Flyerz Magazin - MINDENHOL OTT VAGYUNK!
Flyerz SelectionTrend & Beauty

Csak(is) őszintén! – beszélgetés Herczeg Zoltánnal

0120816_GLB_1316_Fotor

Herczeg Zoli divattervező, közéleti személyiség és közkedvelt interjúalany. De mi nem csak ezért szeretjük Őt. Hanem mert kendőzetlenül válaszol minden kérdésre. Nem kertel, nem visszakozik: „odamondja” amit gondol. Jöjjön egy őszinte beszélgetés, egy önazonos személyiséggel!

Fotó: Glódi Balázs

Mondd csak – és bátran vonatkoztassunk el –, tényleg a ruha teszi az embert?

Távolról sem! Ahogy Márai fogalmaz a Füves könyvében: „Az öltözködéssel márpedig egyáltalán nem kell foglalkozni!”. Bár ezt ebben a formában nem fogadom el, de tény, hogy a mai, modern világ és benne a nyugati ember szinte már csak a külsőségekről szól a (belső) tartalom rovására. Amiben mégis sokat számít a ruha, az az első benyomás, illetve a magunkról alkotott kép vizuális kommunikációja a világ számára.

Van olyan viselet, amitől kiráz a hideg? Amit, ha meglátsz az utcán, legszívesebben letépnél a viselőjéről – és nem azért, mert annyira tetszik?

Férfi szandál zoknival. Főleg, ha az „szpartakusz szandál”. Semmi, de semmi nem indokolja ezt a fajta vizuális bűnözést. Tragédia!

Fotó: Glódi Balázs

Mostanában olvashattuk Tőled, hogy „öregszel”… Befolyásol ez Téged a tervezésben – úgy értem: lenyugodtál, látod ennek hatását az új kollekcióidban?

Nyilván viccből írtam, hiszen örök ifjú vagyok, csak a testem használódik, a lelkem örök, mint mindenkié. Ettől függetlenül sokkal egyszerűbbek, letisztultabbak, hétköznapibbak a ruháim, mostanában hordásra tervezek. És próbálok beleszőni valami mondanivalót, ami a léleknek, a szellemnek, és nem a testnek szól. Ez tudatos fejlődés. Tényleg nem számít a ruha. Az üzenet számít.

Te hogyan jellemeznéd saját magadat? – Állítólag minden zseni kattant kissé. Erről mi a véleményed?

Semmiképp nem vagyok zseni, de másképp látok, mint az átlag. Modern kori hippi vagyok, aki mindig szembe hugyozik a világgal. De erről azt gondolom, a világ megy rossz fele, nem én. A zseniket mélyen tisztelem, felnézek rájuk, sokat tanulok tőlük, de egyikkel se cserélnék, mert nem lehet túl jó annyira különcnek lenni. Még ezzel is nehezen birkózom néha.

Stringbike by Herczeg (Fotó: Formanek Ferenc)

Van az az unalomig ismételt mondás, hogy „Válaszd azt a munkát, amit szeretsz csinálni, és soha többé nem kell dolgoznod.” – ezek szerint Te nem dolgozol, igaz?

Így igaz! Nekem ez is meló, amit most csinálok: felkérésre írok Nektek, a közönségemnek. Imádom! Mindennél jobban! Így vagyok a ruhatervezéssel is, és minden más kreatív tevékenységgel, minden alkotással. Az eladás már más tészta, de ha nem görcsölsz rá és tuti a portékád, az is magától megy.

Szókimondó, szélsőséges és sokszor ironikus vagy – vagy legalábbis annak tűnsz. Hogyan férnek meg ezek a személyiségjegyek a hittel?

Jézus volt a legnagyobb megmondó, illetve a többi tanító szintúgy: Buddha, Mohamed, Krisna és társaik. Mégse ment sokat előre a világ. Minden szavukat félreértelmezik. „Szélsőséges, szókimondó, ironikus”, azaz: végtelenül őszinte, nyílt és ezért bizarr egy hazug világban. Hiszek ezekben a tanítókban, hiszek a szeretet mindent felülíró erejében, és hiszem, hogy ettől és tőlünk lesz jobb a világ. Az egyén váltódhat csak meg, a társadalom soha, erre jöttem rá. Mégis mindig próbálkozom. Le kell szokjak róla!

(Fotó: Formanek Ferenc)

Most már több mint 20 éve a divat világában forogsz, alkotsz. Szerinted eljön az idő, amikor elfogy az inspiráció? Ha igen: hogyan tovább?

Nem, ez elképzelhetetlen. A világ és benne az alkotó energiák végtelenek, felfoghatatlan mennyiségűek és minőségűek. Ha figyelsz a „jel-vevődre”, az „antennádra”, mindig le tudod hívni a szükséges kreatív erőket. Csak ezzel kell foglalkoznunk: az agyunkkal és a lelkünkkel! Maximum az alkotás tárgya változik. Nem csak textil van szerencsére.

Mi a véleményed a hazai divatról, a trendekről, a szakma képviselőiről?

Sok nagyon tehetséges fiatal próbálkozik, erőlködik, de ez itt kb. „disznóknak kaviár”. Se igény, se pénz az újra, a szépre, a különlegesre, a másra. Átlag ország ez átlag ízléssel és átlag alatti pénztárcával. Aki meg megtehetné, igénye nincs rá, Parndorf-ba megy bevásárolni. Az Il Bacchio is behalt az Andrássy-n, a USE is befuccsolt, Náray meg könyveket ír… Szomorú ez nagyon.

(Fotó: Formanek Ferenc)

Hedonistának tartanak, és Te mégis családi körben érzed a legjobban magad. Nem zárja ki egyik a másikat?

Az élet korlátlan élvezete miért zárná ki a család korlátlan élvezetét? Hiszen a család a legnagyobb élvezet. A család a szeretet! Mindent szabad, amit szeretsz, mindent, amíg azzal magadnak és környezetednek nem ártasz! Hol itt az ellentmondás?

És ha már itt tartunk: azért szoktál bandázni? Hány igaz barátod van?

Van vagy tíz ember az életemben, akikre mindig, minden szarban azonnal számíthatok, bármi történik. És ebben a családom még nincs is benne! A múltbeli bandázások, éjszakázások, a rendkívül sűrű élet, akár az egyetemen, de már előtte is, később meghozták gyümölcsüket, ha az ember ésszel és lélekkel csinálja, és valahogy tudatosan, mondjuk úgy: mértékkel. Hülyén hangzik, de mégis így van. Különben honnan lenne ennyi remek ember körülöttem?

Fotó: Glódi Balázs

Készülsz most valami megdöbbentően Herczeg-féle dologra – legyen az ruha, bemutató, bármi?

Igen! A nagy semmire. Most ez döbbenthet meg bárkit, aki ismer. Hagyom, hogy az élet hozza a kihívásokat, az ötleteket, a lehetőségeket, a szépségeket, de már nem akarok foggal-körömmel csinálni valami megdöbbentőt, valami polgárpukkasztót, valami mást. Egyszerűen csak élvezni fogom, hogy szabad vagyok, hogy szabadon szeretek és gondolkodok, hogy alkotok, egyszóval, hogy élek!

Cikkünket megtalálod a Flyerz Magazin szeptember-októberi számában is!

Elérhetőségek:

HCG WEB
Facebook

 

 

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..