Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
GASZTRO

Bor, mámor, levendula

IMG_4882

Többször is Magyarország legromantikusabb falvai közé sorolták már ezt a gyönyörű fekvésű kistelepülést, ahol a borkészítésnek közel ezer éves hagyományai vannak, végtelen nyugalom és csodaszép levendulamezők várják az idelátogatókat. Bemutatkozik Dörgicse…

Egész évben remek úticél lehet ez a környék, hiszen Dörgicse a Balatontól alig öt kilométerre fekszik, a festői szépségül Balatonfelvidéken. A strandolás mellett az aktív kikapcsolódást kedvelőket számtalan séta és kirándulóút várja egész évben, a szezonon túl is, sőt biciklivel talán még izgalmasabb élmény felfedezni a vidéket.  Távol a város zajától, csendes, békés környezetben, közvetlenül a pincénél mindig jobban esik egy pohár finom bor. Dörgicsén a Pántlika Pincészetet mindenképp érdemes meglátogatni, Mucsi Zalán birtokigazgató vezetésével hosszú évek óta készítenek minőségi, organikus borokat, számos díjnyertes tételük is van. A faluban a borkészítés hagyománya mintegy ezer évnyire nyúlik vissza, igazán különleges adottságokkal bír ez a vidék. A pincészet a nevét az egykori Pántlika Kastély után kapta, ahol már a XVII. században is foglalkoztak bortermeléssel a piarista rend szerzetesei.

Pántlika_Pincészet_Dörgicse
Pántlika Pincészet

Közvetlenül a pince mellett működik a Pántlika Porta, ahol mindig friss, finom, házias ételeket főznek, a szezonnak megfelelő, helyi alapanyagokból. A gyerekeket játszótérrel és homokozóval várják, a felnőttek pedig megvásárolhatják kedvenc tételeiket, és helyi termelők termékeit is a Pántlika borboltban.

Ebéd vagy vacsora előtt tegyünk egy sétát a közeli Levendula majorban, ami júniusban, a levendulavirágzás idején a legszebb, de bármikor máskor is remek program lehet, hiszen megismerkedhetünk a különféle levendulafajtákkal és más fűszer illetve gyógynövényekkel is, válogathatunk a Levendárium illatos és jótékony hatású levendulás termékei közül, kortyolhatunk egy csésze finom teát vagy éppen levendulaszörpöt a major hűs, árnyas udvarán.  Az édesszájúak feltétlenül látogassák meg a faluban a Nanett kézműves manufaktúrát: házi lekvárok, szörpök és ezek felhasználásával készült különleges minőségű bonbonok és táblás csokoládék készülnek ebben az aprócska kis műhelyben.

Levendárium_Dörgicse
Levendárium, levendulafarm Dörgicsén

Bővebben a dörgicsei helyszínekről itt:

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..