FLYERZ REVIEW

Budafest – idén először Budapesten

Budapesten zajlik, de mégsem evidens, hogy mi is pontosan az a Budafest? Miért nem ismerjük itthon széles körben?

A Budafest egy metropolitan fesztivál, amely az angol Spring Break Amsterdam mintájára készült, a mozgató rugója pedig az angol közönség. A fesztivál idén harmadszorra kerül  megrendezésre, és eddig kizárólag angolok lakta területeken volt hirdetve. A fesztivál sokkal inkább egy „Holiday”- ként van feltüntetve, mintsem fesztivál az angolok körében, ahol az utaztatás és a rengeteg program mellett, tudnak bulizni az épp aktuális elektronikus fellépőkre is. Ez idén először megváltozott, ugyanis a szervezők idén kinyitották a kapukat a magyar vendégek számára is.

Harmadik éve kerül megrendezésre, elmondanád, hogy milyen volt az első kettő és mit is takar a Budafest, mint metropolitan fesztivál?

Az első kettő is eszméletlenül jó volt. Közel 6000 angol vendég fordult meg Magyarországon, a fesztiválok alatt. A Metro, mint metropolitan szó pedig a várost takarja. Ugyanis a hagyományos fesztiválokkal ellentétben, itt a város szórakoztató egységeit veszi alapul a fesztivál. Ilyenek például az Ötkert, Akvárium, Fogas Ház, Rio XXL, Széchenyi fürdő és a Gozsdu udvar, ahol egy belépővel a vendég az összes programot látogathatja.

Honnan származtathatjuk a Budafestet, honnan jött az ötlet, hogy kell nekünk is egy ilyen Budapestre?

A konstrukció, mint már jeleztem, a Spring Break Amsterdam elvén alapult, amely immáron 7. éve kerül megrendezésre Amszterdam belvárosában. A szervezők egy kikapcsolódás alkalmával Budapestre érkeztek, és mondanom sem kell, mennyire lenyűgözte őket, hogy minden ilyen olcsó és jó minőségű. Budapest turisztikai indexe az elmúlt években nagyon megnőtt, ezért amikor kihirdették a fesztivált, 3 hét alatt „Sold Out” lett.

Hogyan került kialakításra az idei program, ami elég ütős három napot hoz a fővárosba!?

Az első nap a szombati nap, amikor az angol vendégek átvehetik a karszalagokat, és már mehetnek is a SPA Party-ba, ami a Széchenyi fürdőben taláható. A vasárnapi nap egy kocsmatúra, ahol a Gozsdu illetve a Fogas ház után, a RIO XXL területén végződik a nap, ahol a sztárvendég Fisher. Közel 5000 vendég érkezik ide egyidőben, ugyanis ez az első nap amelyet a szervezők megnyitottak a magyar vendégek részére is. A hétfő nappali bulival folytatódik tovább, mely az Európa hajón kerül megrendezésre, utána pedig az éjszaka kezdetével bevonul mindenki az Ötkert és az Akvárium Klub helyeire. A keddi nap szintén egy kocsmatúrával indít és az Akváriumos bulival valamint SPA Party-val záródik.

Először nyílik meg a jegyvásárlás a hazai közönség előtt is. Miért pont az első napon?

Úgy gondoltuk a szervezőséggel, hogy amelyik fellépő a legnagyobb érdeklődést keltheti a magyarok részére, az egyértelműen Fisher. Az ötlet maga, hogy a RIO XXL területén csináljuk ezt meg, amely a legnagyobb befogadású helyszín Budapesten, közös megegyezés alapján született úgyszintén. Ez tulajdonképpen a második nap, de a szombati laza naphoz képest ez a fesztivál indító napja. Előző két évben így is teltházzal működött a fesztivál minden helyszíne, így a magyar vendégeknek eséjük sem lett volna bejutni. Ez idén tudott először változni, amikor a RIO XXL-t választottuk.

A Budafest jótékonykodik is, erről mesélsz nekünk egy kicsit?

A Budafestet szponzoráló Mega Events nagyon sokat adakozik az afrikai éhező gyermekeknek, és ez a tavalyi évben bekerült a TV- be és a rádióba is, ahogyan a Budafest közel 1000 db pólót adott, valamint 5000 font értékben küldött élelmet az afrikai rászorulóknak.

Tavaly érkeztél a fesztivál csapatába, idén pedig a hazai esemény főszervezője vagy. Mit jelent ez, hogyan illeszkedtél be?

Az ismeretség egy közös barátunknak köszönhetően jött. Én már Budapesten tevékenykedtem zeneileg az előző fesztivál idején is. Volt egy remixem amit a ‘This is America’ című zenére készítettem, és mivel a zenei arculata a fesztiválnak tech house és house vonalatain alapszik, jött az ötlet, hogy a harmadik fesztiválon szívesen látnának zenélni. Ezt később az követte, hogy rengeteg ötletet és segítséget tudtam nekik adni, helybéliként. Így egy közös megbeszélés után januárban úgy ültünk le, hogy mi lenne ha csapattag lennék, és segítenék megszervezni nekik a harmadik Budafestet. Én pedig éltem az ajánlattal. Így jött az ötlet, hogy idén először nyitottuk ki a kapukat Magyarország felé.

Te szervezted a júniusi Elevate eseményt is, ami szintén új volt számodra, most benne vagy egy megafesztivál szervezésében, közben fellépő is vagy Christopher néven. Hogy lehet mindezt összetartani?

Nem sokat alszom… Hahaha, sajnos ez igaz, de nagyon élvezem. Szeretem magam leterhelni, és szerteégazó az érdeklődési köröm is. Mivel főként producerként tevékenykedem immáron 8. éve, így mondhatom, hogy a fő vonulatom természetesen az. De a szervezés pedig egy olyan része ennek a szakmának, ami abszolút leköt. Szeretek új emberekkel megismerkedni, és különösen élvezem amikor helyszíneket kell járni, és megtervezni, miként és hogyan fog megvalósulni egy fesztivál egy olyan területen, ahol csak egy nagy füves terület van.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .