FLYERZ REVIEW

Cirkusz a vízben – vízi utazás a Föld körül

SyulginaMariaPisarev

Valljuk be, az utóbbi években ezt a műfajt kicsit magára hagytuk, pedig tudtuk, hogy ott az a fura épület a Széchenyi Fürdővel szemben, de valahogy az ember azt gondolja, cirkuszba járni csak a gyerekek számára lehet szórakoztató. Nos, nagyobbat aligha tévedhettünk volna! Ez egy külön világ; egy hely, amely semmihez sem fogható, ahol újra gyerekek lehetünk! Ahol még a máskor kimért családapák – akik elhozták a lurkókat a születésnapra kapott jegyekkel – is magukról megfeledkezve tapsolnak széles vigyorral az arcukon, ha meglátják mire képesek egyesek.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Szóval most, hogy Hugh Jackman is újra divatba hozta a műfajt, bátran merjük ajánlani nektek a Fővárosi Nagycirkusz szeptember 9-ig látható előadását! Az Atlantic Flight – Nagy cirkuszi utazás című műsorban szabadon szárnyra kap a képzelet, nem ismer határokat a fantázia és arra kérik a nézőket, hogy szálljanak fel a kerek e világot keresztbe-kasul bejáró repülőjükre. A bátor kapitány és a csinos stewardessek vezetésével egy ugrásnyira van a világ legtávolabbi csücske is, ők pedig nem félnek elindítani a motort, felszállni a bodorodó felhők magasságába és elvezetni a csodás gépmadarat bárhová, ahol mesés kalandok és felejthetetlen csodák várnak.

Az Atlantic Flight – Nagy cirkuszi utazás című műsorban erre az utazásra hívnak mindenkit: a vízicirkusz csodás szökőkút-játékával és szemkápráztató lézerfényeivel, a folyamatosan mozgó és átalakuló porondra fellépő artisták hihetetlen mutatványaival egy csodálatos és felejthetetlen show-műsorba csábítják a kíváncsi utazót, aki jegyet vált a járatra.

De nézzük meg, kik is szórakoztatnak minket. Syulgina Maria párjával, Pisarev Evgeny-jel mutatja be lélegzetelállító levegőszámát, amely a határtalan, légies szerelem földöntúli varázslatát kelti életre a levegőben. Dacolva a gravitációval, védőháló nélkül szárnyalnak a magasban, hogy végül egységben fonódhassanak össze az élet tengerén.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Páratlan virtuozitás jellemzi a fiatal zsonglőr, Serebrennikov Iurii produkcióját is, amelyben mindössze egy négyzetméternyi területen, bravúrosan irányít több mint 8 labdát. A marionett bábuként megjelenő művészt először mintha irányítanák, majd lassan lebomlik a kötelék, s a szabadságban kibontakozik az az egyedülálló tehetség és pontosság, amely igen kivételes szintre emeli ezt a produkciót.

Vagy itt van például a Dosov Troupe erőemelő száma, amelyben szintén a víz az egyik fő látványelem. Dmitrij Dosov 2002-ben hozta létre ugródeszkacsoportját a moszkvai Rosgoscirk berkein belül. 2003-ban a Jekatyerinburgi Állami Cirkuszban debütáltak új számukkal, amellyel ugyanabban az évben kettő, majd 2004-ben a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ismét aranydíjat nyertek. Bejárták egész Oroszországot, valamint felléptek többek között Svájcban, Amszterdamban, Hollandiában és Németországban. 2007-ben produkciójukat Ezüst Bohóc-díjjal jutalmazták a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Az előadásban bemutatják lenyűgöző erőemelő-számukat is.

Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

De mind közül talán az orosz táncosok száma a leglátványosabb! A tánckar három tagja rendkívül látványos produkciót mutat be vízben és levegőben. A rönrádkerékhez hasonló szerkezeten prezentált, szemet gyönyörködtető alakzatok hirdetik a cirkuszművészet csodáját és a víz misztikus erejét. Eközben az őket körülölelő szökőkút vízsugarai fel-felcsapnak a magasba, vagy körbefonják a három lányt, akik lendületes táncukkal válnak egybe a folyékony élettel. A tánckar minden tagja több éve gyakorolja a szakmát, így hatalmas rutinnal, látványos formációkkal kötik össze az alaptörténetet.

A nagy utazás végén pedig hazaérkezünk, és úgy ballagunk majd az otthonunk felé, hogy röpke három óra alatt bejártuk a világot, számos csodáját pedig soha nem felejtjük el – csak engednünk kell képzeletünket szabadon szárnyalni, hogy miénk legyen a világ és szívünkbe zárhassuk csodáit.

Leave a Comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .