Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz Selection

Cikk a nagyvilágról – A Flyerz szereti Japánt!

geisha-949978_1920

Gondoltunk egyet és arra jutottunk, hogy készítünk egy pár oldalas összeállítást Japánról és a japán kultúra itthoni képviselőiről. Főként azért, mert egy bizonyos írónk nem bírt magával, és hosszú (túl hosszú) idő óta rágta a szerkesztőség tagjainak fülét. Így hát végre szabad kezet kapott. Meg kétoldalnyi lehetőséget, hogy elmondhassa, mi olyan különleges – szerinte – Japánban.

Forrás: Pexels

A majdnem legnépesebb ország

Először is: ez az ország annyira nagy, hogy majdnem a világon a legnagyobb. A tizedik helyen áll a népsűrűségi listán a maga több mint 126 millió lakosával – és ez a világ 250 országát nézve elég szép teljesítmény főként, hogy a szigetország területe nem túl nagy. És egy ilyen „kicsi” és mégis hatalmas országot, amely képes ennyire érvényesülni, nem lehet nem szeretni! Ennek a szeretetnek az alapja leginkább maga a japán nép. Mert ha már volt szerencséd hozzá, hogy találkozz – netán beszédbe is elegyedj – egy őshonos japánnal, akkor tudod, miről beszélek. Ugyanis a végletekig nyitottak, kedvesek, humorosak és udvariasak. Nem csak saját határaikon belül, de idegenben is.

A japán precízió – és ami mögötte van

A némethez állítólag órát és vízmértéket lehet igazítani. Na, ez igaz a japánra is. Persze leginkább nappal, mivel megfelelési kényszerüknek köszönhetően munka közben például simán lepipálnak 10 másik dolgozó embert. Aztán eljő az éj, és a szabályozottság béklyóit eltépve szó szerint megőrülnek. A legelmeháborodottabb és legviccesebb dolgokra képesek, és mivel technikai értelemben (is) elég fejlett az ország, ezért minden őrültséget fel is vesznek.

Forrás: Pexels

Nekik köszönhető elég sok minden: például a japán autók és számtalan tech kütyü, melyek szó szerint elmennek a világ végéig (akkor is, ha addig szétrohadnak). Ha pedig csak a kulturális adottságokat vesszük, ez a két oldal nevetségesen kevés (ezért kapni fogok) a különböző japán zsenialitások felsorolásához. Ők azok, akik művészi szintre emelték az írást (kalligráfia), de ugyanezt tették a kertészettel (japánkertek, bonsai) és az öltözködéssel (gésák), az építészetről és a küzdősportokról már nem is beszélve. Gyakorlatilag mindenhol ott vannak, még a gyerekkel hajtogatott papírállatokban (origami) is.

Forrás: Pixabay

A japán zenei kultúrát egész nyugodtan az éjszakai agyszülemények oldalára sorolhatjuk – ha legközelebb házibuliba keveredsz és ellaposodna a parti, keress rá japán slágerekre a Youtube-on, garantált a felüdülés. Érthetetlen, de Japánba képtelen betörni (úgy igazán) a Föld nevű bolygó bármely országának legnépszerűbb slágere. Finoman szólva is egyedi ízléssel rendelkeznek, már ami a populáris vonalat illeti. Egy japán karaoke-bulit valószínűleg soha nem felejtesz el, míg élsz.

Ha egy japán kitalál valamit, azt bizony meg is valósítja. Ezeket pedig más nációk már csak utánozni tudják. Ha például láttál már hazánkban olyan vetélkedőt, amiben a játékosok egy falhoz rögzített gumiszalaggal a fejükön plafonról lógó pillecukrokat kapnak el – na, azt nem mi találtuk ki. Mint ahogy azt sem, hogy két hölgy egy plexicsőben versenyt fúj és az veszít, amelyik szájába a másik fél fénysebességgel belövi a csótányt. És ezek még nem a legelvetemültebb példák voltak. Ha nem tudnánk, hogy a japánok szorgosak, azt mondhatnánk, hogy valószínű unatkoznak.

Forrás: Pexels

Szóval a keleti kultúra képviselői nagyon kreatívak, és ezt mindenhol kamatoztatják – például képesek egy állatkertnyi vadállattal széttépetni néhány farmernadrágot, hogy aztán azokat több százezer forintért eladják. És nyilván eladják.

Kaja-pia-olimpia japán módra

Végül muszáj szót ejtenem a japán ételművészetről. Vagy ez már életművészet? Nem is tudom. Az ázsiai gasztronómia – már csak a kontinens méretéből fakadóan is – meghatározó jellegű a világon. Ha van nép, mely a kulináris élvezeteket majdnem előbbre sorolja a testi élvezeteknél, az a japán. Életeken, generációkon átívelő tudományról van itt szó, melynek fő mozgatórugója, hogy nem dobunk ki semmit.

Forrás: Pexels

Ezzel pedig mi magyarok (akik még a disznó lábáról is leszopogatjuk a bőrt) nagyon is sorsközösséget tudunk vállalni. Mert – nagyjából – nincs olyan dolog, ami földben terem, azon szaladgál vagy afelett röpköd, és ne lehetne megenni. Csak az elkészítés módja változik – és Japánban ezt szintén művészi szinten csinálják!

Cikkünket megtalálod a Flyerz Magazin 2018 június/júliusi számában is!

Kiemelt kép forrása: Pixabay

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..