GASZTRO

Chilion – Chili őrültektől, chili fanatikusoknak. Neked!

14034692_1482622968421971_8645511756350122560_n

A pokoli erő mellett számukra nagyon fontos az íz is és magukon a termékeken kívül megjelenésben is nagyon egyedi a Chilion, erről pedig  az augusztus 11-13 között, a Kopaszi-gáton megrendezésre kerülő American BBQ Picniq rendezvényen mindenki maga győződhet meg ha felkeresi a standjukat. Az alábbiakban pedig Gergics Róbert alapítóval és tulajdonossal folytatott beszélgetést olvasva lehet kissé felkészülni, kedvet kapni a Chilion életérzés megismeréséhez!

Miképpen érzel kötődést az amerikai BBQ kultúrához?

Magánemberként a chili termesztés és feldolgozás mellett nagyon érdekel a gasztronómia, ezen belül a BBQ művészete. Néhány évvel ezelőtt ez a fogalom kevésbé volt ismert idehaza, azóta viszont sok követője, képviselője akad. Mi magunk inkább megkóstoljuk és elismerjük a magyar BBQ vendéglátósok teljesítményét, illetve otthoni körülmények között próbálkozunk hasonló fogások elkészítésével. Véleményem szerint, a burger láz után ez a következő meglovagolható hullám, azonban remélem nem fogok belefutni minden sarkon egy BBQ büfébe, étterembe.

Mikor kerültél először kapcsolatba a BBQ-val, van-e kedvenc BBQ fogásod?

15 évvel ezelőtt Londonban, ahol ha a kertbe kitolják a mini “gömbgrillt”, az már BBQ, haha. Viccet félretéve amerikai étterem láncokban (Hard Rock, Friday’s), néhány évvel ezelőtt. Kedvencem a szaftos bbq borda, coleslaw salival és steak burgonyával.

Milyen termékeket készítetek, forgalmaztok alapvetően? Mit érdemes tudni ezekről illetve hogyan kötődnek/köthető a barbecue-hoz?

Alapvetően csípős termékekkel, szószokkal és őrleményekkel foglalkozunk. Saját kertészetünkből van az alapanyag, a receptek pedig évek óta változatlanok. Egyedi ízvilág jellemzi a Chiliont, szakítva a klasszikusnak mondható Sriracha szerű ecetes ízekkel. Egyik kedvenc bbq szósza a vásárlóinknak a Habanero 4x, mely 20% paradicsomot tartalmaz a chili mellett, illetve a paprika kap egy enyhe füstölést, ettől nagyon hasonló lesz az ízvilága egy bbq szószhoz. Pácoláshoz, utólagos ízesítéshez kiváló.

Melyik a kedvenc elemed az amerikai kultúrából?

Nagy autók, nagy távolságok, nagy álmok! Lenne mit átvenni a bbq-n kívül is!

Mik a jövőbeni terveitek, készültök bármilyen újdonsággal mostanság?

Tele vagyunk tervekkel, újításokon jár az agyunk folyamatosan. Jelenleg egy nagyon spéci alkohol alapú bbq szósszal kísérletezünk, de a napi teendők, a földek és a fesztiválok mellett erre mindig kevés idő marad, így csúszik a projekt hétről hétre. Emellett fejlesztjük az üzemünket és év végére elkészül a már HACCP szabvánnyal rendelkező, modern feldolgozó és gyártó üzemünk. Szüret után lesznek új szószok, illetve savanyúságok is a palettán, eleget téve a vásárlói kéréseknek, amik lassan követelések, haha.

Miért lesz érdemes ellátogatni hozzátok az American BBQ Picniq-en?

Biztos vagyok abban, hogy hasonló erejű, ízvilágú csípős szószok nem lesznek a rendezvényen, a magyar szájnak pedig kell a csípős, mert a kultúránk része. Továbbá minden termék ingyen kóstolható lesz, lesznek mini, 1-2 adagos kiszerelések, de ha valaki hoz egy hideg sört akkor szívesen felturbózom a szendvicsét/oldalasát/pulled pork-ját ingyen, haha!

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .