bor mint száz, a Balaton nem csak nyáron szép és a bor pedig ősszel még finomabb. Van annál csodálatosabb érzés, mint amikor egy különlegesen ízletes bort ízlelve bámuljuk a Balaton vidékének színes, őszi arcát?! Szerintünk nem sok ehhez hasonló van… de mindenki győződjön meg erről maga! És ne felejtsünk el beraktározni otthonra is a kedvenc borainkból, később biztosan hálásak leszünk magunknak.

 

 

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .