Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

Borbélyok, a férfiak kozmetikusai

barber-05

Ami a nőknek a szépségszalon, azzá válik lassan a férfiaknak a barber shop. Az elmúlt években előbb Budapesten, majd szerte az országban a belvárosi üzlethelyiségekben gombamód szaporodó barber shopok mára már az utcakép szerves részeit képezik.

Ami 2014 elején Magyarországon még férfiálom volt, az ma már a kiterjedt valóság. Mióta a Gellei testvérek 4 éve sikeresen meghonosították az országban a borbélykodást feltámasztó bolthálózatukat, azóta egyre nagyobb az érdeklődés szolgáltatásaik iránt, és már mások is elkezdték másolni a népszerűség receptjét. Nem is kevesen, és nem is sikertelenül.

Feltehetjük a költői kérdést, hogy mi lehet a titkuk, de annyira azért nem bonyolult a válasz. Gelleiék külföldről – Ausztráliából és az Egyesült Államokból –, illetve családi vonalról hozták a mintát, tehát duplán a vérükben volt már a borbélyszakma, mielőtt belevágtak az üzletbe, Budapest Barber Shop néven. Azóta számtalan ugyanilyen nevű bolt nyílt Budapesten és vidéken is, jól bejáratott franchise lett belőle. Mondhatnánk, hogy a retro mindig menő, de a klasszikus hajak és a szépen nyírt szakállak az elmúlt években újra divatba jöttek, és nem csak a hipszter-trendnek köszönhetően.

Meg hát kellett egy – meg több – hely, ahol a férfiak tényleg igazán férfinak tudják magukat érezni. Itt minden az erősebb nemről szól, és a barber shopok létezése nem csak a szőrszálhasogatás miatt lehet indokolt. A koncepció szerint a férfi miliőbe a haj-, és szakáll nyírásával foglalkozó mesteremberek mellett egyéb maszkulin dolgokat is csempésznek: a vendég welcome drinkkel indíthat, és miután a penge befejezte arcán az útját, Gelleiéknél még sakkozhat is akár. Sötétedés után pedig a keményebb italok is előkerülnek, az üzlet könnyen átvedlik esténként egy laza szórakozóhellyé. Nem valamiféle nyugati dili ez, hanem egy működő férfiklub archetípusa.

A borbély szakma a világ szerencsésebb országaiban nem szűnt meg a 20. században, bár mindenhol veszített a jelentőségéből. Magyarországon viszont több évtizednyi tetszhalott állapotot követően talált újra magára a hivatás, amely sikeresen megkülönböztette magát a hagyományos fodrászatoktól, rituális szolgáltatásaival. Az oldschool, katalógusból választható frizura, a férfiarc ápoltsága már nem csupán nosztalgia, hanem reneszánszát éli, mintha csak az ötvenes évek Amerikájába csöppennénk. És végre akad a kocsmán kívül egy olyan hely, ahol a férfiak felszabadultan megvitathatják az élet nagy dolgait!

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..