FLYERZ REVIEW

Budapesti furcsaságok – mókás utcanevek tárháza

szeretlekmagyarorszaghuwwwészeretlekmagyarorszag.hu

Budapestnek számos arca van: a legkomolyabbat akkor mutatja, amikor múltjáról vagy kultúrájáról van szó. Külön dicséretet érdemelnek az épületek is. A nyüzsgő kozmopolita életmód velejárója a nap közbeni rohanó város és a szórakozónegyed de a vidéki hangulat is átjárhat bennünket, ha kilátogatunk a Margit-szigetre, a Normafára vagy a Hármashatár hegyre. Van viszont Budapestnek számos furcsasága is: ide tartoznak a szokatlan vagy éppen mókás utcanevek.

Kezdjük azzal – ha már télutó idején járunk -, hogy van a II. kerületben egy Jegesmedve lejtő. Szerintetek milyen  gyakorisággal kapják meg az ott élők, hogy „Na és, fagyos ott a levegő?”. Aztán ha Budapest külső kerületeiben kalandozunk, Soroksáron találunk Micimackó utcát. Ez mondjuk picit komolytalanul hangzik de amint gyereket vállal az ember, elnyeri értelmét és még előny is származhat belőle: az óvodás korú tuti előbb fogja megjegyezni, hogy hol lakik, mint egy átlagos – és nem túl érdekes – utcanevet. A VIII. kerületben parkot is neveztek el Milne műve alapján inspirálódva: itt van a Százholdas pagony-park.

www.femina.hu

Kőbányán van az egyik – szerintem – legviccesebb utcanév: a Vörösdinka utca, mely nem egy vöröshajú elmeháborodottról kapta a nevét (ha-ha-ha) hanem egy ősmagyar szőlőfajról, mely régebben buja ültetvényként foglalta el a terület nagy részét. A XXII. kerületben van Hittérítő utca, a Gellért hegy lábainál az I. kerületben pedig igazán szerencsés aki elmondhatja, hogy a Tündérlaki mélyútnál (vagy ban?) lakik. Az azért már picit menő, nem? 🙂

A XII. kerületben egyértelműsítheti a farsangi szezont a Kalóz út és a Juliska út, de valószínűleg azoknál „kislányos” családoknál sincsen sok vacillálás a jelmez körül, akik a XII. kerület Hableány utcájában élnek.

Hogy kifejezetten a „kisfiús” családokról is essen szó: esélyes, hogy óvodai jelét az utcanévhez igazíttatja az a kissrác, aki a X. kerületben a Gitár utcában lakik. Ha mégsem rock-bandában szeretne zenélni a kölyök, a Hegedű utca is megteszi a VI. kerületben, de a zenei hangszerek egész tárházából válogathat, ugyanis van: Síp, Dob, Harmonika, de még Furulya utca is.

via GIPHY

A XIII. kerületben Angyalföldön van egy környék, mely különleges utcaneveiről híres: itt találjuk a Násznagy utcát, a Vőlegény, a Menyasszony és a Sógor utcát – valamint a család többi tagját: a Rokon, a Fivér, a Nővér valamint az Unoka utcát. A haveri kör is itt van: a Cimbora, a Pajtás és a Kedves utca zárja ezt a szép kört.

Vannak híres magyar származású művészeink és színészeink, akiknek neve a távoli Amerikában is ismert. Ugyan ezen elv alapján kaphatta Budapest II. kerületi tere az Elvis Presley tér elnevezést is – habár ennek oka sokak számára érthetetlen, állítólag azért kapott „teret” a király, mert ’56-ban kiállt országunk mellett. A III. kerületi Bud Spencer emlékpark létjogosultságát ezzel szemben senki sem kérdőjelezi meg.

www.szeretlekmagyarorszag.hu

Az állatnevekkel ellátott utcákból is van jó pár Budapesten, melyek megmosolyogtatnak: ilyen a XII. kerületi Hörcsög utca, vagy az ettől pár utcányira található Varjúháj utca. A III. kerületben nem sűrűn lakhatnak a Pók utcában – én legalábbis messze elkerülném még a környékét is. 🙂 Ugyanígy vagyok a sáskákkal is, szóval a XVII. kerületi Sisakos sáska utca sem az én terepem – hiába írják körül kecses testalkatú növényevőként, melynek eszmei értéke tízezer forint.

www.nlcafe.hu

Van viszont Cirmos, Veréb, Bárány, Ménes, Keszeg és a közismert Teve utca is – komplett állatkertet állíthatunk össze ezekből, ha picit keresgélünk a térképen. A XXI. kerületi Nyuszi sétány házai körül pedig biztosan sokszor hangzik el a piszkálódós „Nyuszi vagy, McFly?!” beszólás. 🙂

Biztosan sok találó utcanevet hagytam ki, de kiegészíteni ér! 🙂 Hajrá, várjuk Budapest legegyedibb utca/út/tér/köz/park neveit! 🙂

 

Borítókép forrása: itt.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .